Κρασί: Το κόστος παραγωγής επισκιάζει τη βελτιωμένη συγκομιδή
Οι βροχές του Αυγούστου άλλαξαν ριζικά την εικόνα πρόβλεψης σε ορισμένες περιπτώσεις, φέρνοντας αισιοδοξία στους παραγωγούς
Οριακά βελτιωμένη κατά 2% είναι η παραγωγή οίνου στην ΕΕ το 2022, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται του μέσου όρου της πενταετίας.
Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας της Copa-Cogeca στον τομέα του κρασιού οι ξηρασίες, οι υψηλές καυτές θερμοκρασίες και τα επεισόδια παγετού/χαλάζι ευθύνονται για την οριακή αύξηση των αποδόσεων. Την ίδια στιγμή, οι οίνοι χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποιότητα, λόγω της καλής κατάστασης της σταφίδας και την απουσία ασθενειών.
Διαβάστε επίσης: Copa-Cogeca: Ενίσχυση για κόστος παραγωγής και όχι για απόσταξη ή εκρίζωση
Η συγκομιδή του 2022 συνοδευόταν από μεγάλη ανησυχία λόγω των χρόνιων πλέον συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η οποία εκδηλώνεται συχνά με ακραία καιρικά φαινόμενα οδηγώντας τις παραγωγές σε υποβαθμισμένη ποιότητα και μικρές ποσότητες. Πάντως, οι βροχές του Αυγούστου άλλαξαν ριζικά την εικόνα πρόβλεψης σε ορισμένες περιπτώσεις, φέρνοντας αισιοδοξία στους παραγωγούς.
Οι εκτιμήσεις για τη συγκομιδή επιβεβαιώνουν τώρα τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου και έκαναν λόγο για αξιοπρεπής ποσότητες.

Το κόστος παραγωγής
Στο μεταξύ, στη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τομέας λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής αναφέρεται ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τον οίνο Luca Rigotti σημειώνοντας ότι «μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση της αγοράς, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά χαρακτηρίζεται από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των αμπελουργών και οινοποιείων σε ολόκληρη την ΕΕ. Η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει εκτεταμένες προεκτάσεις που κυμαίνονται από τις εισροές (γυαλί, χαρτόνι και λιπάσματα) έως τις μεταφορές εμπορευμάτων και την αγοραστική δύναμη των πολιτών της ΕΕ». Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα στην ΕΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους το συντομότερο δυνατό.
Πάντως, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, απαιτούνται λύσεις για τις βασικές προκλήσεις της αγοράς, της νομοθεσίας και της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν την αμπελουργία. Αυτές θα πρέπει να είναι δομημένες γύρω από το διεθνές εμπόριο, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.
Παράλληλα, εξέτασαν, πώς οι εμπορικές συμφωνίες, οι ανθεκτικές ποικιλίες και τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα του τομέα του κρασιού σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.
- Λάτσιο για Χάμες Ροντρίγκες μετά τις καλές εμφανίσεις στο Μουντιάλ
- Chris Smalls: «Έλεγα ότι έπρεπε να κάνουμε τον συνδικαλισμό να φαίνεται — και να είναι — κουλ»
- «Κατά Φαντασίαν Ασθενής»: Ξεκίνησε η καλοκαιρινή περιοδεία
- Εργασία: Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση – Οι κορυφαίες θέσεις
- Δίκη Τεμπών: Συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία με τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων
- Λούβρο: «Ο εγκέφαλος της ληστείας πίστευε ότι μπορούσαμε να κλέψουμε περισσότερα», λένε οι δύο ύποπτοι
- Στο κόκκινο η ένταση με εκατέρωθεν επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν – «Τα Στενά του Ορμούζ, όχι τα πυρηνικά το μεγάλο αγκάθι»
- Όταν η yoga και η φύση γίνονται ένα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442