Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Η Αίγυπτος υπεύθυνη για την διακοπή των διερευνητικών - Ο ρόλος της Λιβύης

Τουρκία: Η Αίγυπτος υπεύθυνη για την διακοπή των διερευνητικών – Ο ρόλος της Λιβύης

Ο Σούκρι δήλωσε ότι ο διάλογος με την Άγκυρα σταμάτησε επειδή η Τουρκία δεν αλλάζει την πολιτική της για τη Λιβύη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη ότι η Αίγυπτος χρησιμοποιεί τη συμφωνία της Άγκυρας για την εξερεύνηση ενέργειας με «την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης» ως λόγο για να επιβραδύνει την εύθραυστη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ των δύο χωρών τους.

«Δεν είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών συμφιλίωσης», είπε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε πάνελ στην Άγκυρα. «Είμαστε ειλικρινείς στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μαζί τους. Αλλά, όπως λένε, χρειάζονται δύο για το ταγκό».

Διαβάστε επίσης: Οι σχέσεις Τουρκίας – Λιβύης ενισχύονται και η Ελλάδα αναζητά παράθυρο διαπραγμάτευσης

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε σύμφωνα με το middleeasteye ότι το Κάιρο πρέπει να δει τη συνεργασία Τουρκίας – Λιβύης ως θετική.

Η συμφωνία με τη Λιβύη

Το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία υπέγραψε μια συνολική ενεργειακή συμφωνία με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης νωρίτερα αυτόν τον μήνα για εξερεύνηση ξηράς και θάλασσας. Και σημειώνει ότι η κίνηση ερμηνεύτηκε ως στήριξη της Άγκυρας στον πρωθυπουργό  Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, του οποίου η νομιμότητα αμφισβητείται από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο για την Αίγυπτο, η οποία θεωρεί ότι η θητεία του Ντπμπέιμπα έληξε όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων εξέλεξε τον Φατχί Μπασάγκα ως νέο πρωθυπουργό της Λιβύης τον Φεβρουάριο, συνεχίζει το δημοσίευμα κάνοντας αναφορά και στο γεγονός ότι ο Ντμπέιμπα αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του μέχρι να διεξαχθούν γενικές εκλογές.

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η κυβέρνηση του Ντμπέιμπα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ότι η ίδια η Αίγυπτος έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες με την ίδια κυβέρνηση.

Η Άγκυρα λέει επίσης ότι η συμφωνία της Τουρκίας για τη θαλάσσια οριοθέτηση με τη Λιβύη δίνει στην Αίγυπτο μεγαλύτερη οικονομική αποκλειστική ζώνη από τη συμφωνία της με την Ελλάδα.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι δήλωσε στο Al Arabiya ότι ο διάλογος με την Άγκυρα σταμάτησε επειδή η Τουρκία δεν αλλάζει την πολιτική της για τη Λιβύη.

Τα πραγματικά προβλήματα

«Δεν βλέπουμε κανένα θέμα με την Αίγυπτο», είπε ο Τσαβούσογλου την Τετάρτη. «Συχνά μιλάμε με τον συνάδελφό μου Σούκρι για περιφερειακά και διμερή θέματα, προσπαθώντας να τα συντονίσουμε».

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, πηγές που γνωρίζουν το θέμα πιστεύουν ότι το πραγματικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών παραμένει το εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και θα τον αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο. Το middleeasteye καταλήγει τονίζοντας ότι «ο Ερντογάν ήταν επίσης ένθερμος επικριτής των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Σίσι σε μια μετά το πραξικόπημα καταστολή των ηγετών και των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024