Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΗΠΑ: 10+1 μάχες που θα κρίνουν την τύχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων

Εκλογές ΗΠΑ: 10+1 μάχες που θα κρίνουν την τύχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων

Με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν ωστόσο γίνει υποχείριο του Ντόναλντ Τραμπ και του τραμπισμού, τα αποτελέσματα των «midterms» της Τρίτης απειλούν να σκιάσουν επικίνδυνα το μέλλον της αμερικανικής Δημοκρατίας

Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξής, το κόμμα του αμερικανού προέδρου χάνει κατά μέσο στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου 26 έδρες στη Βουλή και τέσσερις τη Γερουσία. Μόνον επτά πρόεδροι κατάφεραν να αυξήσουν τις έδρες τους σε κάποιο από τα δύο σώματα και μόλις δύο το κατόρθωσαν και στα δύο.

H ανανέωση είναι βέβαια δομικό στοιχείο της δημοκρατίας. Με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν ωστόσο γίνει υποχείριο του Ντόναλντ Τραμπ και του τραμπισμού, τα αποτελέσματα των «midterms» της Τρίτης απειλούν να σκιάσουν επικίνδυνα το μέλλον της αμερικανικής Δημοκρατίας.

Ακολουθούν 10 + 1 από τις πιο κρίσιμες κατά τόπους εκλογικές μάχες.

Για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ανανεώνονται, όπως κάθε δύο χρόνια, και οι 435 έδρες της Βουλής. Στο απερχόμενο σώμα, οι Δημοκρατικοί διαθέτουν μικρή πλειοψηφία 220 εδρών, έναντι 212 εδρών για τους Ρεπουμπλικανούς. Τρεις έδρες είναι κενές – θα αρκούσε λοιπόν να τις καταλάβουν οι Ρεπουμπλικανοί, αρπάζοντας ταυτόχρονα πέντε έδρες από τους Δημοκρατικούς, για να πάρουν τον έλεγχο.

1      Οχάιο

Μία βετεράνος των Δημοκρατικών απέναντι σε έναν βετεράνο ψεύτη

Η δημοκρατική Μάρσι Κάπτουρ, βουλευτής από το 1983, αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη επανεκλογή της καριέρας της, μετά την επαναχάραξη των εκλογικών περιφερειών το 2020. Απέναντί της έχει έναν τραμπικό, τον Τζ.Ρ. Ματζέφσκι, που έλεγε ψέματα ότι πολέμησε στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

2      Καλιφόρνια

Ενας Ρεπουμπλικανός που ψήφισε την καθαίρεση του Τραμπ και επέζησε

Ο Ντέιβιντ Βαλάνταο είναι ένας από τους 10 Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που ψήφισαν την καθαίρεση του Τραμπ λόγω του ρόλου του στην επίθεση στο Καπιτώλιο: μόνο δύο είναι εκ νέου υποψήφιοι φέτος. Αντιμετωπίζει τη Δημοκρατική Ρούντι Σάλας – και την οργή του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου.

3      Μίσιγκαν

Μία μικρή ελπίδα για τους Δημοκρατικούς μετά την ακύρωση της Roe Vs Wade

Η Δημοκρατική Ελίσα Σλότκιν πρωτοεξελέγη το 2018, και επανεξελέγη το 2020 με ακόμα μικρότερη διαφορά. Το Μίσιγκαν ψήφισε Τραμπ το 2016 και Μπάιντεν το 2020. Η επαναχάραξη των περιφερειών ευνοεί τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά η αμφισβήτηση του ομοσπονδιακού δικαιώματος στην άμβλωση δίνει μια νέα ευκαιρία στη Σλότκιν.

—————–

Για τον έλεγχο της Γερουσίας

Ανανεώνονται 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας: 14 ανήκουν σήμερα σε Δημοκρατικούς και 21 σε Ρεπουμπλικανούς. Οι Δημοκρατικοί διαθέτουν στο απερχόμενο σώμα οριακή πλειοψηφία μίας έδρας. Δύο γερουσιαστές τους, ωστόσο, αρνούνται την κατάργηση του filibuster (τακτική κωλυσιεργίας) που επιθυμεί ο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να προστατεύσει το δικαίωμα στην άμβλωση ή να απαγορεύσει τα επιθετικά τυφέκια.

4      Αριζόνα

Ο καθοριστικός ρόλος της λατινοαμερικανικής ψήφου

Είναι μία πολιτεία – κλειδί: ο Μπάιντεν την κέρδισε το 2020 με διαφορά μικρότερη των 11.000 ψήφων. Ο δημοκρατικός Μαρκ Κέλι προηγείται στις δημοσκοπήσεις του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Μπλέικ Μάστερς, ελλοχεύει ωστόσο ο κίνδυνος μιας μετατόπισης της λατινοαμερικανικής ψήφου (19% του εκλογικού σώματος) προς τους Ρεπουμπλικανούς.

