Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σημαίνει ο στρατιωτικός νόμος του Πούτιν στα κατεχόμενα εδάφη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σημαίνει ο στρατιωτικός νόμος του Πούτιν στα κατεχόμενα εδάφη

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις προσαρτημένες περιοχές, την ώρα που συνεχίζονται οι διαδικασίες απομάκρυνσης πολιτών από την περιφέρεια της Χερσώνας

Στρατιωτικό νόμο σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι δικές της, κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί την αντεπίθεσή του στη Χερσώνα, η οποία πέραν του σημαντικού γεωγραφικού παράγοντα ενέχει και ιδιαίτερο συμβολισμό: Ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Αν και η Μόσχα έχει προσαρτήσει μονομερώς και δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές -Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια- επιβάλλει εκεί στρατιωτικό νόμο σαν να ήταν ρωσικά εδάφη.

Διαβάστε επίσης: «Λαίμαργος» για ρωσικό πετρέλαιο ο Ερντογάν – Τι συμβαίνει με τα τάνκερ που δεν δηλώνουν τελικό προορισμό

Ο νόμος που επικαλέστηκε ο Πούτιν, που χρονολογείται από το 2002, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ και μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν η Ρωσία αντιμετωπίσει επιθετικότητα ή «άμεση απειλή επιθετικότητας».

Εν ολίγοις ο Πούτιν, βλέποντας τους Ουκρανούς να αντεπιτίθενται και να κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε περιοχές που βιάστηκε να ανακηρύξει «προσαρτημένες» χωρίς να έχει τον πλήρη έλεγχό τους, ανασύρει από το «συρτάρι» έναν νόμο που θεωρεί ότι θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στην εντυπωσιακή ρελάνς του Κιέβου, επισημαίνει το Reuters παραθέτοντας κάποιες από τις αλλαγές στην καθημερινότητα όσων ζουν στις περιοχές αυτές.

Επιστράτευση

Ο στρατιωτικός νόμος στη Ρωσία συνεπάγεται αυτόματα γενική ή μερική κινητοποίηση στρατευμάτων, δηλαδή επιστράτευση. Ωστόσο, μερική κινητοποίηση έχει ήδη πραγματοποιηθεί στη Ρωσία και επεκτάθηκε στα κατεχόμενα εδάφη, επομένως δεν είναι σαφές εάν θα κληθούν περισσότεροι άνδρες στο μέτωπο.

Το διάταγμα αναφέρει ότι βάσει του στρατιωτικού νόμου οι αρχές θα έχουν την εξουσία να θεσπίσουν μέτρα για να «ανταποκριθούν στις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας» και ότι θα πραγματοποιηθεί «εδαφική άμυνα».

Ο Βιτάλι Κιμ, κυβερνήτης της περιοχής του Μικολάιβ στη νότια Ουκρανία, εκτιμά ότι το διάταγμα του Πούτιν έχει σκοπό να επιτρέψει στη Ρωσία να «επιστρατεύσει τον λαό μας που έχει παραμείνει» στα κατεχόμενα εδάφη.

Ο εξαναγκασμός αμάχων να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις μιας κατοχικής δύναμης ορίζεται ως παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης για τη συμπεριφορά στον πόλεμο.

Διαβάστε επίσης: Ρωσικό δημοσίευμα – Πώς Ρωσία και Τουρκία θα χωρίσουν στα δύο την Ευρώπη

Περιορισμοί στην κυκλοφορία

Ο στρατιωτικός νόμος επιτρέπει στις αρχές να περιορίζουν τις μετακινήσεις και να ορίζουν απαγόρευση κυκλοφορίας που περιορίζει τους ανθρώπους στα σπίτια τους.

Ο ρώσος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Πάβελ Τσίκοφ, επισημαίνει ότι ο στρατιωτικός νόμος σημαίνει, επίσης, σημεία ελέγχου και επιθεωρήσεις οχημάτων, ενώ οι αρχές θα έχουν την εξουσία να κρατούν άτομα έως και 30 ημέρες.

Αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία στη Χερσώνα είχαν ήδη ανακοινώσει επταήμερη απαγόρευση εισόδου αμάχων στην περιοχή.

Ο Βλαντιμίρ Σάλντο, επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης, δήλωσε ότι δεν απαιτείται απαγόρευση κυκλοφορίας προς το παρόν, λίγο πριν επιβεβαιώσει ότι παραδίδει την εξουσία στον στρατό.

Μετεγκατάσταση

Τα μέτρα ενδέχεται, επίσης, να οδηγήσουν σε βίαιη μετεγκατάσταση ανθρώπων σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με τον Τσίκοφ.

Η ρωσική νομοθεσία επιτρέπει την προσωρινή «επανεγκατάσταση» των κατοίκων σε ασφαλείς περιοχές και την εκκένωση «αντικειμένων οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής σημασίας». Ο Σάλντο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι 50.000-60.000 άνθρωποι θα απομακρυνθούν από την περιοχή της Χερσώνας τις επόμενες έξι ημέρες καθώς η ουκρανική αντεπίθεση επιταχύνεται.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε ότι 5 εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής Ντονμπάς και άλλων περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας «βρήκαν καταφύγιο» στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια μετά τις φερόμενες «διώξεις» από το Κίεβο.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, κατηγορεί τη Ρωσία για απέλαση ανθρώπων από τα κατεχόμενα εδάφη. Ενας απεσταλμένος των ΗΠΑ είπε τον Σεπτέμβριο ότι η Ρωσία ενδέχεται να έχει απελάσει βίαια από 900.000 έως 1,6 εκατομμύρια Ουκρανούς, κατηγορώντας την για έγκλημα πολέμου.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024