Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα όπλα made in Turkey στο οπλοστάσιο της Αγκυρας

Νέα όπλα made in Turkey στο οπλοστάσιο της Αγκυρας

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η ταχύτατη ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

«Ο πύραυλος Tayfun δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο σπουδαίο έργο με βάση τις τεχνολογικές μας δυνατότητες και τις δυνατότητες του ROKETSAN», ακόμα και αν «τρόμαξε την Ελλάδα», δηλώνει ο υπουργός Τεχνολογίας της Τουρκίας Μουσταφά Βαράνκ.

Αναφερόμενος δε στις ικανότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, σημειώνει ότι έχει δυνατότητες για πολύ μεγαλύτερα έργα. Και δεν έχει άδικο. Αφού όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και στην Αθήνα σημείωναν ότι το ζήτημα δεν είναι η δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, που δεν θα μπει και άμεσα στο οπλοστάσιο της Τουρκίας και σίγουρα δεν είναι από τα όπλα που η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η ταχύτατη ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που προχωρά με άλματα και έχει φτάσει να κατασκευάζει το 80%-85% των τουρκικών όπλων. Εστω και αν σε αυτά υπάρχουν κάποιες βασικές ελλείψεις.

Drones και ελικόπτερα

Με τον Ερντογάν να ανακοινώνει αύξηση των αμυντικών δαπανών στα 26 δισ. ευρώ, η τουρκική αμυντική βιομηχανία δουλεύει ήδη πάνω σε περισσότερα από 700 διαφορετικά σχέδια, με επιθετικά και αμυντικά όπλα, στρατιωτικό υλικό και λογισμικό.

Με τον Tayfun να είναι κάτι πολύ μικρό σε σχέση με τη μεγάλη εικόνα. Η Αγκυρα ήδη δουλεύει σε πυραύλους και μεγαλύτερης εμβέλειας, που θα ξεπερνά τα 1.000 χλμ.

Στα όπλα made in Turkey που ήδη είναι στην παραγωγή περιλαμβάνονται συστήματα μάχης, ανθυποβρυχιακές συσκευές, τεθωρακισμένα, επιθετικά ελικόπτερα, πυραυλικά συστήματα εδάφους – αέρος, συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου, κορβέτες.

Παράλληλα, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη – παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάζουν – έχουν δώσει λύσεις στην Αγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή εξάγονται και έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Μεταξύ αυτών, τα Kargu, τα TB2, το drone με τις περισσότερες εξαγωγές στον κόσμο, τo Akinci, που φέρει τους τουρκικής κατασκευής πυραύλους αέρος – αέρος Bozdogan και Gokdogan. Επίσης, σειρά μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας USV που είναι ικανά για ανθυποβρυχιακό πόλεμο και όχι μόνο.

Μίνι υποβρύχιο

Στον κατάλογο μπαίνει και το ελικοπτεροφόρο σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων Anadolu, το οποίο είναι σε φάση δοκιμών. Θα λειτουργεί ως κέντρο διοίκησης και θα προστατεύεται από αυτόνομα USV. Σε αυτά να προστεθεί το σχέδιο για την παραγωγή του μίνι υποβρυχίου STM-500, που προπαγανδίστηκε ως ιδανικό για θάλασσες όπως το Αιγαίο και οι ακτές της Κύπρου.

Και αν το κάθε σχέδιο ξεχωριστά έχει τη δική του αξία, ως σύνολο εμφανίζονται ως μια πολεμική μηχανή εγχώριας κατασκευής, με σημαντικές επενδύσεις και στόχο την αυτονομία σε όλους τους τομείς προοδευτικά. Η Τουρκία ακολουθεί με σταθερά βήματα τον σχεδιασμό για τη μετατροπή της σε διαπεριφερειακή δύναμη με ισχυρή αμυντική βιομηχανία και εξελιγμένα όπλα. Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά, αλλά η αμυντική της βιομηχανία μένει δραματικά πίσω, παρά τις αγορές και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024