Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: «Για να καταλάβουμε τον παράλογο φόβο της Ελλάδας, πρέπει να γνωρίζουμε από κλινική ψυχολογία»

Τουρκία: «Για να καταλάβουμε τον παράλογο φόβο της Ελλάδας, πρέπει να γνωρίζουμε από κλινική ψυχολογία»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία διατυπώνει - έως και καμαρώνει - ότι η Ελλάδα την φοβάται. Παράλληλα με τις προκλήσεις, ήρθαν και οι ειρωνίες.

Συνεχίζει την προκλητική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα η Τουρκία, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της οποίας, εσχάτως, το «έριξαν» και στην ειρωνία – κάνοντας ένα… διάλειμμα από τις ευθείες απειλές.

Η τελευταία δήλωση, που αφορά στην Ελλάδα, φυσικά, έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, μιλώντας σε φοιτητές το Σάββατο, σε εκδήλωση του Επιχειρηματικού και Ανθρωπιστικού Πανεπιστημίου, είπε χαρακτηριστικά: «Για να κατανοήσουμε τον παράλογο φόβο της Ελλάδας για τους Τούρκους, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε λίγο από κλινική ψυχολογία».

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν «στέλνει» τον πύραυλο Tayfun στην Ελλάδα και ανοίγει νέο μέτωπο με τη Δύση

Ο Τσαβούσογλου, πάντως, αναφέρθηκε και στην Κύπρο. Απευθυνόμενος στους φοιτητές, δήλωσε πως «δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων εάν δεν γνωρίζετε το διεθνές δίκαιο» (σ.σ. ενώ ο Ερντογάν το παίζει στα δάχτυλα).

Ερντογάν: «Οι μουσουλμάνοι σε Κύπρο και Θράκη δέχονται επιθέσεις»

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε τη συνεργασία και την ενότητα του ισλαμικού κόσμου, σε ομιλία του προς τον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για επιθέσεις κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού «από την Κύπρο μέχρι τη Δυτική Θράκη» και ζήτησε την αύξηση της συνεργασίας του ισλαμικού κόσμου για την αντιμετώπισή τους.

«Από την Παλαιστίνη μέχρι το Κασμίρ, από την Κύπρο μέχρι τη Δυτική Θράκη, δεν θα μπορέσουμε να υπερκεράσουμε τις επιθέσεις που στοχεύουν τον ισλαμικό κόσμο, αν δεν αυξήσουμε τη συνεργασία μας σε όλα τα μέτωπα».

Ακάρ: Τείνουμε χείρα φιλίας στην Αθήνα

Και επειδή προσφιλή τακτική της Άγκυρας το «μαστίγιο και το καρότο», μετά τις καθημερινές προκλήσεις, η Τουρκία μάς είπε ότι περιμένει από την Ελλάδα να ανταποκριθεί στην… χείρα φιλίας που της έχει τείνει!

Τη δήλωση έκανε για δεύτερη φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προκειμένου να δείξει ότι η Άγκυρα είναι αυτή που καλεί σε διάλογο και η Αθήνα αρνείται. Αυτό που δεν λέει ωστόσο ο Ακάρ είναι ότι η Τουρκία θέλει μεν διάλογο, αλλά με τους δικούς της όρους.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αδριανούπολη, ο Ακάρ επανέλαβε: «Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε αυτές τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο ζήτημα του δικαίου. Από αυτή την άποψη, είμαστε και πάλι υπομονετικοί, και πάλι συμπονετικοί, και πάλι τείνουμε τη χείρα φιλίας και κάνουμε ό,τι χρειάζεται να γίνει, για να επικρατήσει η ειρήνη εδώ. Αυτή είναι η σύνοψη. Όταν λέμε ελληνοτουρκικά προβλήματα, υπάρχει αυτό που λέμε. Τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτά; Λέμε ας το κάνουμε ειρηνικά, ας το κάνουμε με διάλογο. Επομένως, λέμε ελάτε σε διάλογο».

Ο Ακάρ, πάντως, αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στις διεθνείς συνθήκες, λέγοντας ότι αυτές «είναι το κλειδί».

Και υποστήριξε ότι το Αιγαίο μπορεί να γίνει «θάλασσα ειρήνης», αφού βεβαίως ο πλούτος του «μοιραστεί δίκαια»…

Τα ΜΟΕ

Ο Ακάρ μίλησε ξανά και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), για να επαναλάβει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να περιμένει την ελληνική αντιπροσωπεία για συνάντηση στην Άγκυρα επί δύο χρόνια.

Ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας επισήμανε ότι στην τελευταία υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχε, «μεταφέραμε τις προσδοκίες μας στον φίλο μας υπουργό Άμυνας της Ελλάδας. Περιμένουμε τώρα μια απάντηση από αυτούς. Περιμένουμε από αυτούς να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα».

Ερντογάν: «Έχουμε τον πύραυλο Tayfun – Κάπου παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον»

Και αν ήρθε το «καρότο» από τον Ακάρ, είχε προηγηθεί το «μαστίγιο» από τον Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε νέες απειλές – αυτή τη φορά έμμεσες – προς κάθε κατεύθυνση και, φυσικά, προς την Ελλάδα.

Μιλώντας σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν δήλωσε ότι πλέον η χώρα του διαθέτει τον βαλλιστικό πύραυλο Tayfun.

«Nαυπηγούμε και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων, στο οποίο θα προσγειώνονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Γινόμαστε πιο ισχυροί με τα αντιαεροπορικά μας συστήματα, με τα πυραυλικά μας συστήματα, με τα τεθωρακισμένα μας συστήματα και με άλλα τεχνολογικά εργαλεία», σημείωσε.

«Δημιουργούμε το δικό μας σύμπαν»

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Τώρα πια έχουμε και τον Τayfun. Αυτά είναι σημάδια σε κάποια μέρη, που τα παρακολουθούν με με μεγάλο ενδιαφέρον. Τώρα, στόχος μας είναι να τα προχωρήσουμε περισσότερο στην επόμενη φάση».

Μάλιστα, όπως ανέφερε με νόημα, «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας σύμπαν, αντί να συμμετέχουμε σε κάποιο εικονικό σύμπαν, που άλλοι θέλουν να μας επιβάλλουν».

Σύμφωνα και με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δυναμώνει στον αμυντικό τομέα με συστήματα αεράμυνας, πυραύλους, τεθωρακισμένα οχήματα και πολλά άλλα τεχνολογικά εργαλεία.

«Έχουμε δώσει παράδειγμα στον κόσμο με το θάρρος και την αποφασιστικότητά μας, καθώς και με την καινοτομία και την παραγωγικότητά μας», όπως είπε.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε στις 18 Οκτωβρίου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, χτύπησε έναν στόχο 561 χλμ. από την ακτή, σχεδόν διπλασιάζοντας την εμβέλεια του υπάρχοντος τουρκικού πυραύλου Bora.

Η απάντηση της Αθήνας

Στις απειλές Ερντογάν απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι «δεν πείθει κανέναν» με τα μυθεύματα, τις κατασκευές και την προπαγάνδα του.

«Όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία, με μυθεύματα, με κατασκευές, με προπαγάνδα, με απειλές να δημιουργήσει εντυπώσεις, να μας πανικοβάλει, να μας τρομοκρατήσει, η πραγματικότητα είναι εδώ και αντιστέκεται επίμονα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι οι τουρκικές θέσεις δεν πείθουν κανέναν στον κόσμο καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι «είναι ανυπόστατοι και ανιστόρητοι οι ισχυρισμοί του».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Ελλάδα έχει καταφέρει να κάνει όσα χρειάζονται «για να ανέβουμε πολλές, πολλές, πολλές ‘πίστες’ γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά».

Και διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση.

«Εμείς δεν προκαλούμε. Είμαστε παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, αλλά είμαστε απολύτως ανυποχώρητοι στα θέματα της εθνικής κυριαρχίας και είμαστε και απολύτως ικανοί να διαχειριστούμε την κάθε απειλή με αποτελεσματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Δεν σχολιάζω τα εξοπλιστικά της Τουρκίας – Όλες οι κινήσεις αξιολογούνται

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με θέμα την ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα κρατά ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με την Τουρκία, αλλά κρατά κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις.

Αναφορικά με το νέο βαλλιστικό πύραυλο Tayfun, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας και το ίδιο απαιτεί από την Άγκυρα για τα δικά μας εξοπλιστικά προγράμματα.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Θα επαναλάβω ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που οξύνει τους τόνους, δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που δεν σέβεται τις βασικές αρχές και αξίες της καλής γειτονίας.

»Οι λαοί μας δεν τρέφουν εχθρικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον και αυτή είναι μια παρακαταθήκη που πρέπει να διαφυλάξουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024