5      Τζόρτζια

Ενας υποψήφιος κατά των αμβλώσεων που πίεζε γυναίκες να κάνουν άμβλωση

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε οριακά εδώ το 2020, ο πρώτος Δημοκρατικός μετά τον Μπιλ Κλίντον, το 1992. Ο απερχόμενος Δημοκρατικός γερουσιαστής, Ράφαελ Γουόρνοκ, αντιμετωπίζει τον τραμπικό Χέρσελ Γουόκερ, έναν πολέμιο των αμβλώσεων που κατηγορείται από δύο πρώην ερωμένες του ότι τις είχε υποχρεώσει σε άμβλωση.

6      Νεβάδα

Ο Ρεπουμπλικανός διεκδικητής ποντάρει στον πληθωρισμό

Αυτή η πολιτεία θεωρείται μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για τους Ρεπουμπλικανούς, όμως ο ταχέως ανανεωνόμενος πληθυσμός της καθιστά την έκβαση των εκλογών αβέβαιη. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ανταμ Λάξαλτ προσπαθεί να εκδιώξει τη Δημοκρατική Κάθριν Κορτές Μάστο καταγγέλοντάς την ως συνένοχη της πληθωριστικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.

7      Ουισκόνσιν

Ενας συνωμοσιολόγος Ρεπουμπλικανός ευνοεί τους Δημοκρατικούς

Ο Ρον Τζόνσον διεκδικεί τρίτη θητεία: ο μόνος Ρεπουμπλικανός που επιδιώκει επανεκλογή σε πολιτεία όπου επικράτησε ο Μπάιντεν το 2020. Οι συνωμοσιολογικές του θέσεις, όμως, (για την πανδημία, την κλιματική αλλαγή κ.λπ.) ίσως του κοστίσουν – καθιστώντας τον Δημοκρατικό Μαντέλα Μπαρνς τον πρώτο μαύρο γερουσιαστή της πολιτείας.

————————-

Για τον έλεγχο των πολιτειών

Συνολικά 36 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες εκλέγουν νέο κυβερνήτη και 27 αλλάζουν υπουργό Επικρατείας – αξιωματούχοι επιφορτισμένοι γενικά με τη διοργάνωση και την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Αν εκλεγούν Ρεπουμπλικανοί «αρνητές» σε αυτά τα πόστα θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε περίπτωση νέας οριακής προεδρικής μονομαχίας μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ.

8      Αριζόνα

Μία Ρεπουμπλικανή «αρνήτρια» διεκδικεί πόστο κυβερνήτη

Μία από τις σημαντικότερες μάχες των ενδιάμεσων εκλογών, με έκβαση απολύτως ανοιχτή. Η Δημοκρατική Κέιτι Χομπς, νυν υπουργός Επικρατείας της πολιτείας, μονομαχεί με τη Ρεπουμπλικανή Κάρι Λέικ, μία πρώην παρουσιάστρια που βεβαιώνει ότι οι εκλογές του 2020 κλάπηκαν και έχει συνδεθεί με το συνωμοσιολογικό κίνημα QAnon.

9      Τζόρτζια

Μια δημοκρατική υποψήφια ίσως γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα κυβερνήτης

Η δημοκρατική Στέισι Αμπραμς, που δίνει από χρόνια μάχη κατά της καταστολής της ψήφου των μειονοτήτων, φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη μαύρη κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ. Απέναντί της έχει τον απερχόμενο Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Μπράιαν Κεμπ: το 2018, είχε χάσει από αυτόν για μόλις 55.000 ψήφους.

10      Πενσιλβάνια

Ενας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υπερβολικά ακραίος

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Νταγκ Μαστριάνο, πρώην συνταγματάρχης και τοπικός (ακροδεξιός) γερουσιαστής, συμμετείχε στις απόπειρες ακύρωσης της νίκης του Μπάιντεν και εμφανίστηκε στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Απέναντί του σε αυτή την παραδοσιακά Δημοκρατική πολιτεία, ο Δημοκρατικός γενικός εισαγγελέας Τζος Σαπίρο υπόσχεται να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.

11      Αριζόνα

Ενας «αρνητής» μπορεί να γίνει υπουργός Επικρατείας

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μαρκ Φίντσεμ στήριξε τις ψευδείς καταγγελίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020, έδωσε το «παρών» στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2020 και στη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Αντριαν Φόντες διαβεβαίωσε πως οι εκλογές «αμαυρώθηκαν ανεπανόρθωτα» σε ορισμένες κομητείες.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024