Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζεται να ανακοινώσει την 3η υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο

Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζεται να ανακοινώσει την 3η υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο

Ο μεγιστάνας των ακινήτων έχει καλέσει τον Τύπο στο πολυτελές οίκημά του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα για την «πολύ μεγάλη ανακοίνωση» που ετοιμάζει.

Παρότι εξασθενημένος από τις επιδόσεις των υποψηφίων για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και τις θέσεις κυβερνητών πολιτειών που υποστήριξε δημόσια στις ενδιάμεσες εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μοιάζει διατεθειμένος να αφήσει κατά μέρος το σχέδιο να αναγγείλει τη μεγάλη επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο — κάθε άλλο: ο πρώην αρχηγός του κράτους αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τρίτη πως θα θέσει υποψηφιότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων έχει καλέσει τον Τύπο στο πολυτελές οίκημά του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, στις 21:00 (τοπική ώρα στις 04:00 μεθαύριο Τετάρτη ώρα Ελλάδας) για την «πολύ μεγάλη ανακοίνωση» που ετοιμάζει, αν και δεν υπάρχει πλέον ίχνος σασπένς.

«Ο (σ.σ. πρώην) πρόεδρος Τραμπ θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές (αύριο) Τρίτη», συνόψισε ο Τζέισον Μίλερ, σύμβουλός του, υποσχόμενος πως το διάγγελμα θα είναι «πολύ επαγγελματικό, πολύ προσεγμένο».

Γνωστός για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του, ο κ. Τραμπ, που φλερτάρει ανοικτά εδώ και μήνες με την ιδέα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα την τελευταία στιγμή. Όμως η υπαναχώρηση φαντάζει απίθανη την ώρα που προσπαθεί να ανεβάσει τις προσδοκίες. Η αυριανή ομιλία «πιθανόν θα είναι η σημαντικότερη στην ιστορία των ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο γνωστός για τη ροπή του στην υπερβολή πρώην αστέρας τηλεοπτικών εκπομπών «ριάλιτι» σε μήνυμά του προς τους υποστηρικτές του.

«Γιγαντιαίο κύμα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ, η νίκη του οποίου στις προεδρικές εκλογές του 2016 χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη έκπληξη στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική ιστορία, έκανε θρύψαλα κανόνες, πολιτικά ήθη και έθιμα κατά τη διάρκεια της θητείας του, προτού εγκαταλείψει την Ουάσινγκτον σε κατάσταση απερίγραπτου χάους μετά την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν το 2020 — την οποία δεν αναγνώρισε ποτέ.

Η υποψηφιότητα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει για τον Λευκό Οίκο θα είναι η τρίτη του.

Οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν τις τελευταίες εβδομάδες για το ότι θα ανακοίνωνε άμεσα την υποψηφιότητά του εάν επαληθεύονταν οι προβλέψεις για το ρεπουμπλικανικό «κύμα» στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ότι θα το «καβάλαγε» για να καταλάβει ξανά την εξουσία.

Όμως το «γιγαντιαίο κόκκινο κύμα» που προέβλεπαν με τόση σιγουριά τα στελέχη της συντηρητικής παράταξης δεν ήρθε.

Οι Δημοκρατικοί, το κόμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, εξασφάλισαν, κάτι που οριστικοποιήθηκε το σαββατοκύριακο, τον έλεγχο της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να έχουν καλές πιθανότητες να αποσπάσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όμως αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω —πολύ κάτω— τις φιλοδοξίες τους. Ονειρεύονταν ενισχυμένη πλειοψηφία 60 και πλέον εδρών.

«Στημένη»

Οι επιδόσεις τους, πολύ κατώτερες των προσδοκιών, ειδικά αυτές πολλών υποψηφίων που υποστήριξε δημόσια ο κ. Τραμπ, έθεσε υπό έντονη αμφισβήτηση τη φήμη του kingmaker, του διαμορφωτή των πολιτικών ισορροπιών, που έχει καλλιεργήσει επιμελώς.

Φωνές με επιρροή στο συντηρητικό στρατόπεδο κάλεσαν σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές να υπάρξει αλλαγή φρουράς στο Grand Old Party, ρίχνοντας βαριά σκιά στα σχέδιά του να ανακτήσει την προεδρία.

«Αυτές είναι οι τρίτες συνεχόμενες εκλογές στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ μας οδήγησε σε ήττα», θύμισε χθες Κυριακή ο Λάρι Χόγκαν, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, μιλώντας στο CNN.

Η ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης «ήταν στημένη», «πρέπει να οργανωθούν νέες εκλογές αμέσως», μαίνεται ο κ. Τραμπ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, ξαναπαίζοντας την χιλιοπαιγμένη παρτιτούρα του, που πιστεύουν δεκάδες εκατομμύρια υποστηρικτές του παρότι δεν παρουσίασε ποτέ την παραμικρή απόδειξη.

Καθώς ο μεγιστάνας διατηρεί αναμφισβήτητη δημοτικότητα στη βάση «του», αυτή τη θάλασσα από κόκκινα καπελάκια που συνεχίζει να συρρέει στις προεκλογικές εκδηλώσεις όπου εμφανίζεται.

Ως αυτό το στάδιο, οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να είναι ο επικρατέστερος νικητής στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων.

Η ανακοίνωση που ετοιμάζεται να κάνει αύριο εκλαμβάνεται από αρκετούς ως προσπάθεια να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των δυνητικών εσωκομματικών αντιπάλων του, κυρίως του κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, νέου αστέρα της σκληρής δεξιάς, στον οποίο έχει αρχίσει να στρέφεται μέρος του νεφελώματος των συντηρητικών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μπροστά του, πέρα από τους πιθανούς αντιπάλους του, εμπόδια που απειλούν να περιπλέξουν αυτή που θα ήθελε να είναι η πορεία προς τη θριαμβευτική επιστροφή του στον Λευκό Οίκο: τους αρκετούς δικαστικούς του πονοκεφάλους, που μπορεί ακόμη και να τον θέσουν εκτός μάχης.

Αντιμετωπίζει έρευνες για τον ρόλο του στην έφοδο εναντίον της έδρας του Κογκρέσου την 6η Ιανουαρίου 2021, για τον τρόπο που χειρίστηκε τα αρχεία του Λευκού Οίκου, για απάτες του ομίλου του…

Όμως ο επιχειρηματίας και πολιτικός που βασίζεται στο «ένστικτο», όπως δεν παύει να καυχιέται, παρότι η πτώση του έχει προεξοφληθεί χίλιες φορές, έχει μέχρι σήμερα ξεπεράσει όλα τα σκάνδαλα.

Είναι πλέον σαν να τον αφήνουν ανεπηρέαστο.

Οι προεδρικές εκλογές του 2024 θα μπορούσαν να είναι το remake αυτών του 2020: την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε πως έχει «πρόθεση» να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Ωστόσο ο νυν αρχηγός του κράτους φρόντισε να αναβάλει την οριστική απόφασή του ως τις αρχές του 2023, καθώς η προοπτική να είναι ξανά υποψήφιος δεν γοητεύει ακριβώς όλους τους Δημοκρατικούς, τόσο εξαιτίας της ηλικίας του (θα πατήσει τα 80 την Κυριακή), όσο και εξαιτίας της χαμηλής δημοτικότητάς του.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024