Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια ματιά μέσα στην τελευταία μέρα ζωής του Τζον Λένον

Μια ματιά μέσα στην τελευταία μέρα ζωής του Τζον Λένον

Με ποιο τρόπο οι στίχοι του «Imagine συνδέθηκαν με τη δολοφονία του μέλους των Beatles. Μια παράλογη σύνδεση.

Ο Τζον Λένον δεν χρειάζεται συστάσεις, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να αναφερθεί κανείς στον τραγουδιστή χωρίς να μιλήσει για τη βαθιά επίδραση που είχε στη μουσική. Όχι μόνο η συνθετική του συνεργασία με τον Πολ Μακ Κάρτεϊ ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της μουσικής, αλλά ο Τζον Λένον ήρθε να αντιπροσωπεύσει κινήματα και να φέρει επανάσταση σε κοινωνικά ζητήματα. Ποιος δεν αναγνωρίζει τους στίχους του «Imagine», το οποίο κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου 1971 ή τη σχέση του με τη Γιόκο Όνο;

Η φήμη του Λένον κατά τη διάρκεια της ζωής του ανταγωνίζεται μόνο το ασύλληπτο μέγεθος της προσοχής που έλαβε κατά το θάνατό του. Ο «Beatle» δολοφονήθηκε βάναυσα- πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν τρελό θαυμαστή. Αλλά πώς συνέβη αυτό; Και γιατί;

Ποιος, τι, πότε και πού

Ο Τζον Λένον πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου 1980, στο The Dakota Apartments στη Νέα Υόρκη. Ήταν 40 ετών και δυστυχώς, ο πρώτος εκ των Beatles που έφυγε από αυτόν τον κόσμο. Είχε πυροβοληθεί και δολοφονηθεί από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν λίγο πριν τις 11 το βράδυ, αφού επέστρεψε από το στούντιο ηχογράφησης Record Plant. Η Γιόκο Όνο ήταν μαζί με τον Λένον την ώρα του θανάτου του, ενώ επίσημα κηρύχθηκε νεκρός στις 11:15 μ.μ. στο νοσοκομείο Ρούσβελτ.

Photo: Wikimedia Commons

Λίγη ιστορία ακόμα

Στις 8 Δεκεμβρίου, ο Λένον είχε μόλις κυκλοφορήσει το κοινό του άλμπουμ Double Fantasy, με τη σύζυγό του Γιόκο Όνο, οι οποίοι βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη για να προωθήσουν το άλμπουμ ενώ είχαν προγραμματίσει να κάνουν μια φωτογράφιση για το περιοδικό Rolling Stone εκείνη την ημέρα. Το ζευγάρι πόζαρε για τη φωτογράφο Άνι Λίμποβιτς το πρωί της ίδιας ημέρας. Το αποτέλεσμα αυτής της φωτογράφισης ήταν μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του ζευγαριού –και όλων των διάσημων ζευγαριών.

Ο Λένον έδωσε επίσης την τελευταία του συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης την ημέρα της δολοφονίας του στο RKO Radio.

Στη συνέχεια, στο δρόμο προς το στούντιο του Record Plant, συνέβη κάτι ανησυχητικό. Ο Τσάπμαν, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα θα σκότωνε τον Λένον, τον σταμάτησε έξω από το Dakota για να του ζητήσει ένα αυτόγραφο. Ο μελλοντικός δολοφόνος ήθελε ο Λένον να υπογράψει το αντίγραφο του Double Fantasy. Ο Λένον υποχρεώθηκε.

«Ήταν πολύ ευγενικός μαζί μου» είπε ο Chapman για την αλληλεπίδραση αυτή σε μια μεταγενέστερη ακρόαση για την αναστολή του. «Κατά ειρωνικό τρόπο, πολύ ευγενικός, και ήταν υπομονετικός μαζί μου. Η λιμουζίνα περίμενε, η γυναίκα του περίμενε στη λιμουζίνα, και αυτός αφιέρωσε χρόνο μαζί μου και πήρε το στυλό και υπέγραψε το άλμπουμ μου. Με ρώτησε αν χρειαζόμουν κάτι άλλο. Είπα όχι. Όχι, κύριε, και έφυγε. Πολύ εγκάρδιος και πολύ αξιοπρεπής άνθρωπος».

