Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογικά διλήμματα

Εκλογικά διλήμματα

Με βάση τη δημοσκοπική εικόνα, ο Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να προκηρύξει εκλογές αύριο το πρωί

Τα εκλογικά διλήμματα έχουν ήδη μπει. Ο προεκλογικός σχεδιασμός έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται και οι προεκλογικές περιοδείες έχουν ήδη ξεκινήσει. Μόνο ο χρόνος των εκλογών – ακριβέστερα, η προκήρυξή τους – απομένει για να αρχίσει κι επισήμως η χώρα να κινείται σε ρυθμούς κάλπης. Η Πάτρα και η διήμερη εξόρμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά χαμήλωσαν τον εκλογικό συναγερμό, απεναντίας ανάγκασαν υπουργούς και κομματικά στελέχη να ξαναβγάλουν τα ημερολόγια και τα τσεκάρουν εκ νέου τις ανοικτές Κυριακές. Ο Πρωθυπουργός μπορεί να έδειξε και πάλι το τέλος του συνταγματικού κύκλου, που φτάνει έως τον Ιούλιο του 2023, αλλά ήταν και απολύτως ξεκάθαρος ότι δεν έχει ακόμη στο μυαλό του την ακριβή ημερομηνία. Αρκούσε αυτό το «παράθυρο» για να ξαναρχίσουν τα στοιχήματα…

Με βάση τη δημοσκοπική εικόνα, ο Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να προκηρύξει εκλογές αύριο το πρωί. Ενα προβάδισμα περί των δέκα μονάδων στην κάλπη της απλής αναλογικής (η Metron Analysis στη δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες το Mega μέτρησε τη ΝΔ στο 36,5% στην εκτίμηση ψήφου) σχεδόν «κλειδώνει» την αυτοδυναμία στην κάλπη της ενισχυμένης. Ο πειρασμός για μια εκλογική αναμέτρηση-εξπρές θα μπορούσε δύσκολα να αγνοηθεί από κάθε κυβέρνηση. Από την άλλη, το σχεδόν αμετάβλητο προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί για πολλούς στο κυβερνητικό στερέωμα έναν βασικό λόγο για να μηδενίσει η κυβέρνηση το κοντέρ, στο τέλος του εκλογικού κύκλου, επαναφέροντας και σε αυτό το πεδίο την πολιτική κανονικότητα. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι εφόσον η κυβέρνηση κάνει με αυτό το προβάδισμα γιορτές, δεν έχει κανέναν λόγο να κόψει τους μήνες της στη διακυβέρνηση. Πόσο θα αλλάξουν τα πράγματα μέχρι το Πάσχα;

Η σύγχυση είναι δεδομένη, αφού αρκετοί βουλευτές διαβάζουν διαφορετικά την αντεπίθεση Μητσοτάκη. Για άλλους, ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να αφήσει τα όποια ρήγματα (από τις παρακολουθήσεις, τον Πάτση κ.λπ.) να μεγαλώσουν και ξεκίνησε ήδη μια καμπάνια που θα είναι πολύμηνη και θα αυξάνει συνεχώς τη γαλάζια συσπείρωση. Αλλοι προεξοφλούν ότι η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε νωρίς, έστω και ατύπως, γιατί και οι κάλπες θα έρθουν πιο κοντά. Μια μακρά προεκλογική περίοδος μπορεί να προκαλέσει ακινησία.

Ολη αυτή η συζήτηση, βέβαια, και ο εκλογικός γρίφος που τρέχουν και πάλι να λύσουν στα κομματικά επιτελεία δεν επιβεβαιώνει απλώς την ισχυρή θέση του Πρωθυπουργού που έχει τον πλήρη έλεγχο των εξελίξεων, αλλά και την αδυναμία της αντιπολίτευσης να βρει συνταγή που θα μπορούσε να διαμορφώσει σκηνικό ανατροπών. Εάν προκηρυχθούν λίαν συντόμως εκλογές, τα συνθήματα «παραιτηθείτε» του Αλέξη Τσίπρα θα γυρίσουν μπούμερανγκ, αφού στην πραγματικότητα στην Κουμουνδούρου θέλουν οι κάλπες να στηθούν όσο αργότερα γίνεται. Οταν ο Μητσοτάκης ρίξει τον κύβο των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να εμφανιστεί κεραυνοβολημένος.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, πάντως, η εκλογολογία θα φουντώσει, αναγκάζοντας τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο. Η νέα πρωθυπουργική εξόρμηση – με μοντέλο ΔΕΘ – βρίσκεται στα σκαριά και εκεί ο χρόνος για τις κάλπες θα είναι το ζητούμενο. Με τις Κυριακές του Μαρτίου, από κάποιους ακόμη και του Φεβρουαρίου, να τσεκάρονται εκ νέου στο ημερολόγιο, είναι εξίσου βέβαιο ότι θα ενισχυθεί και το κλίμα τοξικότητας. Για το απώτερο σενάριο, που βλέπει τις πρώτες εκλογές στις αρχές Ιουλίου και τις δεύτερες τον Σεπτέμβριο του 2023, προφανώς θα χρειαστεί άλλος σχεδιασμός. Για κάθε εκλογική πόρτα, ωστόσο, τα κλειδιά είναι στα χέρια του Μητσοτάκη.

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024