Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έλληνας στρατιωτικός για τις προκλήσεις Ερντογάν: «Στήνει θερμό επεισόδιο στην Ελλάδα αλλά...»

Έλληνας στρατιωτικός για τις προκλήσεις Ερντογάν: «Στήνει θερμό επεισόδιο στην Ελλάδα αλλά…»

Τι είπε ο υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε ο υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης σχετικά με την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα κατά της Ελλάδας.

Ο υποναύαρχος αναφέρθηκε συγκεκριμένα τόσο στην παρεμπόδιση του Απόστολου Τζιτζικώστα, όσο και στην παρενόχληση του Έλληνα παραολυμπιονίκη Χαράλαμπου Ταϊγιανίδη. 

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας.

Στόχος του ο ελληνισμός

Ειδικότερα, ο υποναύαρχος ε.α. μίλησε στην ΕΡΤ αρχικά για τις εκδηλώσεις που γίνονται στην Ιερά Μονή Ταξίαρχη Πανορμίτη, στη Σύμη που εορτάζει αύριο και αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι, από την απέναντι πλευρά, έρχονται με σκάφη για να προσκυνήσουν. Γεγονός που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι οι δύο λαοί δεν έχουν προβλήματα μεταξύ τους, αλλά οι πολιτικοί.

Αναφερόμενος στην τουρκική πρόκληση απέναντι στον Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολο Τζιτζικώστα στον οποίο απαγορεύτηκε αδικαιολόγητα η είσοδος στη χώρα, εξήγησε ότι από τη μια πλευρά θέλουν να είναι καλά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη δημιουργούν συνεχώς προβλήματα. «Νομίζω ότι ο Ερντογάν έχει ανοίξει το φιτίλι στη βόμβα. Πολύ καλά είπε ο πρωθυπουργός ό,τι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να απαντάμε καθημερινά στις προκλητικές του δηλώσεις. Θα πρέπει να δούμε μέχρι που φτάνει τη διπλωματική αβρότητα από την πλευρά τη δική μας, γιατί δυστυχώς οι προκλητικές του ενέργειες είναι καθημερινώς όλο και περισσότερες», πρόσθεσε ο κ. Πολίτης.

Περιγράφοντας τις παράνομες ενέργειες των Τούρκων, καθ΄υπόδειξη του Τούρκου προέδρου, τόνισε ότι «δεν είναι μόνο ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου αλλά και δήμαρχος της Σμύρνης, ο οποίος επανειλημμένως έχει κάνει δηλώσεις κατά του Ερντογάν. Υπάρχει λοιπόν ένα κύμα αντίδρασης».

Δεν είναι χαζός να επιτεθεί στην Ελλάδα – Θα το κάνει στην Κύπρο

Σύμφωνα με τον υποναύαρχο ε.α., το ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχώς πιέζουν τον Ερντογάν να κάνει κάτι εναντίον της Ελλάδος.

«Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα το κάνει μόνο εναντίον της Ελλάδος. Θα το κάνει εναντίον του Ελληνισμού, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο. Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν είναι χαζός να ξεκινήσει οποιαδήποτε θερμό επεισόδιο εναντίον της Ελλάδος, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά θα το κάνει στην Κύπρο και θα είναι πιο εύκολο γι’ αυτόν» εκτίμησε ο υποναύαρχος εν αποστρατεία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών δήλωσε ότι «η διπλωματική αβρότητα από την πλευρά μας έχει νομίζω κάποια όρια. Κάποια στιγμή θα πρέπει και εμείς να φτάσουμε σε κάποια κόκκινα όρια, να σταματήσουμε αυτές τις προκλητικές ενέργειες».

Τουρκική απαγόρευση σε Έλληνα είναι απαγόρευση σε Ευρωπαίο πολίτη

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας, Αντώνης Κλάψης, είπε, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, ότι η απαγόρευση εισόδου στον κ. Τζιτζικώστα δεν τον αφορά μόνο ως Έλληνα πολίτη και αξιωματούχο της Ευρώπης αλλά ως Ευρωπαίο πολίτη.

«Οποιαδήποτε απαγόρευση εις βάρος ενός Έλληνα πολίτη είναι ταυτόχρονα και απαγόρευση εις βάρος ενός Ευρωπαίου πολίτη. Πολύ περισσότερο που στην περίπτωση του κ. Τζιτζικώστα συνοδεύεται η προσωπικότητά του και από έναν θεσμικό ρόλο. Δεν είναι μόνο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά είναι και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και με αυτή την ιδιότητα πήγαινε στη Σμύρνη. Πράγματι εδώ έχουμε μία ενέργεια η οποία προφανώς είχε ως στόχο την Ελλάδα και την αξιοπρέπειά της», υποστήριξε ο κ. Κλάψης.

Μιλώντας για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, που έθεσε το ζήτημα και ενώπιον των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων, δήλωσε ότι έπραξε σωστά.

«Δεν ωφελεί την Τουρκία και μάλλον περισσότερο την εκθέτει παρά τη διευκολύνει σε οτιδήποτε» πρόσθεσε ο κ. Κλάψης χαρακτηρίζοντας την τουρκική στάση ως αψυχολόγητη, αλλά ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην τουρκική πλευρά.

Και όπως τόνισε ο κ. Κλάψης, το ιδανικό θα ήταν να ακυρωνόταν η Ευρωμεσογειακή Συνέλευση (ARLEM).« Ήταν μια απόφαση που έπρεπε να ληφθεί συλλογικά. Νομίζω ότι και η αντίδραση που υπήρξε από ευρωπαϊκής πλευράς δεν ήταν η καταλληλότερη για να είμαι απολύτως ειλικρινής», εκτίμησε ο καθηγητής Διπλωματίας.

Σαφείς οι ελληνικές «κόκκινες» γραμμές

Μιλώντας για τις «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής διπλωματίας ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας δήλωσε ότι είναι σαφείς και είναι ανεξάρτητες από αυτό που συνέβη στον κ. Τζιτζικώστα.

«Είναι οι γραμμές της διαφύλαξης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και η απόλυτη αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε όλα αυτά απέναντι σε οποιονδήποτε τα αμφισβητεί», ανέφερε ο κ. Κλάψης.

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024