Τι ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας

Κατά 30% μειώθηκε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ουκρανίας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, με τη ρωσική εισβολή να βρίσκεται στο επίκεντρο, όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της χωράς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, και ο παρατεταμένος βροχερός καιρός σε περιοχές της χώρας μέσα στον Σεπτέμβριο επιβράδυνε την συγκομιδή του σιταριού και επηρέασε αρνητικά τον όγκο των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: To Κίεβο «έκαψε» κάθε γέφυρα επικοινωνίας – Και τώρα έρχεται η απάντηση Πούτιν

Παράλληλα, η ασταθής παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο έχουν καταλάβει οι Ρώσοι προκάλεσε πιέσεις στο σύστημα παροχής ενέργειας της χώρας, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομία.

Εκτίναξη των εξαγωγών

Όπως τονίζεται, οι εξαγωγές τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκαν κατά 23% από τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδό τους από την έναρξη του πολέμου, βοηθούμενες από  τη συμφωνία που επέτρεψε την αποστολή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

«Η κατάσταση στο μέτωπο βελτιώθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά ο εχθρός συνέχισε να βομβαρδίζει την ουκρανική επικράτεια, γεγονός που άσκησε πίεση στο επιχειρηματικό κλίμα», ανέφερε το υπουργείο.

«Περαιτέρω καταστροφή εγκαταστάσεων παραγωγής, υποδομών και κτιρίων κατοικιών, καθώς και η αβεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, παρεμπόδισαν την ανάπτυξη και ανέβαλαν την ανάκαμψη», τονίστηκε.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr