Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολωνία: Η επόμενη περιφερειακή στρατιωτική υπερδύναμη

Πολωνία: Η επόμενη περιφερειακή στρατιωτική υπερδύναμη

Μετά το παρολίγον ατύχημα με τον πύραυλο που έπεσε στα σύνορα της Πολωνίας, η χώρα φαίνεται να αρχίζει μία εκστρατεία εξοπλισμού.

Από ότι φαίνεται, η Πολωνία έχει αρχίσει μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία εξοπλισμών. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη είχαν ανησυχήσει σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης της Πολωνίας σχετικά με το χτύπημα έξω από τα σύνορα της.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία: Τα σενάρια για το πυραυλικό χτύπημα – Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ

Η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες-στόχους της από το 2,4% του ΑΕΠ στο 5%. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία, η οποία δαπάνησε περίπου το 1,5 τοις εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα πέρυσι, συζητά εάν μπορεί να διατηρήσει τον στόχο του 2 τοις εκατό του ΝΑΤΟ αφού εξαντλήσει ένα ταμείο αμυντικών επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε νωρίτερα φέτος.

Η στρατιωτική ισχύς της Πολωνίας

Σήμερα, ο στρατός της Πολωνίας αριθμεί περίπου 150.000 άτομα, με 30.000 να ανήκουν σε μια νέα εδαφική αμυντική δύναμη που ιδρύθηκε το 2017. Πρόκειται για στρατιώτες του Σαββατοκύριακου που υποβάλλονται σε 16 ημέρες εκπαίδευσης που ακολουθούνται από μαθήματα επιμόρφωσης.

Αρχικά θεωρήθηκαν ως ένα αστείο, αλλά η επιτυχία της Ουκρανίας στη χρήση κινητών πολιτοφυλακών εξοπλισμένων με αντιαρματικά και αντιαεροπορικά βλήματα κάνει τώρα την ιδέα να φαίνεται πολύ πιο λογική.

Τα κίνητρα της ενίσχυσης

Αν και οι ανησυχίες για την Ρωσία, αποτέλεσαν κίνητρο της στρατιωτικής ενίσχυσης, η Βαρσοβία ανησυχεί επίσης για την αξιοπιστία της Ουάσιγκτον. Σε αντίθεση με τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο, η ανησυχία τους δεν είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει ως πρόεδρος, αλλά ότι δεν θα επιστρέψει.

Παρά την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των αμερικανικών και πολωνικών στρατιωτικών για να βοηθήσουν την Ουκρανία, η σημερινή ηγεσία της Πολωνίας εξακολουθεί να έχει δυσπιστία στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ως υποψήφιος αναφέρθηκε στην κυβέρνηση της χώρας ως «ολοκληρωτική».

Οι συμφωνίες για ενίσχυση του Πολωνικού στρατού

Η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 23 δισεκατομμυρίων ζλότι (4,9 δισεκατομμύρια ευρώ) για 250 άρματα μάχης Abrams από τις ΗΠΑ αυτή την άνοιξη — μια γρήγορη αντικατάσταση για τα 240 τανκς της Σοβιετικής εποχής που στάλθηκαν στην Ουκρανία. Η αεροπορία της είναι εξοπλισμένη με αμερικανικά F-16 και το 2020 η Βαρσοβία υπέγραψε συμφωνία 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 32 μαχητικά F-35. Αλλά το επίκεντρο των πρόσφατων στρατιωτικών της δαπανών ήταν η Κορέα, όπου έχει υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες για την αγορά αρμάτων μάχης, αεροσκαφών και άλλων όπλων.

Μέχρι στιγμής, η Πολωνία έχει παραγγείλει όπλα αξίας μεταξύ 10 και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κορέα. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν 180 άρματα μάχης K2 Black Panther, 200 οβίδες K9 Thunder, 48 ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη FA-50 και 218 εκτοξευτές πυραύλων K239 Chunmoo.

Αν και κανείς δεν αμφισβητεί τη φιλοδοξία των υπερβολικών  δαπανών της Πολωνίας, ορισμένοι αναρωτιούνται για τη σκοπιμότητά του και τα πολιτικά κίνητρα που οδηγούν την ώθηση. Μέχρι το 2035, η χώρα σκοπεύει να δαπανήσει 524 δισεκατομμύρια ζλότι για τον στρατό.

Τα πολιτικά κίνητρα πίσω από την ενίσχυση των εξοπλισμών

Δεδομένης της σημασίας της ασφάλειας για το εκλογικό σώμα της Πολωνίας, πολλοί υποπτεύονται ότι το PiS κάνει τις στρατιωτικές επενδύσεις με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους, καθώς το κόμμα χάνει πόντους στις δημοσκοπήσεις.

Εάν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, το νέο υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να θέσει ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με την ικανότητα της Πολωνίας να χρηματοδοτήσει μια τόσο τεράστια στρατιωτική επέκταση. Αν και η οικονομία της Πολωνίας είναι εύρωστη τα τελευταία χρόνια, το επίπεδο των προγραμματισμένων στρατιωτικών δαπανών είναι άνευ προηγουμένου και είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας.

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/4): Πού θα δείτε play offs και Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός

Δείτε το σημερινό (24/4) πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024