Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμπέλι: Ποιες είναι οι περιοχές πληγέντων επιτραπέζιων σταφυλιών προς απόσταξη

Αμπέλι: Ποιες είναι οι περιοχές πληγέντων επιτραπέζιων σταφυλιών προς απόσταξη

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας απόσταξης

Τις περιοχές στις οποίες οι καλλιέργειες επιτραπέζιων σταφυλιών επλήγησαν το έτος 2022 από φυσικά φαινόμενα και τα οποία θα οδηγηθούν φέτος σε απόσταξη, οριοθετεί η ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παράλληλα, με την ΚΥΑ καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας απόσταξης των εν λόγω πρώτων υλών στο πλαίσιο του καθεστώτος λειτουργίας των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών, καθώς και της απόδοσης αυτών σε λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.

Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Άδεια απόσταξης και για τα επιτραπέζια σταφύλια φέτος

Πληγείσες περιοχές

Επιλέξιμα προς ένταξη είναι τα αμπελοτεμάχια με επιτραπέζιες ποικιλίες που είναι καταχωρισμένες στο Αμπελουργικό Μητρώο. Προσκομίζεται μαζί με την αίτηση στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές εκτυπωμένη καρτέλα της αμπελουργικής εκμετάλλευσης.

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται οι Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών στις οποίες τα ακραία φυσικά φαινόμενα προξένησαν ζημιές στις φυτεμένες με επιτραπέζιες ποικιλίες εκτάσεις αμπέλου.

Άδεια απόσταξης

Κατά την τρέχουσα αποστακτική περίοδο 2022-2023 παρέχεται οι δυνατότητα χορήγησης άδειας απόσταξης στους αμπελοκαλλιεργητές – κατόχους επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιών των παραπάνω περιοχών.

Για την απόσταξη στις πληγείσες περιοχές, εφόσον δεν επαρκεί το καθορισμένο για τις εν λόγω περιοχές δίμηνο απόσταξης, επιτρέπεται η παράταση αυτού για έναν ακόμη μήνα.

Για τη βεβαίωση και είσπραξη του αναλογούντος, στο προϊόν που θα παραχθεί, ειδικού φόρου κατανάλωσης και τη χορήγηση της άδειας απόσταξης εφαρμόζονται κατ’ αναλογία τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α.1102/27-07-2022 (Β’ 4073) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών.

Για τη χορήγηση της άδειας απόσταξης με τη Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης συνυποβάλλονται ηλεκτρονικά η αίτηση – δήλωση διήμερου μικρού αποσταγματοποιού συμπληρωμένη με τα στοιχεία που προβλέπονται στην περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 13 της υπό στοιχεία Α.1102/27-07-2022 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών, καθώς και τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην περ. γ) της ίδιας ως άνω παρ. 4 του άρθρου 13 για τους παραγωγούς των λοιπών επιτρεπόμενων υλών.

Ο συνtελεστής απόδοσης

Ο συντελεστής απόδοσης των επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιών καθορίζεται σε 10 λίτρα άνυδρα αιθυλικής αλκοόλης ανά 100 χιλιόγραμμα σταφυλιών. Η μέγιστη ποσότητα επιτραπέζιων σταφυλιών που δύναται να τύχει απόσταξης δεν υπερβαίνει τα 5.000 χιλιόγραμμα.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024