Στόλτενμπεργκ: H ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βασικός στόχος της επίσκεψης του στην Τουρκία
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
H επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είναι σύμφωνα με νατοϊκές πηγές ο βασικός στόχος της επίσκεψης του Γ.Γ., Γενς Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία από τις 3 ως τις 5 Νοεμβρίου.
Όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Θα έχει προηγηθεί στις 3 Νοεμβρίου, η συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς και με ανώτερους τούρκους αξιωματούχους.
Να πείσει την Άγκυρα
Κύριος στόχος των συναντήσεων αυτών είναι, σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, η περαιτέρω προσπάθεια του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, να πείσει την Άγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις που έχει κατά κύριο λόγο έναντι της Σουηδίας και κατά δεύτερο έναντι της Φινλανδίας, για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων, μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει τις διαδικασίες για την προσχώρηση των δύο Σκανδιναβικών χωρών, αν και στην περίπτωση της Ουγγαρίας εκτιμάται ότι, έστω και με αργούς ρυθμούς, θα ολοκληρωθεί η επικύρωση πριν από το τέλος του έτους.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ έρχεται να προστεθεί στις επισκέψεις των υπουργών εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ‘Αγκυρα. Αν και οι δύο Σκανδιναβικές χώρες έχουν ήδη ικανοποιήσει, με διαβεβαιώσεις, το αίτημα της ‘Αγκυρας ως προς την άρση οποιουδήποτε μέτρου περιορισμού εξοπλισμών, η ‘Αγκυρα συνεχίζει να ζητά την έκδοση ατόμων που θεωρεί τρομοκράτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Παράλληλα με αυτόν τον κύριο στόχο της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα, εκτιμάται από νατοϊκούς κύκλους ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θα θέσει το θέμα των ελληνοτουρκικών και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, η οποία προκαλείται από τις επιθετικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για αμφισβήτηση κυριαρχικών εδαφών της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε και στην πρόσφατη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, μετά από αίτημα του τελευταίου. Κατά τους ίδιους κύκλους, μένει να αποδειχθεί αν ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ όντως θα τηρήσει τέτοια γραμμή κατά την επίσκεψή του, όπως και κατά πόσον αυτό θα έχει και οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κύπρος: εξακολουθώ να μην ξεχνώ
- Θεσσαλονίκη: Απολογείται σήμερα ο 25χρονος κατηγορούμενος για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
- Το Μαξίμου κάνει γαργάρα τις υποκλοπές και πανηγυρίζει που έχει μόνο 4 υπόδικους βουλευτές…
- Ισπανία – Αργεντινή: Δίκαιο και άδικο…
- «Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου» έρχεται για 2η χρονιά στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης
- ΟΟΣΑ: Πόσο αυξήθηκαν οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα – Ανεπούλωτες οι πληγές της κρίσης
- Δακτύλιος: Πότε παύει να ισχύει στο κέντρο της Αθήνας για το καλοκαίρι
- Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές τη Δευτέρα σε 15 περιοχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442