Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Τι κρύβεται πίσω από τη διπλωματική εκκένωση της χώρας - Επανέρχεται η πυρηνική απειλή;

Ουκρανία: Τι κρύβεται πίσω από τη διπλωματική εκκένωση της χώρας – Επανέρχεται η πυρηνική απειλή;

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι η Ρωσία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις των πυρηνικών δυνάμεών της.

Υπ’ ατμόν βρίσκονται οι δυτικές δυνάμεις,  μετά το ντόμινο εντολών εκκένωσης της Ουκρανίας από σειρά κρατών τις τελευταίες ώρες, που δόθηκαν μετά  τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το γεγονός ότι μεταξύ των χωρών που ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη χώρα, βρίσκεται η Κίνα, εντείνει την ανησυχία, καθώς το Πεκίνο θεωρείται ως  ο πιο ισχυρός σύμμαχος της Ρωσίας. Μάλιστα την ίδια οδηγία έχουν εκδώσει τις τελευταίες ημέρες, χώρες όπως το Τουρκμενιστάν, που συνδέονται με μακροχρόνιες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, η οδηγία εκκένωσης της Ουκρανίας δίνεται για λόγους ασφαλείας, καθώς έχουν αυξηθεί τα επίπεδα επικινδυνότητας εξαιτίας του πολέμου.

Οι ρωσικές ασκήσεις και οι απειλές για χρήση πυρηνικών

Ωστόσο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι η Ρωσία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις των πυρηνικών δυνάμεών της.

Δεδομένου  ότι ο Πούτιν απειλεί ανοιχτά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τις προσαρτημένες περιοχές στην Ουκρανία,  Δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να θολώσει τα νερά σχετικά με τις προθέσεις της.

«Αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλεις να έχεις ακραία εμπρηστική ρητορική την ώρα που ετοιμάζεσαι για πυρηνικά γυμνάσια» σχολίασε αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

«Θα έχουμε τότε την επιπρόσθετη πρόκληση να βεβαιωθούμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι άσκηση και όχι κάτι άλλο» πρόσθεσε. Δήλωσε πάντως βέβαιος ότι οι Δυτικές δυνάμεις θα μπορούν να εξακριβώσουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, «οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσική Ομοσπονδία» σχολίασε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η συμμαχία θα παρακολουθήσει στενά τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες.

Στον Λευκό οίκο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις «Grom» θα περιλαμβάνουν μεγάλης κλίμακας κινήσεις των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, πιθανότατα με εκτοξεύσεις πυραύλων. Έκανε πάντως λόγο για «ασκήσεις ρουτίνας».

«Αν και η Ρωσία πιστεύει πιθανότατα ότι η άσκηση θα τον βοηθήσει να προβάλλει την εικόνα της δύναμης […] γνωρίζουμε ότι οι ρωσικές πυρηνικές μονάδες εκπαιδεύονται συστηματικά αυτή την εποχή του έτους» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι.

Υπ’ ατμόν…

Στις δυτικές αναλύσεις το στοιχείο που βαραίνει περισσότερο είναι η συμμετοχή της Κίνας στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μια αμυντική συμμαχία γνωστή ως το «ΝΑΤΟ της Ευρασίας», με τις δύο χώρες να μοιράζονται πληροφορίες στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως αυτές περί επικείμενου χτυπήματος, είτε συμβατικού, είτε πυρηνικού.

«Tο Πεντάγωνο και η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούν για τυχόν απροσδόκητες ή ασυνήθιστες κινήσεις των πυρηνικών όπλων της Μόσχας κατά τη διάρκεια της άσκησης της Ρωσίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους», δήλωσε στο CNN, ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι η ρωσική πυρηνική ρητορική και η απόφασή της να προχωρήσει σε αυτή την άσκηση ενώ βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία είναι ανεύθυνη. Η επωνυμία πυρηνικών όπλων για να εξαναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους είναι ανεύθυνη», πρόσθεσε.

Άσκηση και από το ΝΑΤΟ

Πάντως, και το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει τις ετήσιες ασκήσεις του πυρηνικής αποτροπής.

«Πρόκειται για εκπαίδευση ρουτίνας που γίνεται κάθε χρόνο, για να διατηρήσουμε την αποτροπή μας ασφαλή, προστατευμένη και αποτελεσματική», δήλωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

«Οι συγκαλυμμένες πυρηνικές απειλές του προέδρου Πούτιν είναι επικίνδυνες και ανεύθυνες», τόνισε ωστόσο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η Ρωσία γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και δεν μπορεί να διεξαχθεί».

Στην εβδομαδιαία άσκηση «Steadfast Noon» θα συμμετάσχουν 14 μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και αεροσκάφη με πυρηνικές ικανότητες μαζί με πρόσθετες δυνατότητες, όπως αεροσκάφη πληροφοριών και ανεφοδιασμού.

Η άσκηση έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι το σχετικό προσωπικό και ο εξοπλισμός είναι προετοιμασμένα.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024