Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ηλεκτρονικές απάτες – Εξιχνιάστηκαν 262 υποθέσεις, πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ηλεκτρονικές απάτες – Εξιχνιάστηκαν 262 υποθέσεις, πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις

Τουλάχιστον στα δύο εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα παράνομα κέρδη.

Σε έξι συλλήψεις μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν συστηματικά ηλεκτρονικές απάτες και αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από αστυνομική επιχείρηση στο Ζευγολατιό Κορινθίας και στο Ζεφύρι Αττικής. Από τις αρχές ταυτοποιήθηκαν ακόμα πέντε μέλη της σπείρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση διέπραξε τουλάχιστον 262 απάτες, με το παράνομο κέδρος που αποκόμισε να ανέρχεται στα δύο εκατ. ευρώ. Τα κέρδη πάντως, εκτιμούν οι αρχές, μάλλον είναι πολλά περισσότερα καθώς θεωρείται ότι πολλές απάτες δεν έχουν καταγγελθεί.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΑΣ: Εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος που εμπορευόταν αλλοδαπές γυναίκες στην Αττική

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για τα αδικήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης και απάτης με υπολογιστή κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση, της πλαστογραφίας, της παράνομης πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών ή και σε δεδομένα, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος, υπογράμμισε της συμμορίας είχαν τέτοιο βαθμό εξειδίκευσης που ανακάλυπταν συνεχώς νέα τεχνάσματα για να υποκλέπτουν τους προσωπικούς κωδικούς και λοιπά στοιχεία ηλεκτρονικής τραπεζικής από τα θύματά τους.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση συστάθηκε τουλάχιστον από τις αρχές Νοεμβρίου του 2021. Έστησαν το κέντρο δράσης τους στο Ζευγολατιό, ενώ στο χώρο αυτό είχαν εγκαταστήσει επιχειρησιακό-τηλεφωνικό κέντρο, μέσω του οποίου πραγματοποιούσαν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες κλήσεις σε όλη τη χώρα, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη επιμονή έως ότου επιτύχουν τον εγκληματικό σκοπό τους.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, προέκυψε ότι προσέλκυαν το ενδιαφέρον των υποψήφιων θυμάτων τους και τους προσέγγιζαν, υποδυόμενοι διάφορους ρόλους όπως πωλητή, αγοραστή ή πελάτη, με ειδικά διαμορφωμένα «σενάρια».

Εμφανίζονταν ως επιφανείς πολίτες, προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο υπόσταση στον χαρακτήρα που υποδύονταν, ενώ έπειθαν για την φερεγγυότητά τους, αποστέλλοντας φωτογραφίες πλαστών ταυτοτήτων, σφραγίδων, διαφημιστικών καρτών και τιμολογίων, που είχαν επεξεργαστεί προηγουμένως.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ζευγολατιού Κορινθίας και στο Ζεφύρι Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήθος τραπεζικών καρτών και εγγράφων
  • πλήθος τηλεφωνικών καρτών SIM
  • πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών
  • 4 επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης
  • το χρηματικό ποσό των 4.500 ευρώ
  • κάρτες μελών τυχερών παιγνίων
  • πλήθος κοσμημάτων και
  • κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων μελών ή περιπτώσεων απάτης.

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024