Στην ίδια ακρόαση για την αναστολή του, ο Τσάπμαν ρωτήθηκε αν αυτή η πρώτη επαφή τον έκανε να αμφισβητήσει τα δολοφονικά του σχέδια.

«Ναι» είπε. «Υπήρξε μια εσωτερική πάλη για λίγο, ξέρετε, τι κάνω εδώ; Φύγε τώρα. Δεν ήταν όλα εντελώς εν ψυχρώ. Προσπάθησα όντως να πω στον εαυτό μου να φύγω. Έχω το άλμπουμ, να το πάρω σπίτι, να το δείξω στη γυναίκα μου, όλα θα πάνε καλά. Αλλά ήμουν τόσο υποχρεωμένος να διαπράξω αυτόν τον φόνο που τίποτα δεν θα με έσερνε μακριά από εκείνο το κτήριο».

Αργότερα εκείνο το βράδυ, όταν ο Λένον και η Όνο επέστρεψαν στο Dakota, ο Τσάπμαν περίμενε ακόμα έξω. Καθώς το ζευγάρι περνούσε από μπροστά του για να μπει στο σπίτι τους, ο Τσάπμαν έριξε 5 σφαίρες στον Λένον, χτυπώντας τον με τέσσερις από τις σφαίρες στην πλάτη και στον ώμο. Ο Λένον μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και κατά την άφιξή του ήταν νεκρός.

Ποιος είναι ο Τσάπμαν;

Ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν γεννήθηκε στο Fort Worth του Τέξας και μεγάλωσε στο Decatur της Georgia. Δεν είχε προηγούμενες καταδίκες και είχε εργαστεί ως φύλακας ασφαλείας στη Χαβάη πριν πυροβολήσει τον Λένον.

Ο Τσάπμαν ήταν 25 ετών όταν σκότωσε τον Λένον.

Ακόμη πιο ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι ο Τσάπμαν ήταν παλιός θαυμαστής των Beatles. Αλλά, μετά την αμφιλεγόμενη δήλωση του Λένον το 1966 ότι οι Beatles ήταν «πιο δημοφιλείς από τον Ιησού», ο Τσάπμαν στράφηκε εναντίον του Λένον. Τον ενόχλησαν επίσης οι στίχοι στα μεταγενέστερα τραγούδια του «God» και «Imagine». Και τα δύο τραγούδια έχουν στίχους που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αντίθετοι προς τον Χριστιανισμό.

Ο δολοφόνος του Λένον είχε επίσης εμμονή με τον φανταστικό πρωταγωνιστή, τον Χόλντεν Κόλφιντ, από το μυθιστόρημα The Catcher in the Rye, περίπου την εποχή των πυροβολισμών. Ο Τσάπμαν φέρεται να ήθελε να διαμορφώσει τη ζωή του κατά το πρότυπο του επαναστάτη Κόλφιντ, και μάλιστα είχε ένα αντίγραφο του The Catcher in the Rye πάνω του όταν δολοφόνησε τον Λένον.

Ο Τσάπμαν συνελήφθη επί τόπου και κατηγορήθηκε για φόνο δευτέρου βαθμού αμέσως μετά. Παραμένει έγκλειστος στο σωφρονιστικό κατάστημα Green Haven της Νέας Υόρκης και μέχρι σήμερα του έχει αρνηθεί 11 φορές την αναστολή του.

Ο Τσάπμαν αποκάλυψε αργότερα ότι τον σκότωσε με τέσσερις σφαίρες γιατί είχε θυμώσει που ο Λένον ζητούσε από τον κόσμο να φανταστεί έναν πλανήτη χωρίς ιδιοκτησία («imagine no possession», έλεγε το «Imagine»), την ώρα που εκείνος ζούσε μια ζωή εκατομμυριούχου.

«Μας είπε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς ιδιοκτησίες και εκείνος, με εκατομμύρια δολάρια και γιοτ και φάρμες και εξοχικά, γελούσε σε βάρος των ανθρώπων σαν εμένα, που είχαν πιστέψει τα ψέματα και αγόραζαν τους δίσκους και έχτιζαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους γύρω από τη μουσική του», θα έλεγε αργότερα ο δολοφόνος.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024