Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Στις καλένδες η διάσπαση. Στο συνέδριο ή θα κιοτέψουν και εκεί;

Το παιχνίδι δεν έχει φύλο: Επιλογές που θα ενθουσιάσουν αγόρια και κορίτσια

Το παιχνίδι δεν έχει φύλο: Επιλογές που θα ενθουσιάσουν αγόρια και κορίτσια

Το παιχνίδι είναι μάθηση και δεν έχει να κάνει με το φύλο

Ποιο είναι το φύλο των παιχνιδιών του παιδιού σας; Φυσικά και δεν υπάρχει απάντηση, γιατί τα παιχνίδια δεν έχουν φύλο.

Τα παιχνίδια δεν έχουν ιδέα ποιος παίζει μαζί τους, ένα κορίτσι ή ένα αγόρι. Ούτε και τα παιδιά. Εμείς οι ενήλικες μπαίνουμε στο παιχνίδι τους και τα αναγκάζουμε να σκεφτούν το φύλο. Είτε αστειευόμαστε για τα αγόρια με τις κούκλες είτε χαρακτηρίζουμε τα κορίτσια ως αγοροκόριτσα όταν παίζουν με τα αυτοκίνητα.

Τι και αν πολλά από τα παιχνίδια ενισχύουν στερεότυπες αντιλήψεις για τους ρόλους των φύλων;  Μπλε και ροζ διαχωρισμός, διάδρομοι παιχνιδιών για αγόρια και κορίτσια, όμορφες συσκευασίες για κορίτσια και σκληρές συσκευασίες για προϊόντα για αγόρια.

Πρέπει ως κοινωνία να αποδομήσουμε έμφυλα στερεότυπα, όπως, ότι τα κορίτσια και τα αγόρια έχουν τελείως διαφορετικές ανάγκες και ενδιαφέροντα στο παιχνίδι.

Σε μερικά αγόρια αρέσουν οι κατασκευές lego και άλλα θα ενθουσιάζονταν να παίζουν «σπιτάκια» ή με σετ κουζίνας ως μελλοντικοί σεφ. Σε μερικά κορίτσια αρέσουν οι πριγκίπισσες και οι Barbie και σε άλλα αρέσουν οι υπερ-ήρωες και οι μπάλες.

Το παιχνίδι είναι μάθηση και δεν έχει να κάνει με το φύλο. Είναι το μέσο για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Κάθε παιδί είναι απαραίτητο να περάσει από όλα τα παιχνίδια. Τα παιχνίδια ρόλων είναι τα πιο σημαντικά. Μέσα από τις κούκλες και τα παιχνίδια ρόλων το παιδί θα εκφράσει τα συναισθήματά του.

Αλλωστε τα παιχνίδια είναι εφόδια για να μπορέσει να οξύνει ένα παιδί τις δεξιότητές του. Τα παιχνίδια που επιτρέπουν στα παιδιά να δημιουργήσουν ό,τι θέλουν, ακριβώς όπως το βλέπουν στην φαντασία τους, είναι η ιδανική επιλογή καθώς μπορούν εύκολα να ταιριάξουν στη δική τους μοναδική προσωπικότητα, εκπληρώνοντας τις προτιμήσεις τους.

Όπως για παράδειγμα τα παιχνίδια Playmobil που διεγείρουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του παιδιού, αναπόσπαστα στοιχεία της ανάπτυξής του καθώς μεγαλώνει. Οι  διαφορετικές φιγούρες επιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν ρόλους και να δημιουργούν ιστορίες βασισμένες στον πραγματικό κόσμο αλλά και στην φαντασία τους με κάθε είδους προκλήσεις.

Τα παιδιά είτε είναι αγόρια είτε κορίτσια έχουν πολύ μικρή διάρκεια συγκέντρωσης. Ως εκ τούτου, αδιαφορούν εύκολα για τα παιχνίδια που έχουν. Σε αυτό το σημείο έρχονται τα εκπαιδευτικά παιχνίδια. Βοηθούν τα παιδιά να μαθαίνουν καλύτερα κάνοντας τη μάθηση πιο διασκεδαστική. Τα βοηθούν να μάθουν νέες δεξιότητες μαζί με τη διατήρηση της διασκέδασης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια από την άλλη είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για τα ντροπαλά παιδιά. Το παιχνίδι τους ωθεί να αναπτύξουν ισχυρότερες αισθήσεις δημιουργικότητας και ατομικότητας που οδηγούν σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εκπληρώνουν την αίσθηση ότι συμπεριλαμβάνονται σε μια ομάδα και δεν περνάνε απαρατήρητοι.

Το επιτραπέζιο παιχνίδι σημαίνει συνεργασία. Ετσι μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν ο ένας την τακτική του άλλου. Πολλές φορές βέβαια αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τσακωμούς οπότε καλό είναι να οριοθετήσετε κανόνες και συμπεριφορές.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη ανάπτυξη του παιδιού, αφού είναι ο πιο σημαντικός τρόπος μάθησης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το παιχνίδι έχει αναγνωριστεί από τη Διεθνή Σύµβαση για τα Δικαιώµατα του Παιδιού ως αναγκαίο στοιχείο για την ανάπτυξη των παιδιών.

Only in

Κινήσεις σε διπλό ταμπλό

Την εικόνα ενός κόμματος εντός και ενός κόμματος εκτός θυμίζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο αρχηγό από τη μία να συνεχίζει τη δική του αυτοτελή καμπάνια ανά την Ελλάδα, ενώ από την άλλη στη Βουλή τις θεσμικές υποχρεώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπληρώνει ο μεταβατικός πρόεδρος της ΚΟ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023