Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι επίγονοι του Μαραντόνα γράφουν τη δική τους ιστορία

Οι επίγονοι του Μαραντόνα γράφουν τη δική τους ιστορία

Τα «παιδιά» του αργεντινού θρύλου στις παρυφές του Βεζούβιου έχουν συγκροτήσει την πιο επιδραστική ομάδα της φετινής σεζόν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αναβιώνοντας μύθους του παρελθόντος.

H Νάπολι αλλάζει το ιταλικό ποδόσφαιρο – ακόμα και τον τρόπο που ασκεί κριτική ο Τύπος απέναντι στην ήττα. Το κείμενο της «Γκατζέτα ντελο Σπορτ» που αναφέρεται στον αγώνα των Παρτενοπέι με τη Λίβερπουλ στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί μνημείο, αφού είναι από τις σπάνιες φορές που η διάσημη ιταλική εφημερίδα υποκλίνεται μπροστά σε μία ηττημένη ομάδα.

«Το σκορ δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία. Η Νάπολι επιστρέφει από το Λίβερπουλ με τη σωστή ποσότητα θυμού και επίγνωσης», έγραψε η χρώματος ροζ εφημερίδα. Κάθε ίχνος υποκειμενικότητας είχε προηγουμένως σβηστεί από τους ίδιους τους νικητές. Ο ένας εκ των σκόρερ Μοχάμεντ Σαλάχ δήλωνε μετά το παιχνίδι πως η Λίβερπουλ πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη που νίκησε μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, ενώ ο Γιούργκεν Κλοπ χαρακτήρισε τη Νάπολι «μία πραγματική ποδοσφαιρική ομάδα».

Οι επίγονοι του Ντιέγκο Μαραντόνα στις παρυφές του Βεζούβιου έχουν συγκροτήσει την πιο επιδραστική ομάδα της φετινής σεζόν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αναβιώνοντας μύθους του παρελθόντος.  «Η Νάπολι είναι εντυπωσιακή, βρίσκεται ένα βήμα μακριά από τον μύθο, ακολουθώντας ομάδες όπως τον Αγιαξ του Ρίνους Μίχελς, την Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα και τη δική μου ανίκητη Μίλαν», έλεγε πρόσφατα στην «Il Mattino» ο Αρίγκο Σάκι. «Εχουν στυλ, υπερηφάνεια, αίσθηση του ανήκειν και έναν προπονητή που έχει μπολιάσει τις ιδέες του στον πυρήνα της ομάδας. Σε μία χώρα όπου το μόνο που επιδιώκουμε είναι το κέρδος ο Σπαλέτι ποντάρει στην αξία και τη στρατηγική».

Η Νάπολι είναι μαζί με την Παρί οι μοναδικές αήττητες ομάδες στο Big 5. Μέχρι το παιχνίδι με τη Λίβερπουλ έτρεξε νικηφόρο σερί 13 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις που αποτελεί ρεκόρ για το κλαμπ. Οδηγεί την κούρσα για το Σκουντέτο και τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της στο Τσάμπιονς Λιγκ για δεύτερη φορά στην ιστορία της και πρώτη έπειτα από έξι χρόνια. Και στις δύο διοργανώσεις έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ, φτάνοντας συνολικά τα πενήντα και τα 2,8 κατά μέσο όρο.

Αριστούργημα

Εύστοχα έγραψε ο Αλβίς Κανιάτσο στην «Ντέιλι Μέιλ» πως τους τελευταίους μήνες στην Καμπανία ο καφές μυρίζει πιο όμορφα και τα γλυκά έχουν καλύτερη γεύση λόγω της θετικής ενέργειας που μεταδίδει η ομάδα σε ολόκληρη την περιοχή. Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι δημιούργησε ένα αριστούργημα με φθηνά υλικά, αποδεικνύοντας πως το αυθεντικό ποδόσφαιρο είναι πάνω από τα χρήματα.

Την αποκάλυψη της χρονιάς, τον Κβίτσα Κβαρασκέλια, τον απέκτησε έναντι μόλις 10 εκατ. ευρώ από την Ντιναμό Μπατούμι, τον Φρανκ Αγκισά για 15 εκατ., τον Ματίας Ολιβέρα για 11 εκατ. και τον κορεατικό κολοσσό Κιμ Μιν-Γιάε για 18 εκατ. ευρώ. Κάνοντας ταμείο έσοδα-έξοδα, το ιταλικό κλαμπ ξόδεψε φέτος μόλις 12,9 εκατ. ευρώ για να φτιάξει αυτή την υπερομάδα.

