Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Ποινές φυλάκισης για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» παρά τις επικρίσεις

Τουρκία: Ποινές φυλάκισης για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» παρά τις επικρίσεις

Το νομοσχέδιο που προβλέπει ποινές φυλάκισης για διασπορά «ψευδών ειδήσεων», ψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας παρά τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας (φωτογραφία, επάνω, από το aa.com.tr) υπερψήφισε απόψε νομοσχέδιο που προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 3 ετών για διασπορά «ψευδών ειδήσεων».

Με κυβερνητικές ψήφους

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χάρη στις ψήφους των βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και του κυβερνητικού του εταίρου, του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, παρά τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με το πλήγμα στην ελευθερία του λόγου.

Δείτε ακόμα – «Για την Τουρκία φοβάμαι τη δικτατορία, ελπίδα μου η δημοκρατία»

Εκτός τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η νομοθεσία στοχεύει επίσης μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους τα οποία θα κληθούν να παραδώσουν προσωπικά δεδομένα χρηστών τους που θα κατηγορηθούν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η συζήτηση για τα 40 άρθρα του «Νόμου για τον Τύπο» (όπως ονομάζεται) ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου. Μάταια αποδείχθηκε η κατάθεση πολυάριθμων τροπολογιών από την αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει από την πλευρά της έναν «νόμο λογοκρισίας».

Ποινές φυλάκισης

Ειδικότερα, το άρθρο 29 προβλέπει ποινές φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια για «διασπορά ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών που αντίκεινται στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, ενδέχεται να βλάψουν τη δημόσια υγεία, να διαταράξουν τη δημόσια τάξη, να σκορπίσουν φόβο ή πανικό στους πολίτες».

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε τον Μάιο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2023.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024