Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Πρώτος ο Λούλα αλλά ο νικητής θα κριθεί στον δεύτερο γύρο

Βραζιλία: Πρώτος ο Λούλα αλλά ο νικητής θα κριθεί στον δεύτερο γύρο

Χαμηλότερο των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει οι δημοσκοπήσεις είναι το ποσοστό που έλαβε ο Ινάσιο Λούλα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, και τώρα καλείται ν' αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον πρόεδρο Μπολσονάρο.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα κατέλαβε μεν την πρώτη θέση στον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες Κυριακή στη Βραζιλία, μπροστά από τον ακροδεξιό αρχηγό του κράτους Ζαΐρ Μπολσονάρο, αλλά το προβάδισμά του είναι πολύ μικρότερο από ό,τι προέβλεπαν δημοσκοπήσεις και θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δυο τους την 30ή Οκτωβρίου.

Επεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξασφάλισε 47,91% των ψήφων, έναντι 43,65% του κ. Μπολσονάρο, με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) με το 97,3% των ψήφων καταμετρημένο.

Δείτε ακόμα – Βραζιλία: Κάλπες, fake news και… τραμπική τοξικότητα

Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datafolha τον πίστωνε προχθές Σάββατο με προβάδισμα 14 εκατοστιαίων μονάδων.

Συγκεκριμένα, έφερε τον Λούλα να προηγείται με μεγάλη διαφορά, με το 50% των ψήφων έναντι 36% του Ζαΐρ Μπολσονάρο, και να έχει πιθανότητες να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

«Ο αγώνας συνεχίζεται»

Τα επίσημα αποτελέσματα, ωστόσο, δείχνουν ότι η νίκη του Λούλα από τον πρώτο γύρο είναι αδύνατη. «Ο αγώνας συνεχίζεται ως την τελική νίκη», δήλωσε ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Mariana Greif).

«Θα τις κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», διαβεβαίωσε ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζόμενων (PT), υποσχόμενος «περισσότερες μετακινήσεις, περισσότερες συγκεντρώσεις» για να συναντηθεί με Βραζιλιάνους καθώς θα διεκδικήσει την τρίτη του θητεία στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024