Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΗΠΑ: Το «κόκκινο κύμα» που δεν ήρθε, η μάχη για την Γερουσία και... ο Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ: Το «κόκκινο κύμα» που δεν ήρθε, η μάχη για την Γερουσία και… ο Τραμπ

Οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσιάζονταν σίγουροι τους τελευταίους μήνες ότι θα ανακτήσουν με ευκολία στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς, υποσχόμενοι ένα «κόκκινο κύμα», ακόμη και ένα «τσουνάμι» που όμως δεν ήρθε ποτέ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, φαίνεται πιθανό να διατηρήσει τον έλεγχο της Γερουσίας και οι Ρεπουμπλικάνοι να του στερήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όμως, όλα τα βλέμματα είναι ήδη στραμμένα στο 2024, με την πιθανή ανακοίνωση την Τρίτη της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία.

Διαβάστε επίσης: «Απλώς κοιτάξτε με» – Ο Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει τους δύσπιστους Αμερικανούς ότι μπορεί να είναι ξανά πρόεδρος

Η νίκη του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μαρκ Κέλι στην Αριζόνα χθες, Παρασκευή, σημαίνει ότι η ισορροπία στη Γερουσία είναι επί του παρόντος ισόπαλη με 49-49, με δύο έδρες να απομένουν να κριθούν, στη Νεβάδα και την Τζόρτζια, τέσσερις ημέρες μετά τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές.

Αρκεί στους Δημοκρατικούς μία νίκη σε μία από αυτές τις δύο Πολιτείες για να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, καθώς σε περίπτωση απόλυτης ισορροπίας (50-50), η ψήφος της αντιπροέδρου, Καμάλα Χάρις, έχει τον τελευταίο λόγο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Στην Αριζόνα, ο πρώην αστροναύτης, Μαρκ Κέλι, κέρδισε τον Μπλέικ Μάστερς, ο οποίος είχε ισχυρή στήριξη από τον πανταχού παρόντα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση Ντόναλντ Τραμπ.

Η ήττα στην Αριζόνα ήταν μία από τις πολλές που υπέστη ο μεγιστάνας των ακινήτων σε υποψηφίους που στήριξε. Αλλά ο Τραμπ, με κραυγές, για άλλη μια φορά έκανε λόγο για «εκλογική νοθεία», αρνούμενος να παραδεχτεί την ετυμηγορία των εκλογών, όπως έκανε και στην ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν έτοιμοι να ανακτήσουν την πλειοψηφία του σώματος, εξέλιξη που θα περιπλέξει το νομοθετικό έργο του προέδρου Μπάιντεν.

Αλλά η νίκη τους προβλέπειται να είναι πολύ μικρότερη από το «κόκκινο κύμα» που προμηνυόταν.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News έκανε πρόβλεψη, το πρωί του Σαββάτου, για μια εύθραυστη πλειοψηφία πέντε εδρών για τους Ρεπουμπλικάνους, με 220 βουλευτές, έναντι 215 για τους Δημοκρατικούς.

«Το κόκκινο κύμα» που δεν ήρθε

Οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσιάζονταν σίγουροι τους τελευταίους μήνες ότι θα ανακτήσουν με ευκολία στις ενδιάμεσες εκλογές τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς, υποσχόμενοι ένα «κόκκινο κύμα», ακόμη και ένα «τσουνάμι» που όμως δεν ήρθε ποτέ.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα προκαλούν αναταραχή στους εκλεγμένους αξιωματούχους των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, προμηνύοντας ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών.

Σε μια επιστολή που αποκάλυψε το Politico, «Τραμπιστές» γερουσιαστές ζητούν να αναβληθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του αρχηγού τους στη Γερουσία, θέτοντας μια πρόκληση για τον σημερινό ηγέτη, τον Ρεπουμπλικάνο Μιτς ΜακΚόνελ: «Είμαστε όλοι απογοητευμένοι που δεν έγινε πραγματικότητα ένα ‘Κόκκινο Κύμα’ και υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτό», υποστηρίζουν.

Μόλις διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στο 2024, με την προοπτική ο πρώην πρόεδρος Τραμπ να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με έναν από τους στενούς του συμβούλους.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα ανακοινώσει την Τρίτη πως θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Και θα είναι μια πολύ επαγγελματική, πολύ προσεγμένη ανακοίνωση», δήλωσε ο σύμβουλός του Τζέισον Μίλερ στο «War Room», το podcast του Στιβ Μπάνον, ενός άλλου στενού φίλου του Τραμπ.

Αποδυναμωμένος ο Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας είχε ήδη προαναγγείλει πως θα κάνει μια «σημαντική ανακοίνωση» από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα. Μια υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι η τρίτη του για τον Λευκό Οίκο.

Παρότι η επιρροή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παραμένει αδιαμφισβήτητη, εμφανίστηκε αποδυναμωμένος στις ενδιάμεσες εκλογές, αφού απογοήτευσαν οι επιδόσεις πολλών από τους εκλεκτούς του.

Στον αντίποδα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, ο νέος σταρ της αμερικανικής δεξιάς, επανεξελέγη θριαμβευτικά. Μια νίκη που εδραίωσε τη θέση του ως πιθανού αντιπάλου του Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Κάτι που δεν διέφυγε της προσοχής του δισεκατομμυριούχου, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα βρήκε την ευκαιρία να χλευάσει τον Ντε Σάντις, δίνοντάς του το παρατσούκλι «Ρον-λα-Μοράλε».

Είτε πρόκειται για σύμπτωση είτε όχι, η ερχόμενη Τρίτη θα είναι επίσης η ημέρα της κυκλοφορίας των απομνημονευμάτων ενός άλλου πιθανού ανταγωνιστή του Ντόναλντ Τραμπ, του πρώην αντιπροέδρου του, Μάικ Πενς.

Οι εκλογές του 2024 θα μπορούσαν να είναι μια νέα έκδοση των εκλογών του 2020: ο τότε αντίπαλός του, ο σημερινός Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα την «πρόθεσή» του να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία. Φρόντισε όμως να αναβάλει την όποια οριστική απόφαση για την επόμενη χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024