Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ωριμότητα και δουλειά

Ωριμότητα και δουλειά

Τα στοιχεία που κάνουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο κάθε χρόνο καλύτερο

Οι Μιλγουόκι Μπακς πραγματοποιούν ένα από τα καλύτερα ξεκινήματα στην ιστορία τους, αλλά ο ίδιος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φρόντισε από νωρίς να προσγειώσει τους πάντες, όπως είναι και ο ίδιος απόλυτα ρεαλιστής.

Μετά τη νίκη επί των Νικς όπου οι Μπακς έφτασαν στο 4-0 το ρεκόρ τους στο νέο πρωτάθλημα (και το πήγαν άμεσα στο 6-0 τρεις μέρες αργότερα) ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ρωτήθηκε για αυτό το αήττητο σερί και χαμογελώντας απάντησε:

«Λέει πολλά, έχουμε πολύ καλή ομάδα αλλά πρέπει να μείνουμε ταπεινοί. Θυμάμαι το 2018-19 που είχαμε 7-0 στο ξεκίνημα αλλά δεν κερδίσαμε τον τίτλο. Εχουμε καλή ομάδα, παίζουμε καλά, έχουμε παίκτες μεγάλων αγώνων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κερδίζουμε με περισσότερη ευκολία, να βελτιωθούμε, μόλις γυρίσουν και οι τραυματίες μας, να συνεχίσουμε να χτίζουμε τη χημεία».

Το θέμα είναι ότι από τότε, τρία χρόνια μετά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι και αυτός εντελώς διαφορετικός, πιο ώριμος από ποτέ και δείχνει ικανός να οδηγήσει εκ νέου (όπως το 2021) τους Μπακς στη γη της επαγγελίας.

Ψυχολογία

Το πρώτο κομμάτι που έχει αλλάξει – ακόμα και από το 2019 και εκείνο το αήττητο σερί – είναι το πνευματικό κομμάτι.

Εχοντας αποβάλει (με την κατάκτηση του τίτλου) στον μέγιστο βαθμό το άγχος της επιτυχίας να οδηγήσει τους Μπακς σε ένα πρωτάθλημα σε συνδυασμό με την έξτρα ωριμότητα που του έδωσε το γεγονός ότι έγινε πατέρας είναι τα στοιχεία που τον ξεχωρίζουν στο πώς πλέον διαμορφώνει τον χαρακτήρα του σε κάθε παιχνίδι, σε κάθε σεζόν.

Είναι δεδομένο ότι κάθε παίκτης-νικητής του στοιχίζει κάθε ήττα, αλλά στην περίπτωση του Greek Freak αυτό είχε μεγαλύτερο βάρος και απογοητευόταν περισσότερο από όσο έπρεπε κουβαλώντας και συναισθηματική φόρτιση. Πλέον αυτό δεν υπάρχει και το είδαμε ξεκάθαρα και στην Εθνική που παρά τη μεγάλη απογοήτευση για την (τεράστια) χαμένη ευκαιρία να επιστρέψουμε και πάλι στη ζώνη των μεταλλίων ο Γιάννης ήταν ο πρώτος που έδωσε το σύνθημα για την επόμενη μέρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τη σεζόν που έφτασε με τους Μπακς μέχρι τον τίτλο επέμενε από την πρώτη στιγμή και εξηγούσε πόση σημασία είχε να διασκεδάζει και να απολαμβάνει το παιχνίδι. Είχε αλλάξει το μυαλό του ξεκάθαρα και αυτό ήταν το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας. Τουλάχιστον σε πνευματικό επίπεδο, καθώς το άλλο κομμάτι που έχει δουλέψει πιο σκληρά από τον καθένα είναι η ατομική – σκληρή – δουλειά και σε αυτό χρόνο με τον χρόνο γίνεται και καλύτερος.

Εχτισε γερά θεμέλια

Ο τρόπος με τον οποίο βελτίωσε πρώτα απ’ όλα τη σωματοδομή του (από το ψιλόλιγνο αγόρι των 2,06 και των 88 κιλών το 2013, στον πιο αθλητικό παίκτη των 2,11 και 110 κιλών σήμερα) που δεν μπορεί να τον σταματήσει σε ατομικό επίπεδο κανείς και μόνο με 2-3 ακόμα και 4 παίκτες πολλές φορές πάνω του επιχειρεί ο αντίπαλος να τον εξουδετερώσει.

Δεν είναι απλό και είναι ο πλέον γυμνασμένος αθλητής του ΝΒΑ (και όχι μόνο) δουλεύοντας ακόμα και σήμερα ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο και στο γήπεδο.

«Εχω ωριμάσει, όταν κατεβαίνω το παρκέ είναι σαν να ανάβουν λαμπάκια που μου δείχνουν τα σημεία στα οποία βρίσκονται οι συμπαίκτες μου» είχε πει στο φινάλε της μαγικής χρονιάς του 2021 όταν επέστρεψε σε χρόνο μηδέν από τον τραυματισμό του και παρέσυρε τα πάντα στο διάβα τους, όπως κάνει – μέχρι στιγμής – και εφέτος. Αλλωστε από την πρώτη στιγμή που τον είδαν στο Μιλγουόκι, ο στόχος των ειδικών των Μπακς ήταν ο Γιάννης εκτός από τα αγωνιστικά του στοιχεία, φυσικά να δουλέψει πάρα πολύ το σώμα του ώστε να καταφέρει να κυριαρχήσει και μελλοντικά να αντέξει τη πίεση που θα του ασκηθεί από τους αντιπάλους του μέσα στο παρκέ είτε αγωνίζεται ως γκαρντ είτε ως ψηλός.

Και πράγματι το αποτέλεσμα που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι ένας υπεραθλητής που σαρώνει κάθε αντίπαλο στο διάβα του, όσο και αν το μπάσκετ δεν είναι ατομικό άθλημα. Ομως η μαγιά που δίνει ο έλληνας σούπερ σταρ σε κάθε ομάδα του είτε σε συλλογικό είτε σε εθνικό επίπεδο είναι πολύ μεγάλη επένδυση για όλο τον οργανισμό της ομάδας όπου συμμετέχει.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024