Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: H τελευταία… «υπόκλιση» της Νάνσι Πελόζι;

ΗΠΑ: H τελευταία… «υπόκλιση» της Νάνσι Πελόζι;

Στα 82 της, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και τρίτη στην ιεραρχία εξουσίας στις ΗΠΑ ετοιμάζεται να παραδώσει τα «σκήπτρα» σε έναν οπορτουνιστικά τραμπιστή Ρεπουμπλικανό

«Δεν μετράω προβατάκια τη νύχτα, μετράω εκλογικές περιφέρειες», είπε η 82χρονη Νάνσι Πελόζι σε προεκλογική συγκέντρωση στα μεσοδυτικά των ΗΠΑ ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Κόντρα στην ηλικία της, ήταν το τελευταίο διάστημα σε διαρκή προεκλογική εκστρατεία, κάνοντας στα διαλείμματα τακτικά συσκέψεις μέσω Zoom με υποψηφίους των Δημοκρατικών και ενημερώσεις με χιλιάδες εθελοντές του κόμματός της.

Η 52η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων -η πρώτη γυναίκα που κατέχει το αξίωμα τα χρονικά των ΗΠΑ- και τρίτη στην ιεραρχία εξουσίας δεν δείχνει να έχει λόγους να ανησυχεί προσωπικά για την 18η κατά σειρά επανεκλογή της στο βουλευτικό αξίωμα. Την αναδεικνύουν σταθερά από το 1987 οι ψηφοφόροι στην εκλογική της περιφέρεια στην Καλιφόρνια.

Για αυτό που κυρίως πασχίζει είναι να διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις, που προδικάζουν σχεδόν ως σίγουρη την ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικανούς.

Και οι 435 έδρες του νομοθετικού σώματος κρίνονται στις σημερινές κάλπες. Το μεγάλο ερώτημα για τους Δημοκρατικούς είναι εάν θα καταφέρουν αγγίξουν αυτό που οι δημοσκοπήσεις θεωρούν μάλλον ακατόρθωτο: να φτάσουν τον «μαγικό» αριθμό των 218 εδρών για να διατηρήσουν την πλειοψηφία.

Όμως η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι εκλογές προδιαγράφονται ως οι τελευταίες όπου η Πελόζι μάχεται από τη θέση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εκτιμάται, δε, ότι θα αναγκαστεί να παραδώσει από τον Ιανουάριο τα «ηνία» του νομοθετικού σώματος σε έναν πολιτικό οπορτουνιστή Ρεπουμπλικανό και όψιμο υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, τον Κέβιν Μακάρθι.

Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτές οι ενδιάμεσες εκλογές θα είναι τελευταίες στις οποίες συμμετέχει ως υποψήφια εν γένει…

Η «διώκτρια» του Τραμπ

Γνωστή υπέρμαχος του δικαιώματος στην άμβλωση, των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και της φυλετικής ισότητας από τη μια, πολωτική φιγούρα ακόμη και στους κόλπους του ίδιου του κόμματός της -βρίσκοντας απέναντι την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών και προκαλώντας εύλογα ερωτήματα με τις αμφιλεγόμενες πρόσφατες επισκέψεις της στην Ταϊβάν και στην Αρμενία– από την άλλη, η Νάνσι Πελόζι έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μια νέα ιδιότητα: αυτή της «Ερινύας του Τραμπ».

Ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων τέθηκε επικεφαλής των προσπαθειών για τις δύο παραπομπές του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου σε δίκη στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Στον απόηχο της επεισοδιακής εκλογής του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, προήδρευσε της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την σοκαριστική εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Στο επίκεντρο των ερευνών ήταν και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος την χαρακτηρίζει «τρελή», αγνοώντας μέχρι στιγμής επιδεικτικά την κλήτευσή του να καταθέσει. «Δεν πιστεύω ότι είναι αρκετά άντρας για να εμφανιστεί», σχολίασε τις προάλλες η Πελόζι.

Η ίδια έχει μπει εξ αρχής στο στόχαστρο των εξτρεμιστών υποστηρικτών του πρώην προέδρου. Κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο, ήταν από τα άτομα «ειδικού ενδιαφέροντος»  του φανατισμένου όχλου, ενόσω η ίδια πάσχιζε να διασφαλίσει τη συνταγματική τάξη και την απρόσκοπτη επικύρωση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Αν έρθει ο Τραμπ, θα τον διώξω με μπουνιές, θα πάω φυλακή και θα είμαι χαρούμενη», είπε εξοργισμένη τότε από τις εξελίξεις, όπως καταγράφηκε σε σχετικό βίντεο που δημοσιοποίησε πρόσφατα το δίκτυο CNN.

Στο «στόχαστρο»

Έκτοτε η Πελόζι έχει δεχτεί πλείστες όσες απειλές κατά της ζωής της. Στα τέλη Οκτωβρίου, ήταν ο στόχος εισβολής στο σπίτι της στο Σαν Φρανσίσκο.

