Παρασκευή 31 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
COP27: Οι παγετώνες λιώνουν πιο γρήγορα από την πρόοδο των συνομιλιών - Τι δείχνει το προσχέδιο συμφωνίας

COP27: Οι παγετώνες λιώνουν πιο γρήγορα από την πρόοδο των συνομιλιών – Τι δείχνει το προσχέδιο συμφωνίας

«Όχι» σε ρητή δέσμευση για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. ανεπίλυτο παραμένει το ζήτημα του ταμείου αποζημιώσεων.

Το πρώτο προσχέδιο μιας προσδοκώμενης τελικής συμφωνίας από τη σύνοδο COP27 για το κλίμα δημοσίευσε την Πέμπτη η υπηρεσία του ΟΗΕ για το κλίμα, επαναλαμβάνοντας πολλούς από τους στόχους του περασμένου έτους, ενώ παράλληλα αφήνει πολλά επίμαχα ζητήματα προς… επίλυση.

Διαβάστε επίσης: Σε κίνδυνο η συμφωνία για τον κρίσιμο στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου

Το έγγραφο των 20 σελίδων χαρακτηρίζεται ως «non-paper», υποδεικνύοντας ότι απέχει πολύ από την τελική έκδοση και ότι απομένουν ακόμη ώρες, αν όχι ημέρες, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσώπων από σχεδόν 200 χώρες. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από το συγκεκριμένο έγγραφο διαπιστώνει κανείς, ότι οι η τελική συμφωνία απέχει πολύ από το να ικανοποιήσει τις αρχικά φιλόδοξες προσδοκίες και για μια ακόμα φορά η ρητορική που ακολουθείται χάνεται στη… μετάφραση.

Έκκληση να παραμείνει ζωντανός ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου από ακτιβιστές στην COP27 (Reuters)

Το προσχέδιο επαναλαμβάνει τον στόχο από το περσινό Σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα «να επιταχυνθούν τα μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα και τη σταδιακή κατάργηση και τον εξορθολογισμό των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων».

Στα λόγια μένει το ταμείο «απώλειας και ζημίας»

Δεν απαιτεί τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων, όπως είχαν ζητήσει η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση .

Οι αντιπρόσωποι ανησυχούν ότι το βασικό σημείο κολλήματος γύρω από τη δημιουργία ενός ταμείου απώλειας και ζημίας» για τη χρηματοδότηση χωρών που πλήττονται από τις κλιματικές επιπτώσεις θα εμπόδιζε τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής COP27 στην Αίγυπτο.

Το κείμενο δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου – ένα βασικό αίτημα από τις πιο ευάλωτες στο κλίμα χώρες, όπως τα νησιωτικά έθνη. Αντίθετα, «χαιρετίζει» το γεγονός ότι το θέμα εντάχθηκε στο πλαίσιο της φετινής επίσημης ατζέντας.

Ακτιβιστές προσπαθούν να επαναφέρουν τη Γη με μαλάξεις έξω από την COP27 (Reuters)

Ο στόχος της θερμοκρασίας

Σχετικά με τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, το έγγραφο υιοθετεί την ίδια γλώσσα που περιλαμβάνεται στη συμφωνία COP26 του περασμένου έτους, τονίζοντας «τη σημασία της καταβολής όλων των προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα για την επίτευξη του στόχου της θερμοκρασίας της Συμφωνίας του Παρισιού για διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2°C C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και συνεχίζονται οι προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Άλλα ανεπίλυτα ζητήματα περιλαμβάνουν εκκλήσεις για ενίσχυση ενός παγκόσμιου στόχου για χρηματοδότηση για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις ενός θερμότερου κόσμου και σχέδια για αύξηση των στόχων για τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν υπερθέρμανση του κλίματος.

Στο COP26 της Γλασκώβης, οι χώρες συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο για «επείγουσα κλιμάκωση» των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών, αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά 45% έως το 2030 για να διατηρήσει τη θέρμανση εντός του ορίου 1,5 βαθμούς Κελσίου, πέρα από το οποίο οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Η θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου.

Εμπειρογνώμονες για την κλιματική πολιτική δήλωσαν ότι υπάρχει βαθιά ανησυχία για την επίτευξη συναίνεσης από τις συνομιλίες σε πολλά βασικά ζητήματα.

Το έγγραφο βασίζεται σε αιτήματα που οι εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες επιδίωξαν να συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία. Θα παράσχει τη βάση για διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες, οι οποίες είναι πιθανό να αναδιαμορφώσουν εκ νέου το κείμενο.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Περήφανος για τον Ολυμπιακό ο Ριβάλντο: «Το άξιζε και με το παραπάνω» (pic)

Η ανάρτηση του Ριβάλντο μετά την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 31 Μαϊου 2024