Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε σήραγγα που μπορεί να οδηγεί στον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε σήραγγα που μπορεί να οδηγεί στον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας

Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν μια σήραγγα που οδηγεί στον τάφο της βασίλισσας Κλεοπάτρας

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σήραγγα που κρύβεται κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου και μπορεί να οδηγεί στον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας.

Αυτή η σήραγγα, που έχει ύψος έξι πόδια και έκταση 4.800 πόδια, πρόκειται για ένα «γεωμετρικό θαύμα» και λέγεται ότι μοιάζει με το τούνελ του Ευπαλίνου στη Σάμο, που θεωρείται ένα από τα τα σημαντικότερα επιτεύγματα μηχανικής του κλασικού κόσμου.

Η αρχαιολόγος Kathleen Martinez του Πανεπιστημίου του San Domingo, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, είναι πεπεισμένη για περισσότερο από μια δεκαετία ότι η Κλεοπάτρα και ο εραστής της Μάρκος Αντώνιος, αναπαύθηκαν μέσα στον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου και ότι το τούνελ θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς αυτήν την ανακάλυψη.

Ο Martinez δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η βασίλισσα να είναι θαμμένη εκεί και αν είναι, αυτή θα είναι «η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα». Η αρχαιολόγος εκτιμά ότι η Κλεοπάτρα είχε λεπτομερή σχέδια για να ταφούν τόσο η ίδια, όσο και ο αγαπημένος της Μάρκος Αντώνιος, εκεί.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Heritage Key, η Kathleen Martinez δήλωσε ότι «αν υπάρχει 1% πιθανότητα η βασίλισσα να έχει ταφεί εκεί είναι καθήκον μου να την αναζητήσω».

Αρχαιολόγοι που εργάζονται στον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου, που βρίσκεται κοντά στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα της Αλεξάνδρειας, βρήκαν μια σειρά από αγγεία κάτω από το ίζημα της λάσπης, καθώς και ένα ορθογώνιο μπλοκ από ασβεστόλιθο.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα θεμέλια του ναού Taposiris Magna, είναι επίσης υποβρύχια λόγω των τουλάχιστον 23 σεισμών που έπληξαν τις αιγυπτιακές ακτές μεταξύ 320 μ.Χ. και 1303 μ.Χ.

Η αρχαιολόγος Kathleen Martinez ανακάλυψε επίσης αρκετά σημαντικά αντικείμενα μέσα στο ναό, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων που έφεραν τις εικόνες και τα ονόματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πολλών αποκεφαλισμένων αγαλμάτων, καθώς και αγάλματα της θεάς Ίσιδας.

«Η Κλεοπάτρα διαπραγματεύτηκε με τον Οκταβιανό για να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο. Ήθελε να ταφεί μαζί του γιατί ήθελε να αναπαραστήσει τον θρύλο της Ίσιδας και του Όσιρι. Το αληθινό νόημα της λατρείας του Όσιρι είναι ότι δίνει την αθανασία. Μετά το θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή ύπαρξης, έτσι θα είχαν αιώνια ζωή μαζί» είχε δηλώσει η αρχαιολόγος Kathleen Martinez, σε παλαιότερη συνέντευξή της στο National Geographic.

Ο απαγορευμένος έρωτας της Κλεοπάτρας και του Αντώνιου

Η Κλεοπάτρα, ήταν η τελευταία μιας μακράς σειράς προς τους Πτολεμαίους ηγεμόνες της Αιγύπτου. Κυβέρνησε από το 51 π.Χ. έως το 30 π.Χ. – μέχρι την ημέρα που πέθανε. Η Κλεοπάτρα έγινε Κλεοπάτρα Ζ’, βασίλισσα της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του πατέρα της, Πτολεμαίου ΙΒ’, και ο αδελφός της έγινε βασιλιάς Πτολεμαίος ΙΓ’ την ίδια εποχή – τα αδέλφια κυβέρνησαν την Αίγυπτο με τον επίσημο τίτλο του συζύγου.

Η βασίλισσα, ωστόσο, εντόπισε την οικογενειακή της καταγωγή στη μακεδονική Ελλάδα και δεν είχε αιγυπτιακό αίμα. Για να κερδίσει υποστήριξη από τον αρχαίο αιγυπτιακό λαό, η Κλεοπάτρα ανακηρύχθηκε επίσης κόρη του Ρε, του Αιγυπτιακού θεού του ήλιου.

Η Κλεοπάτρα ερωτεύτηκε τον Μάρκο Αντώνιο, που ήταν ανιψιός του Ιουλίου Καίσαρα και κληρονόμος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μετά τη δολοφονία των θείων του. Σύμφωνα με τους προπαγανδιστές του Οκταβιανού, οι εραστές παντρεύτηκαν τότε, κάτι που παραβίαζε τον ρωμαϊκό νόμο που περιόριζε τους Ρωμαίους να παντρεύονται αλλοδαπούς.

Ο Οκταβιανός κήρυξε τον πόλεμο στην Κλεοπάτρα και τον Αντώνιο, νικώντας και τους δύο. Η Κλεοπάτρα κατέφυγε στο μαυσωλείο που είχε παραγγείλει για τον εαυτό της, γεγονός που οδήγησε τις φήμες ότι αυτοκτόνησε. Ο Μάρκος Αντώνιος πέθανε στην αγκαλιά της, αφού μαχαίρωσε θανάσιμα τον εαυτό του, προτού αυτοκτονήσει κι εκείνη – σύμφωνα με πληροφορίες αφήνοντας ένα δηλητηριώδες φίδι να τη δαγκώσει.

Ο Οκταβιανός επέστρεψε στην Ιταλία όπου έγινε ο πρώτος Αυτοκράτορας της Ρώμης, ενώ η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος θάφτηκαν στην Αίγυπτο.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024