Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα περασμένα μεγαλεία της μάσκας

Τα περασμένα μεγαλεία της μάσκας

Mήπως τελικά είχε και τα θετικά του το αξεσουάρ κατά της Covid που τόσο μισήσαμε;

Απέχουμε περίπου 2,5 χρόνια από εκείνες τις αποφράδες ημέρες, που ο κορονοϊός ή κορωνοϊός ή κοροναϊός εισέβαλε στη ζωή μας, φέρνοντας τα πάνω κάτω.

Ένα από τα βασικότερα όπλα μας απέναντι σε αυτόν, και πριν και μετά τη δημιουργία του εμβολίου, ήταν (και παραμένουν) οι μάσκες.

Ξεκινήσαμε με αυτοσχέδιες υφασμάτινες  και  χειρουργικές, αργότερα με διπλές υφασμάτινες του εμπορίου με σχέδια και χρώματα για να σετάρονται με κάθε ρούχο και διάθεση και φτάσαμε στις σούπερ ισχυρές FFP2 / KN95 / N95.

Αν και η πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται μαζί μας, χάρις στα εμβόλια και σε άλλα επιτεύγματα της επιστήμης, έχει μια εντελώς διαφορετική επίδραση στην καθημερινότητά μας. Και η αλήθεια είναι πως, αν εξαιρέσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η χρήση της μάσκας έχει μειωθεί πάρα πολύ.

Για παράδειγμα, για τους περισσότερους από εμάς, περάσανε οι ημέρες που φορούσαμε μάσκα στο γραφείο.

Ευτυχώς θα πουν πολλοί. Τέρμα οι αποπνιγμένες ανάσες, τα θολωμένα γυαλιά, τα τσουξίματα πίσω από τα αυτιά και τα τσουξίματα στην τσέπη για αγορά μάσκας κάθε τόσο

Όμως, η μάσκα στη δουλειά, αλλά και αλλού, αν θυμάστε, δεν ήταν μόνο αυτά. Η μάσκα μπορεί πολλές φόρες να σου έκοβε την ανάσα ή/και την ορατότητα ή να σου έκοβε το αυτί και να έψαχνες χίλιους δύο τρόπους να τη φοράς χωρίς να νιώθεις ότι σου έχουν περάσει χαλινάρι, όμως είχε και τα καλά της.

Face control

Η μάσκα όσο δυσάρεστη και αν ήταν, είχε καταργήσει μια δυσβάσταχτη, για πολλούς και πολλές, καθημερινή υποχρέωση: Το ξύρισμα και το βάψιμο. Τέρμα το face control.

Ακόμα και αν η δουλεία ή γενικώς η ιδιότητά σου απαιτoύσε να είσαι πάντα φρεσκοξυρισμένος, φορώντας το σωστό μέγεθος μάσκας, δεν ήσουν πλέον υποχρεωμένος να ακολουθείς τους ρυθμούς φαντάρου σε επιθεώρηση. Το ποσοστό των αξύριστων ανδρών, εκείνες τις ωραίες ημέρες της μάσκας, είχε εκτοξευθεί.

Αντίστοιχα πολλές κυρίες που κοινωνικά και επαγγελματικά στερεότυπα τούς έχουν επιβάλλει να βάφονται κάθε πρωί σαν Κλεωπάτρες, βρήκαν με τις μάσκες την ησυχία τους. Λίγο μάσκαρα και eyeliner και έξω από την πόρτα.

Ήθελε βέβαια, και στους μεν και στις δε, προσοχή το πώς και πόσο θα κατέβαζες τη μάσκα για να πιεις λίγες γουλιές καφέ και το πώς θα διαχειριζόσουν μια ξαφνική videoκλήση.

Mια ανάσα, μια πνοή

Είναι μεγάλη αλήθεια ότι χωρίς τις μάσκες η αναπνοή μας είναι πολύ ευκολότερη, αλλά είναι επίσης μεγάλη αλήθεια ότι η αναπνοή μας δεν παραπέμπει πάντα σε ολάνθιστο λιβάδι των Άλπεων.

Για να μην επεκταθούμε ιδιαίτερα, ας αρκεστούμε στο ότι χωρίς τις μάσκες, οι άνθρωποι μεταξύ τους έχουν, δυστυχώς, και πάλι τη δυνατότητα να λαμβάνουν και να εκπέμπουν πληροφορίες για το αν πίνουν καφέ, αν καπνίζουν, αν έχουν φάει κάτι όλη μέρα, κι αν έχουν φάει τι έχουν φάει, και για το αν θυμούνται το μικρό όνομα του/της οδοντιάτρου τους.

Ελευθερία της έκφρασης

Το μεγαλύτερο όμως ευεργέτημα της μάσκας ήταν ένα…

Η μάσκα κατηγορήθηκε από μία μερίδα πολιτών, ως το εργαλείο της εξουσίας για να φιμωθεί η κοινωνία. Όπως όμως πολλοί συνάνθρωποί μας, έχουν παραδεχθεί, και μπράβο τους γι’ αυτό, η μάσκα ήταν εκείνη που πολλές φορές αποτελούσε τον φρουρό και το καταφύγιο για την πιο ελεύθερη έκφραση των πιο δυνατών και αληθινών τους σκέψεων.

Φορώντας μάσκα, μπορούσες να απαντήσεις οτιδήποτε σε οποιονδήποτε.

Παραδείγματος χάριν:

Προϊστάμενος: Σε μία ώρα θέλω να μου έχεις έτοιμη σε Excel την αναφορά τριμήνου.

Mασκοφόρος υπάλληλος: Άντε γ@$% ρε μ@#$%@ τελευταία στιγμή. @#$%$, ε #$%#%#. %#@#%^ εσένα και το #$%@#$ το Εxcel σου!

Έλεγες ό,τι ακριβώς σκεφτόσουν, απλά χωρίς ήχο. Η απόλαυση του να αρθρώνεις ανεμπόδιστα και χωρίς καμία λογοκρισία, όποιες ακριβώς λέξεις και φράσεις εξέφραζαν περισσότερο την εσωτερική σου σκέψη και κατάσταση ήταν ό,τι πιο απελευθερωτικό.

Αν ξεχνούσες βέβαια ότι εκείνη την ημέρα φορούσες μια πιο στενή μάσκα προκαλούσες στους γύρω σου κάποια ερωτηματικά: «Τι μασουλάς; Τρως;». Κανείς όμως δεν ήταν σε θέση να καταλάβει ότι την στιγμή εκείνη εσύ απλώς κατέβαζες καντήλια.

Ειδικά οι FFP2 / KN95 / N95 μάσκες προσέφεραν άπλετο χώρο για ατελείωτο υβρεολόγιο.

Μήπως λοιπόν αυτά είναι τα ειλικρινά κίνητρα των τελευταίων Μοϊκανών της μάσκας, που συνεχίζουν ευλαβικά να φορούν τη μάσκα στο γραφείο;

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024