Η ίδια έλλειπε την ώρα της επίθεσης. Ο εισβολέας -ένας Καναδός παράτυπος μετανάστης- τραυμάτισε σοβαρά με σφυρί τον σύζυγο της.

«Μπήκε στο σπίτι ρωτώντας: “πού είναι η Νάνσι; Ήταν τα ίδια λόγια που χρησιμοποίησε ο όχλος στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν σε προ ημερών προεκλογική ομιλία του, αναφέροντας την επίθεση ως ακόμη μια απόδειξη για τη διαρκή απειλή υπό την οποία βρίσκεται σήμερα το δημοκρατικό πολίτευμα στις ΗΠΑ.

«Η επείγουσα ανάγκη να σώσουμε τη δημοκρατία μας είναι πραγματική», είναι στο ίδιο μήκος κύματος η σταθερή προειδοποίηση της ίδιας της Πελόζι.

«Σιχαίνομαι να ακούγομαι καταστροφολόγος», τόνισε σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση, «όμως η συγκυρία το απαιτεί».

Οι προειδοποιήσεις δεν γίνονται απλά με μικροκομματικά κίνητρα και στόχο την προσέλκυση περισσότερων ψήφων.

Εφόσον οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων περάσει πράγματι ξανά στους Ρεπουμπλικανούς, για την προεδρία του νομοθετικού σώματος προαλείφεται ο νυν ηγέτης της μειοψηφίας, Κέβιν Μακάρθι.

Ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής που επίσης εκλέγεται στην Καλιφόρνια και έχει υποστηρίξει δημόσια τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, υιοθετώντας το αφήγημα περί «κλεμμένης ψήφου» το 2020. Και όχι μόνο…

Μια απρόθυμη «σκυτάλη»

Εφόσον πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων -πολλώ μάλλον και της Γερουσίας- οι  Ρεπουμπλικανοί θα είναι σε θέση να μπλοκάρουν πλήρως τη νομοθετική ατζέντα του δεύτερου μισού της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν.

Ζητούμενο, ξεκάθαρα, είναι οι επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024.

Προϊδεάζοντας για τα μελλούμενα, ο Μακάρθι προειδοποίησε προ ημερών ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα δώσουν «λευκή επιταγή» ούτε για την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Η θέση αυτή ήταν σε σαφή αντιδιαστολή με τον νυν επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. Όμως ο τελευταίος αποχωρεί από το πολιτικό προσκήνιο. Και στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών είναι οι τραμπικοί που φαίνεται ότι θα κάνουν εφεξής κουμάντο.

Ο Μακάρθι δεν ανήκε εξ αρχής σε αυτούς. Ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα κατηγορείται από μετριοπαθείς ότι συντάχθηκε με το «στρατόπεδο» του πρώην προέδρου για την πολιτική επιβίωση και ανέλιξή του.

«Και μόνο το γεγονός ότι είναι πρόθυμος να ακολουθήσει το “μονοπάτι” που προτείνει ότι η Αμερική δεν θα υπερασπίζεται πλέον την ελευθερία καταδεικνύει ότι είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα πάντα για το δικό του πολιτικό όφελος», δήλωσε χαρακτηριστικά στο NBC η Ρεπουμπλικανή απερχόμενη βουλευτής (και «ορκισμένη» αντι-τραμπ) Λιζ Τσένι.

Το ίδιο δήλωσαν στο Business Insider ακόμη και ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών στην εκλογική του περιφέρεια στην Καλιφρόνια.

Τραμπικός οπορτουνισμός

Την περασμένη άνοιξη ο Μακάρθι είχε προκαλέσει την οργή ακόμη και των τραμπικών, όταν διέρρευσε ηχητικό ντοκουμέντο από τηλεφωνική συνομιλία μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, στο οποίο ο ίδιος ακουγόταν να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του Τραμπ.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, συναντήθηκε δημόσια μαζί του. Στήριξε την αβάσιμη αξίωσή του να ακυρωθούν από Ανώτατο Δικαστήριο τα εκλογικά αποτελέσματα σε κρίσιμες πολιτείες.

Τώρα, αν και λέγεται ότι το περιβάλλον του πρώην προέδρου του «χρεώνει» ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει τη σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων -μάλιστα με τη συμμετοχή δύο «ανταρτών» Ρεπουμπλικανών- ράβει «κοστούμι» για την προεδρία του σώματος.

Όσο για τη Νάνσι Πελόζι; Φημολογείται ότι μετεκλογικά μπορεί ακόμη και να παραιτηθεί από βουλευτής, πυροδοτώντας μια εσωκομματική κούρσα για την αντικατάστασή της.

Προεκλογικά πάντως η ίδια αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει. «Πρώτα κερδίζουμε», είπε πρόσφατα στους δημοσιογράφους. «Μετά αποφασίζουμε».

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024