Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βασίλης Παπαζάχος: Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον κορυφαίο καθηγητή Γεωφυσικής

Βασίλης Παπαζάχος: Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον κορυφαίο καθηγητή Γεωφυσικής

Ο Βασίλης Παπαζάχος αφήνει πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη

Η επιστημονική κοινότητα, η πόλη της Θεσσαλονίκης, οι σεισμολόγοι που μαθήτευσαν κοντά του, μαζί με την οικογένεια, τους συγγενείς και φίλους αποχαιρετούν σήμερα τον καθηγητή Γεωφυσικής Βασίλη Παπαζάχο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Σπουδαίος επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος, ο Βασίλης Παπαζάχος ξεκίνησε το πιο μακρύ ταξίδι και επιστρέφει στη γη που τόσο αγάπησε και μελέτησε με πάθος. Η εξόδιος ακολουθία για το ύστατο χαίρε στον καθηγητή θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

Η επιστημοσύνη του, λαμπρή παρακαταθήκη και η συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης αντισεισμικής πολιτικής της Ελλάδας θα αποτελούν σημαντικά κληροδοτήματα. Κληροδοτεί στην επιστήμη της Γεωφυσικής τουλάχιστον εννιά βιβλία, περισσότερες από διακόσιες δημοσιεύσεις στα πιο έγκυρα ξένα επιστημονικά περιοδικά, αναρίθμητες συμμετοχές και παρεμβάσεις του σε διεθνή συνέδρια.

Υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση την επιστήμη του

«Ο Βασίλειος Παπαζάχος υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση την επιστήμη του και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών. «Το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της με τον μεγάλο σεισμό του 1978» επισημαίνεται και προστίθεται: «Ως επιστήμονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, αφήνει ως παρακαταθήκη τόσο το υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό του έργο όσο και τους μαθητές και συνεχιστές του».

Σημειώνεται πως ο Βασίλης Παπαζάχος διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ επί τρεις θητείες (1982-1987), ίδρυσε και διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) από το 1983 με ανανέωση έξι φορές της θητείας του, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση αντισεισμικής πολιτικής και καθημερινής ενημέρωσης με την ίδρυση δικτύων σεισμογράφων (1980) και επιταχυνσιογράφων (1979) καθώς και στην σύνταξη του αντισεισμικού κανονισμού της Ελλάδας.

Την Κυριακή η σορός του θα μεταφερθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σμόκοβο Καρδίτσας, όπου θα ενταφιασθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024