Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ζωοτροφές: «Κόλλησε» στο 77% η αυτάρκεια της ΕΕ - Τι προβλέπει η Κομισιόν

Ζωοτροφές: «Κόλλησε» στο 77% η αυτάρκεια της ΕΕ – Τι προβλέπει η Κομισιόν

Η Κομισιόν δημοσιεύει τις τελευταίες προβλέψεις για την παραγωγή και το εμπόριο πρωτεϊνούχων ζωοτροφών στην ΕΕ

Σταθερή στους 74 εκατ. τόνους ακατέργαστης πρωτεΐνης παρεμένει η ζήτηση ζωοτροφών για το 2022/23, σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα του ισοζυγίου πρωτεϊνών, που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2022/23, η αυτάρκεια της ΕΕ για όλες τις πηγές πρωτεΐνης αναμένεται να παραμείνει στο 77%, παρά τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα αραβοσίτου της ΕΕ λόγω της ξηρασίας του φετινού καλοκαιριού.

Διαβάστε επίσης: Σύνθετες ζωοτροφές: Πώς θα είναι φέτος η παραγωγή – Οι προβλέψεις

Επίσης, η ΕΕ παραμένει πλήρως επαρκής σε χονδροειδείς ζωοτροφές, εξακολουθώντας να παραμένει η κύρια πηγή πρωτεΐνης, που αντιπροσωπεύει το 42% της συνολικής χρήσης ζωοτροφών στην ΕΕ. Το μερίδιο όλων των αλεύρων ελαιούχων σπόρων αντιπροσωπεύει το 27% της συνολικής χρήσης πρωτεϊνών ζωοτροφών στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των δημητριακών αντιπροσωπεύει το 21%. Ωστόσο, για τα άλευρα με ελαιούχους σπόρους, η ΕΕ παράγει μόνο το 24% για να καλύψει τις ανάγκες, που απαιτούνται για τη διατροφή του κτηνοτροφικού τομέα.

Εκτός από το οικονομικό όφελος για τους αγρότες και τους παραγωγούς τροφίμων και ζωοτροφών, η ανάπτυξη της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ έχει επίσης μια σειρά περιβαλλοντικών οφελών. Ειδικότερα, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες συμβάλλουν στη δέσμευση του αζώτου της ατμόσφαιρας στο έδαφος και επομένως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε έναν πιο βιώσιμο κύκλο θρεπτικών συστατικών.

Η ανάπτυξη πρωτεϊνούχων καλλιεργειών και, γενικότερα, η μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγόμενες πρωτεΐνες, που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας εδώ και αρκετά χρόνια.

Έτσι η μείωση της εξάρτηση, είναι πιο επίκαιρη τώρα από ποτέ, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού κόστους των ζωοτροφών. Ήδη η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επανεξετάσει την πολιτική και τις προτεραιότητες που προσδιορίζονται στην έκθεσή της για το 2018 για την ανάπτυξη των φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ . Η ανάπτυξη της παραγωγής και κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ θα είναι μεταξύ των στόχων της Επιτροπής τους επόμενους μήνες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024