Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υποκλοπές: Ο ταλαντούχος κύριος… Γιάννης Λαβράνος –  Οι σχέσεις με Μαξίμου, Δημητριάδη, υπουργούς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και οι πλαστές ταυτότητες

Υποκλοπές: Ο ταλαντούχος κύριος… Γιάννης Λαβράνος –  Οι σχέσεις με Μαξίμου, Δημητριάδη, υπουργούς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και οι πλαστές ταυτότητες

Μπροστά στον βίο και την πολιτεία του Γιάννη Λαβράνου, του επιχειρηματία που μαζί με τον Φέλιξ Μπίτζιο πρωταγωνιστούν στο σκάνδαλο των υποκλοπών το «House of Cards» ωχριά. Ο Λαβράνος ανοίγει το στόμα του, που μέχρι τώρα κρατούσε κλειστό -όπως λέει- κατά απαίτηση του Μαξίμου.

Πλαστές ταυτότητες, κουμπαριές με υπουργούς κατέχοντες κρίσιμα χαρτοφυλάκια και το «δεξι χέρι» και ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, συναλλαγές με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, εταιρείες «φαντάσματα» με επικεφαλής αχυρανθρώπους με κλεμμένες ταυτότητες, δουλειές πολλών εκατομμυρίων ευρώ με το Δημόσιο έχει ο «μπαξές» του Γιάννη Λαβράνου, που μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως ο «άνθρωπος που λύνει και δένει στο Μαξίμου», κρίνει υπουργούς και «ανεβοκατεβάζει» αξιωματούχους σε καίριες θέσεις.

Όποιος προσπαθούσε να κάνει μεγάλη δουλειά με την κυβέρνηση, έψαχνε να βρει άκρη για να προσεγγίσει τον Γιάννη Λαβράνο, τον «αόρατο επιχειρηματία», που είχε «τα μέσα (σ.σ τα μεγάλα) και ήξερε ανθρώπους ειδικούς», λένε οι γνωρίζοντες και η έρευνα της Εφημερίδας των Συντακτών και των Reporters United, που «ανάγκασαν» τον Λαβράνο να μιλήσει το επιβεβαιώνει.

Διαβάστε επίσης: Να χυθεί άπλετο φως στο ψηφιακό παρακράτος και τα πολιτικά-ιδιωτικά παρακλάδια του

Ο «μύθος» του Γιάννη Λαβράνου ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ήταν κάτι σαν Φαντομάς, αφού παρά τη προνομιακή σχέση του με το Δημόσιο (από το 2014) με συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ, τις «σχέσεις στοργής» με υπουργούς όλων των κυβερνήσεων, τη στενή σχέση του με τον Γρηγόρη Δημητριάδη παρέμενε –ή τον κρατούσαν;- πεισματικά στο παρασκήνιο. Το πόσο εξέχουσα προσωπικότητα θεωρείτο πιστοποιείται και από το ότι του παραχωρήθηκε φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ.

Το σκάνδαλο όμως των υποκλοπών έστρεψε με βία τους προβολείς επάνω στον Γιάννη Λαβράνο, που αν και ακόμη διατείνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με το Predator, τουλάχιστον πλέον παραδέχεται ότι -αν μη τι άλλο- συνεργάζεται με την εταιρεία Krikel, που με τη σειρά της έχει σχέση με την Intellexa, που εμπορεύεται το Predator. To φως έπεσε πάνω και σε άλλες σκιές όπως αυτή του Φέλιξ Μπίτζιου (μετόχου της Intellexa), αλλά και στους κρίκους της αλυσίδας που ενώνει υπουργούς, επιχειρηματίες, κρατικούς λειτουργούς, υψηλόβαθμα στελέχη και συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Κουμπαριές, εντολές και μεγάλες δουλειές

Στενή σχέση και ακόμη πιο στενή συνεργασία με τον Γιάννη Λαβράνο, εμφανίζεται μέχρι στιγμής, βάσει των δημοσιογραφικών ερευνών, να έχει ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης. Μάλιστα οι δυο τους εμφανίζονται να ταξιδεύουν μαζί εκπροσωπώντας το Μαξίμου και κλείνοντας δουλειές.

Στο κάδρο μπαίνει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, που παραδέχεται τη σχέση με τον Γιάννη Λαβράνο, ξεκαθαρίζοντας όμως –απαντώντας στην έρευνα της ΕφΣυν και των Reporters United- ότι «κανένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στις ερωτήσεις σας και αποτελούν αντικείμενο της δημοσιογραφικής σας έρευνας δεν έχει την οποιαδήποτε -άμεσα ή έμμεσα- σχέση με την πολιτική, τις διαγωνιστικές διαδικασίες και γενικά το υλοποιούμενο έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων του».

Σχέση με τον Γιάννη Λαβράνο και κουμπαριά έχει και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ τη χαρά της κουμπαριάς δεν στέρησε ο Λαβράνος ούτε στον Θάνο Πλεύρη με τον οποίο κατέβαιναν μαζί και στις πορείες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι μεγάλες δουλειές με το Δημόσιο του Λαβράνου ξεκίνησαν με την αποδοχή της δωρεάς για το σύστημα επικοινωνιών Tetra από τη Lamas Pinto (μια εταιρεία «φάντασμα») –και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές- επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια στο Προστασίας του Πολίτη (2014), οι οποίες συνεχίστηκαν παρά την αλλαγή της κυβέρνησης επί υπουργίας Νίκου Τόσκα (ΣΥΡΙΖΑ), του οποίου παρεμπιπτόντως ο γιος εργάστηκε αργότερα στην εταιρεία Krikel, πληροφορία που ο κ. Τόσκας επιβεβαίωσε.

