Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Βαθιά ανησυχία» στην Ουάσιγκτον για απεργό πείνας Αλάα Άμπντελ Φάταχ  - Είναι καλά, λένε οι αιγυπτιακές αρχές

ΗΠΑ: «Βαθιά ανησυχία» στην Ουάσιγκτον για απεργό πείνας Αλάα Άμπντελ Φάταχ – Είναι καλά, λένε οι αιγυπτιακές αρχές

«Είχαμε επαφή υψηλού επιπέδου με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για το θέμα, ανησυχούμε βαθύτατα, θα θέλαμε να αφεθεί ελεύθερος», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρόεδρου των ΗΠΑ.

Ανώτερος σύμβουλος του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ανησυχία» του για τον Βρετανοαιγύπτιο πολιτικό κρατούμενο Αλάα Άμπντελ Φάταχ, που κάνει απεργία πείνας εδώ και μήνες, σύμφωνα με τους οικείους του.

«Είχαμε επαφή υψηλού επιπέδου με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για το θέμα, ανησυχούμε βαθύτατα, θα θέλαμε να αφεθεί ελεύθερος», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού πρόεδρου, την παραμονή της αναχώρησης του τελευταίου για την 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στην Αίγυπτο.

Διαβάστε επίσης: Πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση Μπάιντεν και Σι στην G-20 – Τι θα συζητήσουν οι δύο «αντίπαλοι»

Η εισαγγελία της Αιγύπτου αμβισβητεί την απεργία πείνας

Νωρίτερα την Πέμπτη, η αιγυπτιακή εισαγγελία δήλωσε ότι «όλες οι ζωτικές λειτουργίες» του πολιτικού κρατούμενου Αλάα Αμπντελ Φάταχ «είναι φυσιολογικές» και ότι η υγεία του είναι σε «καλή κατάσταση», επτά μήνες αφότου ο φυλακισμένος άρχισε απεργία πείνας.

Ο μπλόγκερ υπέρ της δημοκρατίας, την απελευθέρωση του οποίου ζήτησαν αρκετές κυβερνήσεις, «δεν χρειάζεται να μεταφερθεί σε νοσοκομείο»,  πρόσθεσε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της, η οποία «αμφισβήτησε» την απεργία πείνας του ακτιβιστή.

Οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι ο Φάταχ, ο οποίος από την Κυριακή δεν πίνει ούτε νερό, μπορεί να επιβιώσει λίγες ημέρες, «εκτός αν τραφεί δια της βίας».

Καταδικάστηκε για «διασπορά ψευδών ειδήσεων»

Ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ καταδικάστηκε στο τέλoς του 2021 να εκτίσει ποινή κάθειρξης πέντε ετών για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Είχε φυλακιστεί το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φάταχ έχει οδηγηθεί στις φυλακές επί των ημερών κάθε προέδρου της Αιγύπτου την τελευταία δεκαετία!

Μαύρο πρόβατο του καθεστώτος του σημερινού ηγέτη της χώρας, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο ακτιβιστής έπαψε να σιτίζεται σχεδόν τελείως – δεν δεχόταν παρά ένα φλιτζάνι τσάι και μια κουταλιά μέλι την ημέρα – από τις 2 Απριλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής του.

Από την περασμένη Τρίτη δεν δέχεται πια καμιά θερμίδα και, πλέον, την Κυριακή, σταμάτησε να πίνει νερό.

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024