Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην επόμενη σύνοδο μπορούμε να αποφασίσουμε παρέμβαση στο φυσικό αέριο - Τι είπε για Τουρκία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην επόμενη σύνοδο μπορούμε να αποφασίσουμε παρέμβαση στο φυσικό αέριο – Τι είπε για Τουρκία

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Διαμορφώνεται κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή δραστική παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: «Ό,τι έχω να πω στον Ερντογάν θα το πω κατά πρόσωπο…»

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, «μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν, οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει, έστω και με καθυστέρηση».

Και προσέθεσε: «Έστω και αργά, η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένη να αξιοποιήσει τη μεγάλη δύναμη που έχει ως ευρωπαΐκή οικογένεια για να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια εφοδιασμού».

Νέο μήνυμα στον Ερντογάν: «Καμία πρόκληση δεν θα περάσει αναπάντητη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συγκεκριμένα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους – με ευθύνη του Ερντογάν – στο επίσημο δείπνο της Συνόδου.

«Δεν έχω πολλά να προσθέσω, δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου, θα επαναλάβω αυτό που είπα το πρωί: ότι η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο και έβγαλα τα συμπεράσματά τους. Από αυτή την πλευρά, θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων, η οποία έγινε μπροστά τους ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και μπροστά στους ηγέτες που συμμετέχουν σε αυτό το καινούργιο και επιτυχημένο πείραμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είναι συνηθισμένος να παίρνει απαντήσεις ο κ. Ερντογάν»

«Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς στις απόψεις που διατυπώνει. Έτσι δουλεύουμε, όμως, στην ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν.

Και προσέθεσε: «Θέλω να πιστεύω πως αυτό το, ας μην το πούμε επεισόδιο ας το πούμε ανταλλαγή απόψεων, να λειτουργήσει θετικά. Να υπάρξει μια αποκλιμάκωση εντάσεων, να καθίσουμε να συζητήσουμε, να οικοδομήσουμε εκ νέου μέτρα εμπιστοσύνης, αλλά κυρίως να μπορέσουμε να κάτσουμε στο τραπέζι για το θέμα που μας απασχολεί και δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».

Απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε εκ νέου τη χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Επειδή, εξ όσων μπόρεσα να ακούσω από τη μετάφραση, ήταν αμφίσημη, θα πάρω την καλή ερμηνεία και θα πω ότι όχι, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα», τόνισε.

Όπως σημείωσε, μάλιστα: «Θα συγκρατήσω μία άλλη τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν, ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμίας άλλης χώρας. Συγκρατώ αυτή την τοποθέτηση, ως ένα σχόλιο στην θετική κατεύθυνση.

»Ελπίζω μόνο να έχει και συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024