Σε τέσσερα επίπεδα θα κινηθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις για 9 στους 10 συνταξιούχους.

Σε τέσσερα επίπεδα θα κινηθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις για 9 στους 10 συνταξιούχους. Αυτά είναι το ξεπάγωμα των τακτικών αυξήσεων (7,5%-8%), η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ και η καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

• Ποιοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις (7,5%-8%) στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξής τους το νέο έτος;

Εκτός από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα φανεί στις συντάξεις Ιανουαρίου 2023, οι κερδισμένοι από την οριζόντια αύξηση 7,5%-8% είναι:

Α. Ολοι οι νέοι συνταξιούχοι (από 13/5/2016 και μετά).

Β. Οσοι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης, αλλά αυτή η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη από το ποσό της αύξησης.

• Ποιος θα είναι ο μηχανισμός καταβολής της αύξησης;

Πρόκειται για διπλή αύξηση με αφετηρία την 1/1/2023. Με νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται «προκαταβολή» ύψους 7,5% από 1/1/2023 (θα δοθεί τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις Φεβρουαρίου) και το υπόλοιπο ποσοστό θα δοθεί εντός του νέου έτους.

Η νέα πρόβλεψη για το ύψος της διπλής αύξησης θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, είναι για ανάπτυξη 6% και πληθωρισμό 9% το 2022, που σημαίνει ότι το άθροισμά τους (15%) διά του 2 δίνει μια αύξηση 7,5% για τις συντάξεις το 2023.

Αν υπάρξει απόκλιση είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αυτή θα έχει αντίκτυπο στις τσέπες των συνταξιούχων μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων για τα οικονομικά μεγέθη του τρέχοντος έτους που θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ μία φορά τον Απρίλιο του 2023 και μία (τελική) το φθινόπωρο του 2023.

Με δεδομένο ότι τα στοιχεία της οικονομίας κινούνται ανοδικά, οι συνταξιούχοι είναι πολύ πιθανό να πάρουν την αύξηση 7,5% στις συντάξεις τους από τα τέλη Ιανουαρίου και να δουν και ένα επιπλέον ποσοστό αύξησης μεταξύ 0,5% και 0,7% το φθινόπωρο.

• Tι θα ισχύσει για τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2023;

Οι ασφαλισμένοι που θα καταστούν συνταξιούχοι το 2023 θα δουν αυξημένες αποδοχές αντίστοιχες με την αύξηση της τάξεως του 7,5%-8%, που θα λάβουν οι εν ενεργεία συνταξιούχοι από 1/1/2023.

Η διαφορά έγκειται στον τρόπο υπολογισμού. Ο πρώτος αφορά τις ήδη εκδοθείσες συντάξεις. Για κάθε έτος από 1/1/2023 το συνολικό ποσό των συντάξεων προσαυξάνεται με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού του περασμένου έτους, διά δύο.

Ο δεύτερος μηχανισμός αφορά τις συντάξεις που εκδίδονται ανά πάσα στιγμή στο μέλλον: το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης προκύπτει βάσει των συντάξιμων αποδοχών.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr