Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «εθελούσια έξοδος» των μεγάλων σταρ

Η «εθελούσια έξοδος» των μεγάλων σταρ

Ο Γκάρι Ολντμαν είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη σε μια λίστα σημαντικών ηθοποιών και σκηνοθετών που αποσύρονται από την ενεργό δράση είτε για να ασχοληθούν με άλλα ενδιαφέροντά τους, είτε λόγω απογοητεύσεων, είτε εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Μιλώντας προσφάτως στο CNN, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ένας από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες του κόσμου και ένας από τους λίγους ένθερμους υπερασπιστές του φιλμ εν μέσω ψηφιακού κατακλυσμού, δήλωσε ότι η επόμενη ταινία του, η δέκατη (χωρίς να υπολογίζεται το «Death Proof» του 2007, που μαζί με την ταινία «Planet Terror» του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ αποτέλεσε μέρος ενός δίπτυχου με κοινό τίτλο «Grindhouse»), θα είναι και η τελευταία του.

Οι ανησυχίες του σκηνοθέτη που σόκαρε το σύστημα το 1992 με την ταινία «Reservoir dogs» και από τότε έχει προσφέρει ταινίες που αγαπήθηκαν από εκατομμύρια και του έχουν χαρίσει δύο Οσκαρ σεναρίου («Pulp Fiction», «Django ο τιμωρός») είναι γνωστές. Ωστόσο, ο Ταραντίνο είχε δηλώσει και στο παρελθόν τις σκέψεις του για να εγκαταλείψει το σινεμά όταν πριν γυρίσει το «Κάποτε στο Χόλιγουντ» είχε δηλώσει στο φεστιβάλ των Καννών ότι «ο κινηματογράφος έχει πεθάνει».

Σε μια άλλη περίπτωση, επίσης πρόσφατη, ο Γκάρι Ολντμαν μιλώντας στους «The Sunday Times» είπε ότι σκέφτεται να αποσυρθεί από την υποκριτική για να ακολουθήσει κάποια άλλα ενδιαφέροντά του. «Είχα μια αξιοζήλευτη καριέρα, αλλά οι καριέρες χάνουν και έχω άλλα πράγματα που με ενδιαφέρουν εκτός από την  υποκριτική» είπε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός, χωρίς όμως να δηλώσει ότι όντως θα το κάνει.

Ούτως ή άλλως ο 64χρονος Ολντμαν, βραβευμένος με Οσκαρ για τον ρόλο του Ουίνστον Τσόρτσιλ στην «Πιο σκοτεινή ώρα», αυτή την εποχή υποδύεται τον Τζάκσον Λαμπ, έναν αλκοολικό κατάσκοπο της ΜΙ5 στο θρίλερ κατασκοπείας «Slow Horses» της Apple TV+…

Λίγοι το τήρησαν

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι βρίσκεται στο μυαλό του άλλου και κατά πόσο αυτά που λέει όντως τα πιστεύει, ή είναι απόψεις της στιγμής που πολύ πιθανόν να αλλάξουν στο μέλλον. Ουκ ολίγες οι δηλώσεις απόσυρσης από την 7η Τέχνη καλλιτεχνών που έχουν γράψει Ιστορία πάνω της. Λίγοι όμως είναι εκείνοι που το είπαν και το τήρησαν. Ενας από αυτούς ήταν ο κορυφαίος σουηδός σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

Οταν μετά τον θρίαμβο του «Φάνι και Αλέξανδρος» (1983) ο Μπέργκμαν δήλωσε ότι εγκαταλείπει το σινεμά, το εννοούσε. Από τότε μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 89 ετών το 2007 ο Μπέργκμαν δεν ξαναγύρισε ποτέ κινηματογραφική ταινία. Παρότι από το 1983 μέχρι τον θάνατό του η ενασχόλησή του με το θέατρο και την τηλεόραση υπήρξε άκρως παραγωγική, άλλη κινηματογραφική δημιουργία δεν έκανε.

Η δουλειά στο σινεμά έχει αρκετό ναρκισσισμό τόσο πίσω όσο κυρίως μπροστά από την κάμερα, επομένως η πρόκληση να επιστρέψει κάποιος σε αυτό ενώ έχει πει ότι σταματά είναι μεγάλη. Κάποιοι όμως τήρησαν σθεναρά την απόφασή τους και ίσως το πιο λαμπρό παράδειγμα να είναι της Γκρέτα Γκάρμπο που το 1941 δήλωσε ότι σταματά την υποκριτική μετά από 28 ταινίες, δύο υποψηφιότητες για Οσκαρ και ένα όνομα που είχε αποκτήσει διαστάσεις θρύλου στα χρόνια των δεκαετιών του 1920 και του 1930.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ένας από τους λόγους που οδήγησαν την Γκάρμπο στην απόφαση να αποσυρθεί πρόωρα από το σινεμά ήταν η αδυναμία της να «συγχρονιστεί» με τον ομιλούντα κινηματογράφο. Σε κάθε περίπτωση, η σουηδή ντίβα τήρησε την υπόσχεσή της και αποσύρθηκε από τον χώρο του θεάματος με την αιτιολογία ότι «απλώς δεν θα ήθελα πια να είμαι ηθοποιός».

