Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Η Gen Z καθορίζει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών

ΗΠΑ: Η Gen Z καθορίζει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών

Η μεγαλύτερη προσέλευση των νέων στις κάλπες εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες

Οι νέοι ψηφοφόροι είναι σημαντικοί τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και για τους Ρεπουμπλικάνους. Πριν από δύο χρόνια, οι ψηφοφόροι κάτω των 30 ετών προσήλθαν σε αριθμό ρεκόρ για να βοηθήσουν τον Τζο Μπάιντεν να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τι είχε τόσο μεγάλη απήχηση στους νέους στις ενδιάμεσες εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής;

Η γενιά «Ζ» το στήριγμα των Δημοκρατικών

Αν και τα τελικά στοιχεία δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί, εκτιμάται ότι το 27% των νέων, ηλικίας 18-29 ετών, ψήφισε στις ενδιάμεσες του 2022. Αυτές τις εκλογές καταγράφηκε η δεύτερη υψηλότερη συμμετοχή των νέων ψηφοφόρων – μετά το 2018 – εδώ και 3 δεκαετίες. Σε ορισμένες βασικές πολιτείες-κλειδιά, η προσέλευση έφτασε στο 31%.

Η υποστήριξη προς τους Δημοκρατικούς υποψηφίους ήταν πάνω από το 60%. Κινητήρια δύναμη για τους νέους αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό ο αγώνας για τα δικαιώματα στην άμβλωση. Αφορμή στάθηκε η ανατροπή της απόφασης Roe v Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ένα exit poll της Edison Research National Election Pool έδειξε ότι η ηλικιακή ομάδα 18-29 ήταν η μόνη στην οποία η ισχυρή πλειοψηφία υποστήριξε τους Δημοκρατικούς. Η αποδοχή των Δημοκρατικών ήταν ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των μαύρων νέων σε ποσοστό 89% και των Λατίνων σε ποσοστό 68%.

Μάλιστα, η Gen Z εξέλεξε τον δικό της εκπρόσωπο της γενιάς της για ένα πιο ποικιλόμορφο Κογκρέσο. Ο Δημοκρατικός Μάξγουελ Φροστ, 25 ετών, επικράτησε του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του στη Φλόριντα. Καθώς η δύναμη της νεολαίας σε αυτή την προεκλογική περίοδο γίνεται ολοένα και πιο σαφής, οι Δημοκρατικοί πολιτικοί εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους.

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους νέους αυτού του έθνους, οι οποίοι ψήφισαν και πάλι σε ιστορικούς αριθμούς, όπως ακριβώς έκαναν και πριν από δύο χρόνια. Ψήφισαν για να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση, την οπλοκατοχή, τα προσωπικά τους δικαιώματα και ελευθερίες και την ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους», δήλωσε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η ανατροπή του «κόκκινου κύματος»

Ένα κύμα νικών των Ρεπουμπλικανών αναμενόταν σχεδόν από όλους τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας. Αντ’ αυτού, ένας σεισμός νέων ψηφοφόρων ταρακούνησε τον πολιτικό κόσμο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι φήμες ενίσχυσαν την προσέλευση των προοδευτικών νέων. Η Gen Z, όχι απλά έδωσε το παρών, αλλά έβαψε το «κόκκινο κύμα» μπλε.

Πολλοί παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικάνων και των συντηρητικών, αποδίδουν τα αποτελέσματα στην αποδοκιμασία κατά του Τραμπ και των υπόλοιπων αμφιλεγόμενων υποψηφίων. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι νέοι ήταν εκείνοι που έκαναν την ειδοποιό διαφορά στις κρίσιμες αναμετρήσεις.

Η δύναμη της γενιάς Z αυξάνεται και αναμένεται να αλλάξει για πάντα τη δυναμική των εκλογών. Η «γενιά της διαφορετικότητας» αποτελείται από 48% έγχρωμους, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία. Όλοι μαζί, αύξησαν το σύνολο των ψήφων τους στις εκλογές του 2020 κατά 289% από τις εκλογές του 2016, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στο εκλογικό σώμα.

Αυτή η μοναδική ταυτότητα, μαζί με τον αυξανόμενο αριθμό τους, αλλάζει ριζικά το πολιτικό σκηνικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024