Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COP27: Παράταση έως το Σάββατο λόγω αδιεξόδου για το κλίμα

COP27: Παράταση έως το Σάββατο λόγω αδιεξόδου για το κλίμα

Συμβιβαστική πρόταση από την ΕΕ για το μείζον ζήτημα των αποζημιώσεων.

Οι εργασίες της συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή θα συνεχιστούν και το Σάββατο με την ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο σε βασικά ζητήματα όπως η αποζημίωση των φτωχών χωρών για τις συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης.

«Είμαι αποφασισμένος να τελειώσω αυτή τη διάσκεψη αύριο» δήλωσε την Παρασκευή ο Σαμέχ Σούκρι, πρόεδρος της COP27 που πραγματοποιείται στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ.

«Εξακολουθεί να με ανησυχεί ο μεγάλος αριθμός των θεμάτων που δεν έχουν επιλυθεί, κυρίως για τα οικονομικά, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τις ζημιές και απώλειες» ανέφερε ο Σούκρι, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου.

«Ζημιές και απώλειες» είναι ο όρος που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ για το φλέγον ζήτημα των αποζημιώσεων που αξιώνουν οι φτωχότερες χώρες για τις κλιματικές καταστροφές που προκαλούν οι εκπομπές άνθρακα του βιομηχανικού κόσμου.

«Η πληρωμή έχει καθυστερήσει» διαμαρτύρεται η Νακιγιάτ Ντραμάνι Σαν από τη Γκάνα (Reuters)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ είχαν διαμηνύσει ότι δεν είναι έτοιμες να αποδεχτούν το αίτημα σε αυτή τη σύνοδο.

Εν μέσω αδιεξόδου πάντως η ΕΕ κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, αποδεχόμενη επί της αρχής τη δημιουργία «ταμείου απάντησης στις απώλειες και ζημιές», στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν και αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα.

Το προτεινόμενο ταμείο θα καλύπτει μόνο τις «πιο ευάλωτες χώρες» και όχι όλα τα αναπτυσσόμενα κράτη.

Η πακιστανή υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Σέρι Ρεχμάν, η οποία προεδρεύει της ισχυρής ομάδας διαπραγματεύσεων G77+Κίνα, δήλωσε σήμερα πως αυτή η επιλογή είναι αποδεκτή «με μερικές αλλαγές που υποβάλαμε» και πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Το Πακιστάν επλήγη φέτος από πρωτοφανείς πλημμύρες που κάλυψαν το ένα τρίτο της χώρας, καταστροφή που σύμφωνα με τον ΟΗΕ συνδέεται με την παγκόσμια θέρμανση.

Το προσχέδιο συμφωνίας που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή δεν περιέχει καμία αναφορά στην πρόταση της ΕΕ, της Βρετανίας και της Ινδίας για ρητή αναφορά στην σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων.

Το κείμενο επαναλαμβάνει την υπόσχεση για σταδιακή κατάργηση του γαιάνθρακα και διατηρεί τον στόχο του Παρισιού, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 1,5-2,0 βαθμούς, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024