Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Φόβοι ότι οι Ρώσοι στήνουν παγίδα θανάτου στη Χερσώνα

Ουκρανία: Φόβοι ότι οι Ρώσοι στήνουν παγίδα θανάτου στη Χερσώνα

Το Κίεβο αμφιβάλλει για το αν τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν την στρατηγικής σημασίας πόλη, χωρίς να δώσουν μάχη

Η Ουκρανία δεν διαβλέπει ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει τη Χερσώνα χωρίς μάχη, δήλωσε ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, καθώς στο Κίεβο φοβούνται ότι η τηλεοπτική  ανακοίνωση της Μόσχας για υποχώρηση είναι στην πραγματικότητα μια προσεκτικά στημένη παγίδα.

Ένα μήνα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε την Χερσώνα και την ανακήρυξε τμήμα της Ρωσίας για πάντα, η Μόσχα έδωσε εντολή στα στρατεύματά της να αποσυρθούν από την περιοχή, σε μια από τις μεγαλύτερες μέχρι τώρα αποτυχίες της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Το Κίεβο αμφιβάλλει για το αν τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν την πόλη, χωρίς να δώσουν μάχη. Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την επέλασή τους και σήμερα, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν την πόλη Σνιχουρίβκα, στη νότια περιοχή του Νικολάεφ.

Η πόλη, που θεωρείται η τελευταία εναπομείνασα κατεχόμενη από τους Ρώσους, είναι σημαντική για τον έλεγχο στρατηγικού δρόμου που οδηγεί στην Χερσώνα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν επτά χιλιόμετρα προς δύο κατευθύνσεις στο νότιο τμήμα της χώρας και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους 12 νέους οικισμούς τις τελευταίες 24 ώρες.

«Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη λεγόμενη υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής από τη Χερσώνα. Συνεχίζουμε την επιχείρηση επίθεσης βάσει του σχεδίου μας», επεσήμανε στο Telegram.

«Μετατρέπουν τη Χερσώνα σε πόλη θανάτου»

Την ίδια ώρα, ο ο  σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ , δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία μετατρέπει τη Χερσώνα σε «πόλη θανάτου» και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ναρκοθετεί τα πάντα εκεί, από διαμερίσματα μέχρι υπονόμους, και ότι σχεδιάζει να βομβαρδίσει τη Χερσώνα από την άλλη όχθη του Δνείπερου.

Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην  Χερσώνα «ήρθαν, λήστεψαν, γλέντησαν, σκότωσαν, άφησαν ερείπια και έφυγαν».

Ο Ολεξι Αρεστόβιτς,ένας άλλος ανώτερος σύμβουλος και πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ήταν λίγο πιο αισιόδοξος αλλά παρόλα αυτά επιφυλακτικός – λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να εγκαταλείπουν την περιοχή «αλλά όχι τόσο όσο θα γινόταν αν ήταν πλήρης αποχώρηση ή ανασύνταξη.’

Οι Ρώσοι καταστρέφουν γέφυρες και δρόμους καθώς φεύγουν, είπε ο Αρέστοβιτς, και πρόσθεσε: «Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους – θα εμπλακούν σε μάχη μαζί μας και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την πόλη Χερσώνα; Προχωρούν πολύ αργά».

Φόβοι

Ο Ζελένσκι εξέφρασε επίσης φόβους στη διάρκεια της νύχτας ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να ανατινάξει ένα φράγμα στη Nova Khakovka, πλημμυρίζοντας την περιοχή γύρω από τη Χερσώνα και αποστραγγίζοντας μια δεξαμενή στην οποία βασίζεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια για να ψυχθεί – και πιθανώς να προκαλέσει κατάρρευση.

Απευθύνοντας προειδοποίηση προς τη Μόσχα, πρόσθεσε: «[Αυτό] θα σημαίνει ότι κηρύσσετε πόλεμο σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκεφτείτε τι θα σας συμβεί τότε».

Ο Ζελένσκι είπε ότι τα στρατεύματά του «θα κινηθούν πολύ προσεκτικά, χωρίς συναισθήματα, χωρίς περιττό κίνδυνο» στην περιοχή που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει εγκαταλείψει, «ενισχύοντας τις θέσεις μας βήμα-βήμα» για να αποφευχθούν τυχόν παγίδες.

Η υποχώρηση

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε να υποχωρεί από περιοχές της επαρχίας της Χερσώνας, στόχο της αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας, για να ανασυγκροτηθεί στην ανατολική όχθη του Δνείπερου.

«Μονάδες των ρωσικών στρατευμάτων κατευθύνονται προς προκαθορισμένες θέσεις στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, βάσει του εγκεκριμένου σχεδίου» που καταρτίστηκε χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης από τη Χερσώνα στο νότο,  ακολουθεί την ήττα της Ρωσίας στο βορρά και σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας, αφήνοντας τη Μόσχα μόνο με περιορισμένα κέρδη από τον πόλεμό της.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024