Ο επιχειρηματίας… με φαντάσματα επικεφαλής εταιρειών και πλαστές ταυτότητες

Το εντυπωσιακό -και συνάμα βαθιά ενοχοποιητικό στοιχείο- είναι ότι όλοι οι παραπάνω έκλειναν δουλειές και δημόσιες συμβάσεις –ακόμη και απόρρητες- εκατομμυρίων ευρώ με τον Γιάννη Λαβράνο, του οποίου η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι προβληματική και εξαιρετικά σκοτεινή με δαιδαλώδεις διαδρομές, κάτι που δεν είναι σύνηθες για σοβαρές «καθαρές» επιχειρήσεις.

Εταιρείες που αλλάζουν ανησυχητικά συχνά επικεφαλής, με αποκορύφωμα ότι τον ιταλό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβολο της εταιρείας, που παραδέχεται επισήμως ότι έχει ο Γιάννης Λαβράνος, την ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, τον έχει δει μόνο ο ίδιος.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Εφ.ΣΥΝ, «σε εταιρεία συμφερόντων του (ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ) ο Λαβράνος αντικαθίσταται στο Δ.Σ από δυο νέα πρόσωπα ιταλικής υπηκοότητας, τα οποία σύμφωνα με πηγές στην ιταλική αστυνομία έχουν κατασκευασμένα η πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους των οποίων ακόμα και η ύπαρξη αμφισβητείται.»

«Η μετοχική ή διοικητική σύνθεση των εταιρειών του συχνά αναθεωρείται και διορθώνεται εκ των υστέρων με εγγραφές στο ΓΕΜΗ που έρχονται πολλά χρόνια μετά τις συμβολαιογραφικές πράξεις πρακτική εξαιρετικά ανορθόδοξη. Τέλος στη διάθεσή μας περιήλθε πλαστή ταυτότητα με Ιταλικό όνομα και με αριθμό που έχει κλαπεί. Στη θέση της φωτογραφίας απεικονίζεται ο Γιάννης Λαβράνος», σημειώνει η εφημερίδα.

Για αυτό το τελευταίο εύρημα ο Λαβράνος, με τις σχέσεις που αναλύθηκαν παραπάνω, με ασφάλεια από την ΕΛ.ΑΣ και με δουλειές με την ΕΥΠ, απάντησε ότι «από εσάς έμαθα την ύπαρξή της για πρώτη φορά, σας ενημερώνω ότι ήδη τη Δευτέρα 4/11/2022 υπέβαλα μήνυση κατά αγνώστων δραστών στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Σε ό,τι αφορά τους ιταλούς επικεφαλής της εταιρείας του με τις επίσης πλαστές ταυτότητες, και την απουσία τους από οποιαδήποτε ιταλική επιχειρηματική  βάση, πάλι ο κ. Λαβράνος δηλώνει ότι δεν γνωρίζει. Ωστόσο, απαντά ότι τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβολο της εταιρείας του, τον Antonio Sassi, τον έχει γνωρίσει.

Καμία σχέση με το Predator, αλλά…

Για την πέτρα του σκανδάλου, σε ότι αφορά τις υποκλοπές, την εταιρεία Krikel, [που, όπως εύστοχα τονίζει η εφημερίδα, το κράτος και τρεις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και πάλι ΝΔ) υπογράφουν διαδοχικές συμβάσεις –ακόμη και απόρρητες για λόγους εθνικής ασφάλειας- χωρίς να γνωρίζουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της], ο κ. Λαβράνος επιμένει ότι δεν έχει μετοχική σύνθεση και ότι δεν γνωρίζει τον διαχειριστή της.

Βεβαίως σε αντίθεση με το παρελθόν και με ότι υποστήριξε ο νόμιμος εκπρόσωπος της Krikel Σταμάτης Τρίμπαλης στην Εξεταστική Επιτροπή, τώρα ο κ. Λαβράνος παραδέχεται ότι συνεργάζεται με την Krikel και έχει συμφέρον «η εταιρεία να πηγαίνει καλά».

Κατηγορηματικός εξακολουθεί να είναι σε ότι αφορά το ότι δεν έχει σχέση με το Predator και τις υποκλοπές. Ερωτηθείς για τα email που δημοσιεύτηκαν από την ιστοσελίδα της Krikel και από τα οποία προκύπτει άμεση σχέση του και με τον Μπίτζιο και με την Krikel, απάντησε πως πρόκειται για email που δεν του παραδόθηκαν ποτέ.

Στα ενδιαφέροντα -και μάλλον δύσκολο να γίνουν πιστευτά- που ανέφερε ο κ. Λαβράνος στην εφημερίδα είναι ότι δεν έχει καμία δραστηριότητα στην Ελλάδα από το 2012 και οτι ζει και επιχειρεί στο Λονδίνο. Ωστόσο, αρνήθηκε να υποδείξει έστω μία εταιρεία μέσω της οποίας ασκεί την επιχειρηματική δραστηριότητά του.

Τέλος ερωτηθείς για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό απάντησε ότι έχουν συναντηθεί μόνο μία φορά πριν από χρόνια, λίγο αφότου εκείνος είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ. Η συνάντηση έγινε με μεσολάβηση του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024