Σημείο αναφοράς της έξυπνης τακτικής που ακολουθεί η Νάπολι υπό τις εντολές του Σπαλέτι αποτελεί ο βραζιλιάνος αμυντικός Ζουάν Ζεσούς. Ηταν ελεύθερος όταν τον απέκτησε η ομάδα και παρέμενε ανενεργός ποδοσφαιρικά για αρκετούς μήνες. Οι ετήσιες αποδοχές του είναι χαμηλότερες του εκατομμυρίου αλλά η απόδοσή του είναι αντιστρόφως ανάλογη.

Μια πόλη για τον Ντιέγκο

Ο θάνατος του Ντιέγκο Μαραντόνα πριν από δύο χρόνια συντάραξε το ίδιο την Καμπανία όσο και το «Παρίσι της Λατινικής Αμερικής», το Μπουένος Αϊρες. Ο τρόπος που αποφάσισαν οι Παρτενοπέι να μνημονεύουν τον σπουδαιότερο ποδοσφαιριστή που φόρεσε τη φανέλα τους, με την τόρευση του μύθου του στην ονοματοδοσία του γηπέδου τους, το άγαλμα, τις τεράστιες προσωπογραφίες που τις διακρίνεις σε κάθε γωνιά της πόλης, λειτούργησε με έναν ευεργετικό τρόπο στο σώμα της ομάδας.

Σαν να πέταξε από πάνω της όλα τα βάρη που σήκωνε μετά την αποχώρηση με δραματικό τρόπο (ντοπέ σε χρήση κοκαΐνης) του ποδοσφαιριστή που την οδήγησε στην κατάκτηση των δύο τίτλων της, η Νάπολι δείχνει ασταμάτητη. Στο Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε διάσημες όσο και ιστορικές νίκες απέναντι στη Λίβερπουλ με 4-1 και στον Αγιαξ με 1-6 και 4-2. Δέκα γκολ εναντίον του Αίαντα σε δύο παιχνίδια αποτελεί σπάνιο εύρημα για τους λάτρεις της στατιστικής.

Η αποχώρηση σπουδαίων ποδοσφαιριστών όπως του Κουλιμπαλί, του Ινσίνιε, του Μέρτενς και του Ρουίθ όχι μόνο ξεπεράστηκαν αλλά αποτέλεσαν αφορμή βελτιώσεων, ώστε το ανανεωμένο σύνολο να λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι. Το μείγμα καλού ποδοσφαίρου με πρέζες κυνισμού, επιθετικότητας και εξαιρετικής φυσικής κατάστασης παράγει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ολοι στρατιώτες

Με εξαίρεση τον Κβαρατσκέλια που έχει στρέψει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας, στο ρόστερ της Νάπολι δεν διακρίνεις σταρ. Στα πρώτα 16 παιχνίδια του με τους Παρτενοπέι ο «Κβαραντόνα» έχει στο ενεργητικό του οκτώ γκολ και 10 ασίστ, όταν ο Μαραντόνα είχε αντίστοιχα τρία γκολ και έξι ασίστ.

Τον συγκρίνουν με τον Κρόιφ, τον Ζιντάν και τον Μπεστ αλλά ο «Κβάρα» παραμένει ξεχωριστός. Αγώνα με αγώνα ο μύθος του γιγαντώνεται και σύντομα θα δούμε στους δρόμους του ιταλικού Νότου νέους να αντιγράφουν το κούρεμά του και το γένι του που θυμίζει κάτι από τους χαρακτήρες του «Gomorra». Η αγορά του από τη Νάπολι θεωρείται η πιο επιτυχημένη μεταγραφική κίνηση από το 2003 και την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η αξία του εκτιμάται πάνω από 100 εκατ. ευρώ, έχοντας δεκαπλασιάσει ήδη τα χρήματα που έχει δώσει η Νάπολι για να τον φέρει στο «Ντιέγκο Μαραντόνα».

Μαζί με τον Βίκτορ Οσιμεν συγκροτούν πυρηνική κεφαλή που σκορπά τον τρόμο. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Ο «Κβάρα» διαθέτει την τεχνική κατάρτιση και την ποδοσφαιρική οξυδέρκεια για να ξεκλειδώνει άμυνες, ενώ ο νιγηριανός φορ προσθέτει ταχύτητα, δύναμη και αποτελεσματικότητα. Στην καρδιά της άμυνας υπάρχει μια νοτιοκορεάτικη σκούπα που δεν αφήνει να περάσει μύγα, ο Κιμ Μιν-Γιάε. Με ύψος 190 εκατοστά και βάρος 88 κιλά ο Κιμ δεν είναι μόνο άριστος στα αμυντικά του καθήκοντα αλλά και πολύ «καθαρός» παίκτης. Μοιάζει με άγγλο αμυντικό βγαλμένο από τη δεκαετία του 1950. Η δύναμή του προκαλεί τρόμο στους αντιπάλους, αλλά το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η προσήλωσή του στον στόχο και γενικότερα στο ποδόσφαιρο.

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024