Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ήθελα να κάνω κάτι χαζό όταν έκλεισα τα 70 - έτσι έμαθα να οδηγώ μοτοσικλέτα»

«Ήθελα να κάνω κάτι χαζό όταν έκλεισα τα 70 – έτσι έμαθα να οδηγώ μοτοσικλέτα»

Ακόμη και ο δάσκαλος οδήγησης σοκαρίστηκε όταν ο Ρον Γουίλιαμς του ανακοίνωσε πόσο χρονών ήταν.

Όταν ο Ρον Γουίλιαμς έγινε 70 ετών, είχε την ανάγκη να κάνει κάτι ανόητο. «Οι άνθρωποι έχουν αυτή την παγιωμένη αντίληψη για τα 70 και αυτό με ανησύχησε» λέει. «Οι άνθρωποι θεωρούν ότι ένας 70χρονος είναι ηλικιωμένος. Σκέφτηκα: «Σωστά, λοιπόν, θα προσπαθήσω να το ανατρέψω και να κάνω κάτι που δεν αναμένεται πλήρως από έναν ηλικιωμένο κύριο«». Έτσι γράφτηκε για μαθήματα μοτοσικλέτας.

Όταν ο Γουίλιαμς έφτασε στην προκαταρκτική δοκιμασία οδικής καταλληλότητας στο Ντάγκλας της Νήσου Μαν*, 20 λεπτά από το σπίτι του, ο εκπαιδευτής «μάλλον σοκαρίστηκε» όταν άκουσε την ηλικία του. «Ανησύχησε πολύ. Είχε κι αυτός την αντίληψη που έχει όλος ο κόσμος για τη ζωή ενός 70χρονου, οπότε έπρεπε να το καταρρίψω αυτό για αρχή» εξηγεί ο Ρον.

Μετά από μια ώρα, ο Γουίλιαμς βγήκε στο δρόμο. «Ήμουν ανήσυχος. Αλλά δεν θα λεγόταν πρόκληση αν δεν είχες πράγματα να ξεπεράσεις». Πέντε μήνες αργότερα, έδωσε τις εξετάσεις του, αλλά απέτυχε επειδή πήγαινε πολύ αργά. Πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια, τον Φεβρουάριο του 2014. Οι δύο κόρες του δεν σοκαρίστηκαν ιδιαίτερα. «Είχαν συνηθίσει να κάνω ελαφρώς τρελά πράγματα».

«Έχεις δύναμη στα χέρια σου… η επιτάχυνση που σου δίνει η μοτοσικλέτα είναι συναρπαστική»

Αγόρασε τη δική του μοτοσικλέτα και λίγους μήνες αργότερα έκανε ένα οδοιπορικό για να επισκεφθεί την ανιψιά του στην Ολλανδία. Κάθε χρόνο απολαμβάνει να «ζέσταμα» στην πίστα της νήσου Μαν  (όπου γίνεται ο πιο τρελός αγώνας μοτοσυκλέτας με το όνομα Isle of Man TT) όταν απουσιάζουν οι επαγγελματίες αναβάτες. Το νησί δεν έχει εθνικό όριο ταχύτητας, αλλά ο Γουίίαμς διαλέγει μια ήσυχη ώρα και προσέχει τους καθρέφτες του για «αυτόν που του αρέσει να σε προσπερνάει με 160 μίλια/ώρα».

Σήμερα, 79 ετών, ο Γουίλιαμς λέει, επίσης, ότι ανήκει στην «παγκόσμια αδελφότητα των μοτοσικλετιστών – που είναι πολύ ωραίο πράγμα».

Η μηχανή φέρνει ένα αίσθημα ελευθερίας. «Είσαι απόλυτα υπεύθυνος. Έχεις τον άνεμο στο πρόσωπό σου. Έχεις αυτή τη δύναμη στα χέρια σου που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να πας εκεί που θέλεις… Η επιτάχυνση που σου δίνει η μοτοσικλέτα είναι συναρπαστική».

