Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πρέσβης της Αιγύπτου: Στρατηγική η σχέση Αθήνας - Καΐρου - Δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας

Πρέσβης της Αιγύπτου: Στρατηγική η σχέση Αθήνας – Καΐρου – Δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας

Ελλάδα και Αίγυπτος είναι σε ανοιχτή γραμμή και για τα μεγάλα περιφερειακά ζητήματα και προκλήσεις

Στην στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου και τις δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης της προς όφελος των δύο χωρών δίνει έμφαση το Κάιρο. Με τις διμερείς σχέσεις να έχουν αναβαθμιστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο νέος πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Αθήνα, Ομάρ Γιούσεφ, έκανε αναφορά στο πώς αυτές μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο και να συμβάλουν στην ικανοποίηση των φιλοδοξιών των δύο πλευρών.

Ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Αθήνα, μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και το in δεν παρέλειψε τα οφέλη που μπορεί να έχει η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και στις παρούσες συνθήκες, εν μέσω των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων, τονίζοντας και το ρόλο των ΜΜΕ.

Διαβάστε επίσης: Σούκρι: Σταμάτησε ο διάλογος μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας λόγω της Λιβύης

Η συμμετοχή Μητσοτάκη στο COP27

Σημείωσε ακόμα ότι η συνεργασία έχει τη στήριξη της ηγεσίας Ελλάδας και Αιγύπτου. Την δική της σημασία έχει για τον Γιούσεφ και η επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο για τη διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP27), η οποία όπως είπε έρχεται σε συνέχεια των τακτικών διαβουλεύσεων Αθήνας και Καΐρου που διατηρούν ανοιχτή γραμμή, τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων όσο και της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο.

Ο Γιούσεφ ανέδειξε ιδιαίτερα και τη βαρύτητα της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπεται συνέχεια. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και συνομιλίες για μία συμφωνία που θα αφορά την έλευση αιγυπτίων εργαζομένων στην Ελλάδα προκειμένου να δοθεί και μία απάντηση στην παράτυπη μετανάστευση.

Πρωτοβουλίες για συνεργασία και σε νέους τομείς

Για την Αίγυπτο άλλωστε, όπως τόνισε ο πρέσβης οι δύο χώρες έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του πολιτιστικού, εμπορικού και τουριστικού, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Το Κάιρο δείχνει να δίνει έμφαση και στην διεύρυνση των πληροφοριών σε σχέση με την Αίγυπτο που μεταδίδονται στην Ελλάδα, θέλοντας αυτές να μην περιορίζονται μόνο στα τρέχοντα οικονομικά και πολιτικά θέματα, αλλά να το ευρωπαϊκό και το ελληνικό κοινό να γίνουν επίσης κοινωνοί διαφόρων εξελίξεων και projects που λαμβάνουν χώρα στην Αίγυπτο, με τρόπο που να αντανακλά τις σχέσεις μεταξύ των λαών αλλά και την υφιστάμενη στρατηγική συνεργασία Αθήνας – Καΐρου.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Αίγυπτος είναι σε ανοιχτή γραμμή και για τα μεγάλα περιφερειακά ζητήματα και προκλήσεις, που απασχολούν τις δύο χώρες, με τη Λιβύη και τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή να είναι μεταξύ αυτών, καθώς και η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024