Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σήμερα και αύριο η συνάντηση των ΥΠΕΞ της G7 στο Μύνστερ της Γερμανίας

Σήμερα και αύριο η συνάντηση των ΥΠΕΞ της G7 στο Μύνστερ της Γερμανίας

«Οι χώρες της G7 δεν θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα κάθε μία μόνη της».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι παγκόσμιες συνέπειές του και το πώς θα στηριχτεί η χώρα ενόψει του χειμώνα είναι κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Εξωτερικών της G7 που συναντιούνται σήμερα και αύριο στο Μύνστερ της Βεστφαλίας, στη Γερμανία.

Άλλα θέματα που θα συζητήσουν οι επτά υπό την προεδρία της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, είναι οι σχέσεις με την Κίνα και τον Ινδοειρηνικό, η κατάσταση στο Ιράν και οι προοπτικές συνεργασίας με την Κεντρική Ασία.

Διαβάστε επίσης: Η «Παγκόσμια Δύση» οργανώνεται αλλά διαπιστώνει και τα όριά της

«Οι χώρες της G7 δεν θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα κάθε μία μόνη της, αντιθέτως θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με δημοκρατικούς εταίρους σε όλον τον κόσμο», δήλωσε η Μπέρμποκ πριν την έναρξη της συνάντησης. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε πως στις αυριανές συνομιλίες συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γκάνας και της Κένυας, προκειμένου να συζητηθούν η κατάσταση στο Σαχέλ και στο Κέρας της Αφρικής, η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ, η επιλογή του τόπου φιλοξενίας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 δεν ήταν τυχαία, καθώς στο Μύνστερ και στο Όσναμπουκ της Βεστφαλίας υπεγράφησαν το 1648 οι τρεις συνθήκες που σφράγισαν το τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου και του Ογδοηκονταετούς Πολέμου μεταξύ της Ισπανίας και των 17 επαρχιών των Κάτω Χωρών.

«Η Ειρήνη της Βεστφαλίας αποτελεί λίκνο του σύγχρονου διεθνούς δικαίου. Εκεί έγινε για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας μεγάλης ειρηνευτικής συμφωνίας η διαπραγμάτευση θεμελιωδών ιδεών, όπως η ισότητα και η κυριαρχία κρατών. Για αυτό, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επέλεξα πολύ συνειδητά αυτή τη συμβολική τοποθεσία» εξήγησε η υπουργός.

Στο περιθώριο της συνάντησης, η οποία αρχίζει σήμερα στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί το «Γερμανοαμερικανικό Φόρουμ για το Μέλλον», υπό την Μπέρμποκ και τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν. Το Φόρουμ εγκαινιάστηκε πέρυσι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την τότε καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Στην περιοχή του Μύνστερ και ιδιαίτερα γύρω από το ιστορικό δημαρχείο της πόλης, όπου φιλοξενείται η συνάντηση, λαμβάνονται ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ για σήμερα και αύριο έχουν ανακοινωθεί περισσότερες από δέκα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024