Ο Ρον έμαθε να οδηγεί μοτοσυκλέτα γιατί ήθελε ότι στα 70 του να κάνει «κάτι χαζό». Αλλά στην πραγματικότητα λέει «ήταν σπουδαίο πράγμα. Θα το συνιστούσα σε οποιονδήποτε».

Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό του όταν επισκέφθηκε με τους φίλους του τον αγώνα Southern 100 στη νήσο Μαν, αφού πέρασε μια εβδομάδα ως συναναβάτης της Harley-Davidson του φίλου του Ράσελ. Ήταν όμως 68 ετών τότε και το γέλασε. «Όχι, ευχαριστώ! Έχω αυτοκίνητο. Τι να την κάνω τη μοτοσικλέτα;».

Είχε προηγηθεί ένα παραλίγο ατύχημα δεκαετίες νωρίτερα, όταν, ως φοιτητής γεωλογίας τη δεκαετία του ’60, είχε δανειστεί τη μοτοσικλέτα του πατέρα της τότε φίλης του για να φτάσει σε κάποιες γεωλογικές δομές στη νότια πλευρά του νησιού. «Βέβαια, τότε η ανάγκη να οδηγήσω μηχανή ήταν καθαρά λειτουργική».

«Μην αφήνεις τον γέρο να μπει μέσα»

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να υπήρχε κάποια λαχτάρα για περιπέτεια, γιατί ο Γουίλιαμς μεγάλωσε έξω από το Λίβερπουλ και θυμάται να ξαπλώνει στο κρεβάτι του ως παιδί, και στη συνέχεια ως έφηβος, «ακούγοντας τα σφυρίγματα των πλοίων στο Μέρσι. Ήταν υπέροχο να σκέφτεσαι τα πλοία που έφευγαν από εκεί. Ανεβαίνεις στο πλοίο και βρίσκεσαι στη θάλασσα και αυτό είναι ένα μονοπάτι για να πας οπουδήποτε στον κόσμο».

Ο πατέρας του ήταν μηχανικός στο Εμπορικό Ναυτικό και ο Γουίλιαμς ήλπιζε να ενταχθεί και αυτός. Όμως, απέτυχε στο εισαγωγικό τεστ λόγω αχρωματοψίας και αντ’ αυτού στράφηκε στη διδασκαλία. Αρχικά, δίδασκε μαθηματικά και φυσική- αργότερα, ήταν δάσκαλος επαγγελματικού προσανατολισμού στο γυμνάσιο Ramsey στο νησί.

Στη νήσο Μαν, φυσικά, η θάλασσα δεν είναι ποτέ μακριά, αν και με τη μηχανή ο Γουίλιαμς δεν ακούει κορναρίσματα πλοίων, παρά μόνο τον άνεμο. «Μπορώ πάντα να κατέβω στη θάλασσα στο Καστλτάουν και να κοιτάξω έξω και να σκεφτώ: «Θα μπορούσες να μπεις σε μια βάρκα και να φύγεις»».

«Γιατί να στέκεσαι ακίνητος;» λέει. «Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της ρήσης του Κλιντ Ίστγουντ. Όταν τον ρώτησαν πώς κρατιέται τόσο νέος, είπε: «Μην αφήνεις τον γέρο να μπει μέσα»».

Με αφορμή τα 60ά γενέθλιά του, ο Γουίλιαμς έκανε ένα τατουάζ. «Τον ερχόμενο Ιούνιο θα γίνω 80. Κάτι πρέπει να σκεφτώ».

* Το Isle Of Man είναι ένα μικρό νησί ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Μεγάλη Βρετανία. Σε αυτό το νησί χρησιμοποιείται ένα μέρος του κοινού οδικού δικτύου συνολικού μήκους 60.72χλμ το οποίο κλείνει για τις μέρες αυτές ώστε να λάβει μέρος ο ποιο θεαματικός και επικίνδυνος αγώνας στον κόσμο. Η διάρκεια του θεαματικού γεγονότος είναι σχεδόν δυο εβδομάδες, όπου σε αυτό το διάστημα επιτρέπετε στους αναβάτες να κάνουν αρκετές δοκιμές ώστε να εξοικειωθούν με αυτή την «πίστα»

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024