Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγγλία: Βιβλιοθήκες χαρίζουν πρόστιμα για να επιστραφούν 22.000 βιβλία

Αγγλία: Βιβλιοθήκες χαρίζουν πρόστιμα για να επιστραφούν 22.000 βιβλία

Σε απόγνωση βρίσκονται οι βιβλιοθήκες. Ψάχνουν τρόπους για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να επιστρέψουν τα βιβλία στα ράφια

Να μην επιβάλουν πρόστιμα σε όλους εκείνους που έχουν δανειστεί βιβλία και δεν τα έχουν επιστρέψει, αποφάσισαν οι βιβλιοθήκες του Πίτερμπορο, πόλη της Αγγλίας με πληθυσμό 202.110 κατοίκων.

Στόχος αυτής της «προσφοράς» είναι οι βιβλιοθήκες να ανακτήσουν 22.000 βιβλία που λείπουν από τα ράφια τους.

Η υπηρεσία, η οποία διαχειρίζεται 10 βιβλιοθήκες σε όλη την περιοχή, αποφάσισε να δοθεί μια περίοδος χάριτος και συγκεκριμένα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ενθαρρύνοντας παράλληλα τους αναγνώστες να επιστρέψουν στις βιβλιοθήκες.

Μείωση χρηστών μετά την πανδημία

«Μετά την πανδημία, ο αριθμός των χρηστών στις βιβλιοθήκες έχει μειωθεί σημαντικά», ανέφερε η υπεύθυνη υπηρεσιών βιβλιοθηκών Φιρζάνα Σαχίν.

«Δεν θέλουμε τα πρόστιμα να στέκονται εμπόδιο στην πρόσβαση των χρηστών στις βιβλιοθήκες», σημείωσε η ίδια.

Επίσης οι αναγνώστες που έχουν χάσει τα βιβλία θα απαλλάσσονται από τα πρόστιμα. Σύμφωνα με τον Guardian, οι μισές βιβλιοθήκες στην Αγγλία και την Ουαλία δεν χρεώνουν ημερήσια πρόστιμα για τα καθυστερημένα βιβλία θέλοντας να επαναφέρουν τους αναγνώστες στις πόρτες τους.

Τσάι και μπισκότα στις… «τράπεζες θέρμανσης»

Με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος ζωής να έχουν εκτοξευθεί στη «Γηραιά Αλβιώνα», οι βιβλιοθήκες προετοιμάζονται να λειτουργήσουν τον φετινό χειμώνα, εκτός των άλλων, και ως «τράπεζες θέρμανσης» για τους Βρετανούς.

Μεταξύ των βιβλιοθηκών που έχουν χαρακτηριστεί «τράπεζες θέρμανσης» είναι 65 τις οποίες διαχειρίζεται η μη κερδοσκοπική φιλανθρωπική κοινωνική οργάνωση GLL. Παράλληλα, εταιρεία τροφίμων προσφέρει δωρεάν τσάι, καφέ και μπισκότα, ενώ οι χώροι είναι ανοιχτοί σε μέλη και μη μέλη των βιβλιοθηκών και το προσωπικό εκπαιδεύεται να προσφέρει συμβουλές.

Η Νταϊάνα Έντμοντς, διευθύντρια των βιβλιοθηκών της GLL, σημείωσε στον Guardian:  «Γνωρίζουμε ότι αυτόν τον χειμώνα πολλοί άνθρωποι θα δυσκολευτούν να θερμάνουν τα σπίτια τους και γι΄αυτό θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Οι βιβλιοθήκες είναι ιδανικές για να χρησιμεύσουν ως «ζεστοί χώροι», επειδή βρίσκονται στην καρδιά της πόλης. Είναι φιλόξενες, εύκολα προσβάσιμες και προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα δωρεάν υπηρεσιών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Guardian

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024