Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία μάς τρολάρει κι εμείς πάμε... πόλεμο

Η Τουρκία μάς τρολάρει κι εμείς πάμε… πόλεμο

Πάνε κι έρχονται τα «θερμά» επεισόδια με την Τουρκία, αλλά και οι πολεμικές ιαχές εκατέρωθεν, ενώ ο Ερντογάν και οι συν αυτώ το... διασκεδάζουν. Τρανή απόδειξη, η απαγόρευση εισόδου στον Τζιτζικώστα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε την Τουρκία του Ερντογάν – αν και οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι οι Κεμαλιστές, που στηρίζουν οι Τούρκοι δημοκράτες από γινάτι (τουρκική λέξη) στον δικτάτορα «σουλτάνο», είναι μάλλον χειρότεροι σε ό,τι αφορά τα καθ΄ημάς.

Γι’ αυτό, καλό είναι να είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι για το χειρότερο από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου και, επίσης, να παραμένουμε ψύχραιμοι και να επιμένουμε… διπλωματικά.

Διαβάστε επίσης: Γελοίες δικαιολογίες των Τούρκων για την κράτηση του Τζιτζικώστα στη Σμύρνη – «Υπήρξε τεχνικό πρόβλημα»

Εξάλλου, όσο κι αν δεν το ομολογούν οι κυβερνήσεις, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς, γιατί σε περίπτωση «θερμού» επεισοδίου ή κινδύνου ανάφλεξης, οι μεγάλοι μας σύμμαχοι θα αρκεστούν σε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη και στην πάγια προτροπή «βρείτε τα μόνοι σας, με διάλογο και διπλωματία».

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι Ελλάδα και Τουρκία είμαστε, επίσης, σύμμαχοι: Στο ΝΑΤΟ. Την στρατιωτική συμμαχία που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ και, φυσικά, δεν θα πάρει θέση υπέρ ημών ή, αν είμαστε τυχεροί, ούτε υπέρ της Άγκυρας.

Δεν θα κατηγορήσω τα μέσα ενημέρωσης – τη δική μου δουλειά, δηλαδή – που κάνουν είδηση την κάθε εντυπωσιακά επιθετική ατάκα τού κάθε εθνικιστή φασίστα της Τουρκίας, ακόμη και στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των «Γκρίζων Λύκων», όταν αφορούν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι λογικό.

Το ξέρουν άλλωστε και οι… απέναντι! «Δείτε τι έγινε όταν εκτοξεύσαμε τον πύραυλο Tayfun, πρώτο θέμα στα ελληνικά κανάλια», καμάρωσε ο Ερντογάν προσφάτως.

Τους παρακολουθούμε και μας παρακολουθούν.

Κάποια στιγμή, όμως, καλό είναι πέραν της ψυχραιμίας και της διπλωματίας να κάνουμε και κάτι ακόμα.

Η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία σε έναν περιφερειάρχη, ο οποίος επρόκειτο να προεδρεύσει σε μία ευρωπαϊκή συνέλευση, που θα γινόταν στην Σμύρνη, δεν ήταν μία ακόμη προβοκάτσια του Ερντογάν.

Ήταν, στην κυριολεξία, «τρολάρισμα»! Είχαν τον Τζιτζικώστα επί ώρες σε ένα γραφείο «κρατούμενο», επειδή τον… μπέρδεψαν με κάποιον άλλο, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, κάνοντας λόγο για «τεχνικό λάθος».

Λες και δεν είχαν ενημερωθεί για το ποιος είναι και γιατί βρισκόταν εκεί.

Το καθεστώς Ερντογάν – το έχουμε ξαναπεί – μέχρι τις τουρκικές προεδρικές εκλογές του 2023, θα αξιοποιήσει τα πάντα και τους πάντες για να κερδίσει τις εντυπώσεις σε ένα ακροατήριο, απογοητευμένο μεν, αλλά και φανατικό και εθνικιστικό στην πλειοψηφία του.

Με διαβήματα και παράπονα, λύση δεν θα βρεθεί.

Ναι, να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να μην πέσουμε στην παγίδα της Άγκυρας, τροφοδοτώντας ένα «θερμό» επεισόδιο.

Δεν γίνεται όμως να λέμε «ναι» σε όλα στο ΝΑΤΟ, χωρίς ανταλλάγματα, ούτε να δεχόμαστε την συμπαράσταση της ευρωπαϊκής μας «οικογένειας» χωρίς έμπρακτες αποδείξεις.

Βέβαια, το δικό μας μέγεθος είναι πολύ μικρό απέναντι σε αυτό της Τουρκίας, όπως και τα διεθνή συμφέροντα πολύ μεγάλα σε ό,τι αφορά τη γειτονική χώρα συγκριτικά με αυτά που έχουν στη δική μας.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν «εργαλεία» στα χέρια μας, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να καταλάβει η Τουρκία – την οποία επίσης δεν την συμφέρει σε καμία περίπτωση ένα «θερμό» επεισόδιο, πόσο μάλλον ένας πόλεμος με την Ελλάδα – ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ακόμη ως «μεγαλοτσιφλικάς» της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Και αυτά τα «εργαλεία» συνδέονται ακριβώς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ – κάτι που πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν και οι δύο «οικογένειές» μας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024