Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κιβωτός του Κόσμου: «Ναυαγεί» η οργάνωση υπό το βάρος των καταγγελιών - Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα

Κιβωτός του Κόσμου: «Ναυαγεί» η οργάνωση υπό το βάρος των καταγγελιών – Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα

Τα αδικήματα που διερευνώνται, προς το παρόν, στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, είναι η ασέλγεια και η σωματική βλάβη σε αδύναμο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε να μεγαλώνει ο κύκλος των υπόπτων, αλλά και των υπό διερεύνηση αδικημάτων.

«Παγώνουν» το αίμα οι μαρτυρίες παιδιών που φιλοξενήθηκαν στην «Κιβωτό του Κόσμου», για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν.

Οι καταγγελίες για την Κιβωτό έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας: περιστατικά ασέλγειας, παιδικής εργασίας και άγριων ξυλοδαρμών μέσα σε δομές της ΜΚΟ.

Διαβάστε επίσης: Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων: Τα 3 +1 πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν

Καταγγελίες – σοκ

Τα όσα καταγγέλλει φιλοξενούμενος της Κιβωτού για όσα συνέβησαν σε εκείνον, αλλά και σε άλλα παιδιά στη δομή στο Βόλο, σοκάρουν.

Αφορμή ήταν μία κλοπή, την οποία είχε καταγγείλει το καλοκαίρι εργαζόμενος της δομής. Ένα από τα θύματα ξυλοδαρμού θεωρήθηκε ύποπτο και έζησε τον εφιάλτη.

«Μπήκαν τα μεσάνυχτα στο δωμάτιο, ο ένας του κρατούσε το στόμα, ο άλλος τον χτυπούσε. Τους χτύπησαν άσχημα. Τον 17χρονο τον πλάκωσαν, του είχε πρηστεί το μάτι και το αυτί και έβγαζε αίματα, ούτε που ασχολήθηκαν, και μετά είπαν ότι είδε εφιάλτη».

Από τις Αρχές ερευνώνται τουλάχιστον τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερα περιστατικά ξυλοδαρμών.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται πέντε δομές, της Αθήνας, του Βόλου, της Χίου, των Ιωαννίνων και της Καλαμάτας.

Οι καταγγελίες μάλιστα αξιολογούνται ως πολύ σοβαρές, καθώς προέρχονται από διαφορετικά πρόσωπα και χώρους και αφορούν διάφορα αδικήματα.

Ποιοι θα κληθούν από τη Δικαιοσύνη

Όπως ανέφερε η δικαστική συντάκτρια του MEGA, Άννα Κανδύλη, τρία άτομα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελέως Ανηλίκων, που έχει αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση των σοκαριστικών καταγγελιών για την Κιβωτό του Κόσμου, ενώ ελέγχονται όλες οι δομές της οργάνωσης.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι άμεσα θα κληθούν να καταθέσουν τόσο παιδιά που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό, όσο και εργαζόμενοι.

Τα αδικήματα, προς το παρόν, που διερευνώνται είναι η ασέλγεια και η σωματική βλάβη σε αδύναμο, τόνισε η Άννα Κανδύλη.

Ωστόσο, σημείωσε, «δεν αποκλείεται να δούμε να μεγαλώνει ο κύκλος των υπόπτων, αλλά και των υπό διερεύνηση αδικημάτων».

Όλα θα εξαρτηθοπύν από τις καταθέσεις των επόμενων ημερών, αφού προς το παρόν, έχουν καταθέσει τρία άτομα.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, η έρευνα έχει πάρει τη μορφή πήρε «κατεπείγοντος» και αναμένεται να «τρέξει» πολύ γρήγορα, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Δηλαδή, εξήγησε, είτε θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι εφόσον αποδειχθούν οι καταγγελίες, ή θα κλείσει η υπόθεση, καθώς πρόκειται για μία πολύ ευαίσθητη περίπτωση, καθώς έχουμε να κάνουμε με μία οργάνωση που φιλοξενεί πάνω από 200 παιδιά.

Στην αντεπίθεση ο πατέρας Αντώνιος

Από την πλευρά του, ο πατέρας Αντώνιος πήρε θέση για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατα ψεύδη».

«Είναι ανυπόστατα ψεύδη, είμαι αγανακτισμένος, 25 χρόνια έχω δώσει ό,τι έχω και δεν έχω», δήλωσε μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ.

«Μερικές φορές ερχόμαστε σε σύγκρουση με τα παιδιά, δεν επιτρέπουμε παραβατικές συμπεριφορές που βγαίνουν από τα βιώματά τους», σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος.

Για «συμφέροντα» πίσω από τις καταγγελίες έκανε λόγο η πρεσβυτέρα.

Καταγγελίες για ασέλγεια και ξυλοδαρμούς

Στην υποδιεύθυνση Ανηλίκων έχουν ήδη καταθέσει τρία άτομα:

– Ο 19χρονος, που έχει καταγγείλει περιστατικά ασέλγειας και κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος του κατ’ εξακολούθηση από στέλεχος της Κιβωτού.

– Ένας 16χρονος, ο οποίος έχει επιβεβαιώσει τα όσα φρικτά αποκάλυψε ο 19χρονος, υποστηρίζοντας ότι έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας των όσων κατήγγειλε.

– Ένας εργαζόμενος δομής, που μίλησε στους αστυνομικούς και για άλλα περιστατικά ασέλγειας.

«Έμπαιναν νύχτα στα δωμάτια»

Όπως καταγγέλλει ένας 18χρονος σήμερα φιλοξενούμενος σε δομή της «Κιβωτού», όταν ήταν 13 είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από εργαζόμενο.

Το καλοκαίρι, επίσης, ένας πρώην εργαζόμενος στην δομή του Βόλου είχε αποκαλύψει μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον ξυλοδαρμό τριών παιδιών που φιλοξενούνταν εκεί. Όπως λέει, είχε καταγγείλει τα περιστατικά και στην ασφάλεια Βόλου.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η διευθύντρια της δομής τον απέλυσε, όταν την ενημέρωσε ότι προτίθεται να πάει στην αστυνομία.

«Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα, με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις».

«Μία φορά είχε υποπέσει στην αντίληψή μας κάτι. Έγινε η καταγγελία εδώ στο γραφείο και αμέσως κάναμε όλες τις απαιτούμενες κινήσεις. Ενημερώσαμε την εισαγγελία, έγινε από μέσα διερεύνηση. Καταλάβετε, και για εμάς είναι πάρα πολύ δύσκολο. Να έχουμε να διαχειριστούμε τα παιδιά, τα οποία μας ρωτάνε τι γίνεται», δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια της δομής.

Αποσύρεται η οικονομική ενίσχυση

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο MEGA, δήλωσε πως με απόφαση του ιδίου αποσύρεται η όποια οικονομική ενίσχυση του υπουργείου στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Πρόκειται για εφάπαξ ενίσχυση ύψους 50.000 ευρώ, στο πλαίσιο της στήριξης φορέων από τον ειδικό λογαριασμό Covid, όπου συγκεντρώθηκαν δωρεές.

Η ενίσχυση έχει χορηγηθεί και κινούνται πλέον διαδικασίες ανάκλησης της απόφασης.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024