Απογοητεύσεις

Στα πιο πρόσφατα χρόνια υπάρχει επίσης το φαινόμενο ηθοποιών που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αποσυρθούν από το επάγγελμα του ηθοποιού εξαιτίας απογοητεύσεών τους από αυτό. Χωρίς όμως να το εννοούν. Καλλιτέχνες όπως ο Μαρκ Ράφαλο, η Μελίσα Μακ Κάρθι, ο Τσάνινγκ Τέιτουμ και ο Ρόμπερτ Πάτινσον έχουν προβεί σε δηλώσεις ότι η σκέψη να εγκαταλείψουν τον χώρο του θεάματος τους έχει κατά καιρούς απασχολήσει, αν και δεν το έκαναν ή κι αν είχαν ένα διάλειμμα, σύντομα επέστρεψαν μπροστά από τον φακό.

«Η υποκριτική και εγώ δεν τα πηγαίναμε καλά» είχε πει σε συνέντευξή της το 2016 η Μακ Κάρθι. «Δεχόμουν τη μία απόρριψη μετά την άλλη, δεν με δέχονταν καν σε οντισιόν και δεν μπορούσα να βρω δουλειά για να κάνω κάτι στη ζωή μου. Είχα αποφασίσει ότι αν μέχρι τα 30 δεν κατάφερνα κάτι θα τα εγκατέλειπα». Και να που μια εβδομάδα πριν κλείσει τα 30, η ηθοποιός κέρδισε το «λαχείο» της καριέρας της με το «Gilmore Girls» που την έκανε σταρ. Μένει να δούμε κατά πόσο η Τζένιφερ Ανιστον θα αφήσει την υποκριτική για χάρη της «εσωτερικής διακόσμησης», χώρος που την ενδιαφέρει όπως δήλωσε το 2020.

Για λόγους υγείας

Βεβαίως, στις περιπτώσεις υγείας τα πράγματα αποκτούν πρακτικές δυσκολίες και η απόσυρση του ηθοποιού δείχνει αναγκαία. Μετά τη διάγνωσή του με αφασία, μια γλωσσική διαταραχή που προκαλείται από εγκεφαλική βλάβη η οποία επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί, τα μέλη της οικογένειας του 67χρονου σήμερα Μπρους Γουίλις ανακοίνωσαν φέτος σε κοινή δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αποχώρησή του από την υποκριτική.

Η ειρωνεία είναι ότι ο Γουίλις τον τελευταίο καιρό ήταν εξαιρετικά δραστήριος με τρεις ή τέσσερις ταινίες ανά χρονιά. Πάντως το κοινό που αγάπησε τον σταρ της σειράς «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια» και των κινηματογραφικών περιπετειών του υπαστυνόμου Τζον Μακ Λέιν στις ταινίες «Πολύ σκληρός για να πεθάνει», έδειξε την αγάπη του με μηνύματα συμπαράστασης στο πρόβλημα υγείας του.

Προληπτικοί λόγοι, και πάλι για θέματα υγείας, οδήγησαν προσφάτως τον αυστραλό ηθοποιό Κρις Χέμσγουορθ να ανακοινώσει την απόφασή του να διακόψει για λίγο την υποκριτική όταν ανακάλυψε ότι έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο ηθοποιός αντιλήφθηκε το πρόβλημα όταν υποβλήθηκε σε εξετάσεις στο πλαίσιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Disney+ «Limitless». Βεβαίως, στα 39 του ο Χέμσγουορθ είναι πολύ νέος για να πει οριστικά αντίο, οπότε δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση αν πολύ σύντομα τον ξαναβλέπαμε στην οθόνη.

Σε άλλες περιπτώσεις θεμάτων υγείας βέβαια, όπως αυτή του 85χρονου Τζακ Νίκολσον, δεν χρειάζεται καν να γίνει κάποια ανακοίνωση γιατί το πράγμα μιλά από μόνο του. Δώδεκα χρόνια έχουμε να δούμε τον Νίκολσον σε ταινία και ένας από τους λόγους, ο σοβαρότερος, είναι ότι όπως έχει κατά καιρούς αναφερθεί, επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας – μάλλον άνιας. Ισως όμως να είναι προτιμότερο που o Νίκολσον δεν έχει προβεί σε δηλώσεις, διότι έτσι, πρώτον, διατηρεί την ησυχία του, δεύτερον, μπορεί ανά πάσα στιγμή να επανέλθει και, τρίτον, εξακολουθεί να μένει στην επικαιρότητα αφού όλοι αναρωτιούνται πού είναι.

Κάτι παρόμοιο μπορεί να ειπωθεί και για τον Τζιν Χάκμαν, ο οποίος επίσης χωρίς να το έχει δηλώσει, πολύ απλά, δεν παίζει πια. Ο 92χρονος ηθοποιός έχει να παίξει στο σινεμά από το 2004 και δεν αναμένεται να το ξανακάνει. Ζει στο Νέο Μεξικό και λέγεται ότι ασχολείται εδώ και χρόνια με το χόμπι του, τη ζωγραφική, όπως και με τη συγγραφή βιβλίων. Η ειρωνεία είναι ότι ο Χάκμαν στη δεκαετία του 1980 είχε όντως δηλώσει ότι αποσύρεται από το επάγγελμα του ηθοποιού όταν είδε την καριέρα του να βουλιάζει και τον ίδιο να είναι αναγκασμένος να παίζει σε ταινίες όπως το «Σούπερμαν 2». Ωστόσο, δεν τήρησε ποτέ αυτή τη δήλωσή του…

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024