Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Ο Λούλα αύξησε οριακά το προβάδισμά του έναντι του Μπολσονάρου

Βραζιλία: Ο Λούλα αύξησε οριακά το προβάδισμά του έναντι του Μπολσονάρου

Ο Λούλα συγκεντρώνει το 51% των προθέσεων ψήφου, βάσει νέας δημοσκόπησης για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, έναντι 42% του αντιπάλου του Μπολσονάρου.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Carla Carniel) αύξησε οριακά στις 9 μονάδες το προβάδισμά του έναντι του νυν αρχηγού του κράτους, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την 30ή Οκτωβρίου.

Δέχθηκαν επικρίσεις

Ο Λούλα συγκεντρώνει το 51% των προθέσεων ψήφου ενώ ο αντίπαλός του το 42%, υπέδειξε κυλιόμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPEC – του πρώην IBOPE – τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Δείτε ακόμα – Βραζιλία: Για πρώτη φορά δύο τρανς γυναίκες εκλέχθηκαν στο Κογκρέσο

Η δημοσκόπηση του IPEC διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 ψηφοφόρων από την 8η ως την 10η Οκτωβρίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το IPEC είναι ανάμεσα στα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων που δέχθηκαν επικρίσεις στη Βραζιλία, καθώς αποδείχθηκε πως υποτιμούσαν το ποσοστό του Ζαΐχ Μπολσονάρου (έλαβε 43%) ενόψει του πρώτου γύρου της 2ης Οκτωβρίου.

Αλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, τα ευρήματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, είχε υποδείξει ότι ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο με το 53% των ψήφων έναντι 47% του αντιπάλου του.

Λένε «ψέματα»

Την παραμονή των εκλογών, το Νταταφόλια προέβλεπε πως ο Λούλα θα εξασφάλιζε το 50% των εγκύρων ψήφων (εξαιρουμένων άκυρων και λευκών) και ο κ. Μπολσονάρου το 36%.

Το βράδυ των εκλογών, πανηγυρίζοντας την επίδοσή του στον πρώτο γύρο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας αποφάνθηκε πως «νικήσαμε τα ψέματα» των δημοσκοπήσεων.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους, ο οποίος φερόταν να οδεύει σε βαριά ήττα εδώ και μήνες, δεν έχει πάψει να διατείνεται πως τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων λένε «ψέματα».

Sports in

Ο Έμερι υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό: «Το άξιζαν…» (vid)

Ο Ισπανός τεχνικός της Άστον Βίλα αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τη σπουδαία εμφάνιση – νίκη στο Villa Park.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024