Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεούλ: Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα από τις αρχές ενώ η Νότια Κορέα θρηνεί 154 νεκρούς

Σεούλ: Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα από τις αρχές ενώ η Νότια Κορέα θρηνεί 154 νεκρούς

H τραγωδία στη Σεούλ γεννά ερωτήματα για την προετοιμασία των αρχών και τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν τη στιγμή που αναμένονταν κοσμοσυρροή λόγω των εορτασμών του Halloween

Οι αρχές της Νότιας Κορέας δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν είχαν κατευθυντήριες γραμμές για να διαχειριστούν το τεράστιο πλήθος που συγκεντρώθηκε για τις εκδηλώσεις του Halloween στη Σεούλ, τη στιγμή που οι οικογένειες των θυμάτων αλλά και όλη η χώρα θρηνεί για τους 154 νεκρούς από συνωστισμό το βράδυ του Σαββάτου.

Η τραγωδία συνέβη στα στενά, φωτισμένα με νέον σοκάκια της δημοφιλούς συνοικίας νυχτερινής διασκέδασης Itaewon στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, όπου μάρτυρες περιέγραψαν ότι δεν μπορούσαν να κινηθούν ή να αναπνεύσουν καθώς χιλιάδες άτομα στέκονταν ο ένας δίπλα στον άλλον σε έναν δρόμο πλάτους όχι μεγαλύτερου των 4 μέτρων.

Με όλα τα θύματα να έχουν πλέον ταυτοποιηθεί, ο πανικός μετατράπηκε σε εθνική θλίψη, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ιστορίας της – ενώ οι γονείς στο εξωτερικό κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για τα παιδιά τους που έχουν πεθάνει σε μια ξένη χώρα.

Αντιφατικές δηλώσεις

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ, η σύζυγός του Κιμ Κέον Χι και κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρωθυπουργός και ο δήμαρχος της Σεούλ, προσήλθαν στον τόπο της τραγωδίας για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.

Εν μέσω της θλίψης, προκύπτουν όμως ερωτήματα σχετικά με το χειρισμό του περιστατικού από την κυβέρνηση και την προφανή έλλειψη ελέγχου του πλήθους από τις αρχές. Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες και επιζώντες δήλωσαν ότι είχαν δει λίγους ή καθόλου αστυνομικούς στην περιοχή πριν από την επιδείνωση της κατάστασης.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας δήλωσε ότι μόνο ένα «κανονικό» επίπεδο προσωπικού ασφαλείας είχε αναπτυχθεί στην Itaewon επειδή το πλήθος εκεί δεν φαινόταν ασυνήθιστα μεγάλο – ενώ ένας «σημαντικός αριθμός» αστυνομικών είχε σταλεί σε άλλο τμήμα της Σεούλ καθώς υπήρχαν προγραμματισμένες διαδηλώσεις.

Αλλά -αντιμετωπίζοντας αντιδράσεις από Κορεάτες πολιτικούς και από χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- οι αρχές φάνηκε να αλλάζουν στάση τη Δευτέρα, λέγοντας ότι είχαν αναπτύξει περίπου 137 άτομα προσωπικό στο Itaewon εκείνη τη νύχτα, σε σύγκριση με περίπου 30 έως 70 άτομα προσωπικό τα προηγούμενα χρόνια πριν από την πανδημία.

Δεν είχαμε κατευθυντήριες γραμμές

«Για το φεστιβάλ του Halloween αυτή τη φορά, επειδή αναμενόταν ότι θα συγκεντρώνονταν πολλοί άνθρωποι στο Itaewon, καταλαβαίνω ότι προετοιμάστηκε με την τοποθέτηση περισσότερων αστυνομικών δυνάμεων από ό,τι άλλες χρονιές», δήλωσε ο Oh Seung-jin, διευθυντής του τμήματος διερεύνησης βίαιων εγκλημάτων στην Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει ξεχωριστό σχέδιο προετοιμασίας για μια τέτοια κατάσταση όπου δεν υπάρχει διοργανωτής και αναμένεται συγκέντρωση πλήθους». Επιπλέον, η αστυνομία είχε αναπτυχθεί όχι για τον έλεγχο του πλήθους – αλλά για την πρόληψη του εγκλήματος και την αποτροπή «διαφόρων παράνομων δραστηριοτήτων».

Ο Kim Seong-ho, διευθυντής του τμήματος διαχείρισης καταστροφών και ασφάλειας στο υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας, επανέλαβε αυτά τα σχόλια, λέγοντας ότι δεν είχαν «κατευθυντήριες γραμμές ή εγχειρίδιο» για μια τέτοια «πρωτοφανή κατάσταση».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024