Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναβάθμιση του πρωταθλήματος με καπνογόνα

Αναβάθμιση του πρωταθλήματος με καπνογόνα

Απόψε στο ΜEGA, στο Μπενφίκα - Παρί, θα δούμε σε τι κατάσταση είναι ενόψει Μουντιάλ ο Μέσι, ο Νεϊμάρ και ο Εμπαπέ

Tο σπουδαίο παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Μπενφίκα και στην Παρί Σεν Ζερμέν, που θα δούμε απόψε το βράδυ στο MEGA (στις 22.00) απευθείας από τη Λισαβόνα, θα βοηθήσει να καταλάβουμε δύο πράγματα. Το πρώτο, αν η Παρί του Μέσι, του Νεϊμάρ και του Εμπαπέ έχει προοδεύσει, ώστε να δύναται να διεκδικήσει το τρόπαιο. Το δεύτερο, αν οι τρεις σταρ είναι στην κατάσταση που πρέπει ώστε να βοηθήσουν τις εθνικές τους ομάδες να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο που ξεκινά στο Κατάρ σε περίπου έναν μήνα.

Φαβορί

Η Παρί Σεν Ζερμέν ήταν πέρυσι μεταξύ των μεγάλων φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και δεν κατάφερε να φτάσει ούτε στα προημιτελικά. Αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Φέτος το καλοκαίρι άλλαξε προπονητή, προτιμώντας τον πολύ επιτυχημένο στο γαλλικό πρωτάθλημα Κριστόφ Γκαλτιέ από τον κοσμοπολίτη Ποκετίνο, ξόδεψε (ως συνήθως πολλά…) όχι για κάποιον σούπερ σταρ αλλά για ρολίστες πολυτελείας (Ρενάτο Σάντσες, Ρουίθ, Σολέρ, Φερέιρα, Νούνο Μέντες κ.λπ.), έδιωξε πολλούς παίκτες και κυρίως επικέντρωσε τον στόχο της στην παραμονή του Εμπαπέ στον οποίο οι καταριανοί ιδιοκτήτες έδωσαν, πέρα από ένα τεράστιο συμβόλαιο, και το δικαίωμα παρέμβασης στα αγωνιστικά – να έχει π.χ. λόγο για προσθήκες και αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών -, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία, τουλάχιστον φανερά. Η Παρί κάνει τον συνηθισμένο της περίπατο στο γαλλικό πρωτάθλημα κι έχει ξεκινήσει στο Τσάμπιονς Λιγκ με δύο νίκες, απέναντι στη Γιουβέντους (στο Παρκ ντε Πρενς) και τη Μακάμπι στη Χάιφα – όχι πάντως τόσο εύκολες. Το αποψινό ματς είναι διαφορετικό. Η Μπενφίκα στο Ντα Λουθ είναι πιο δυνατή από τις δύο ομάδες που κέρδισε.

Βλέμματα

Φυσικά ο Μέσι, ο Νεϊμάρ και ο Εμπαπέ είναι αυτοί που θα τραβήξουν πιο πολύ τα βλέμματα καθώς η μουντιαλική περιπέτεια στο Κατάρ πλησιάζει. Ο Μέσι ξεκίνησε καλά και γιατί έχει προσαρμοστεί στο δύσκολο Παρίσι και γιατί δεν κόλλησε φέτος κορωνοϊό. Πέρυσι εξαιτίας του υπέφερε, αφού έχασε μυϊκή μάζα και προπονήσεις. Ο Νεϊμάρ έχει τα συνηθισμένα ανεβοκατεβάσματα απόδοσης όμως δεν χωρά αμφιβολία πως όταν είναι στα πάνω του είναι παίκτης που κάνει τη διαφορά – απόψε δεν αποκλείεται το ματς να κριθεί από την απόδοσή του. Οσο για τον Εμπαπέ, η Γαλλία πιο πολύ και από την Παρί, περιμένει την άνοδο της απόδοσής του: για να έχουν τύχη οι Γάλλοι να υπερασπιστούν το στέμμα τους στο Κατάρ πρέπει αυτός ειδικά να φτάσει εκεί σε φουλ φόρμα. Δεν υπάρχουν φέτος περιθώρια για «ειδικές προετοιμασίες» πριν από το Μουντιάλ. Το ματς, υπό αυτό το πρίσμα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Εγκαίνια

Σας έγραφα τις προάλλες ότι τα καινούργια γήπεδα είναι πάντα χρήσιμα και ευπρόσδεκτα, αλλά δεν αρκούν για την αναβάθμιση του πρωταθλήματός μας. Στα δεύτερα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ υπήρχε (και λογικά) αρκετός ενθουσιασμός και η ομάδα του Αλμέιδα φρόντισε  να φορτώσει γκολ τον Ιωνικό και να δώσει στους οπαδούς της την ευκαιρία για πολλά πανηγύρια. Κι όλα θα ήταν ωραία, αν δεν βλέπαμε εκατοντάδες βεγγαλικά, ατελείωτες φωτοβολίδες και μια εικόνα γηπέδου που παραπέμπει περισσότερο στη Λατινική Αμερική παρά στην Ευρώπη. Οσο το σκέφτομαι αυτή είναι και η δυστυχία μας: ποδοσφαιρικά θα ήταν προτιμότερο να ανήκαμε στην ομοσπονδία των χωρών της Λατινικής Αμερικής παρά στην UEFA. Στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στη Χιλή, στην Ουρουγουάη κάθε ακρότητα επιτρέπεται: η εικόνα π.χ. ενός γηπέδου που στις εξέδρες ανάβουν διαρκώς καπνογόνα και πυροτεχνήματα, εκεί θα ήταν απολύτως συμβατή με την τρέχουσα πραγματικότητα. Σε παιχνίδι στην Ευρώπη θα ήταν λόγος τιμωρίας.

Ποτέ

Το να υποδεχθεί ο κόσμος της ΑΕΚ με πυροτεχνήματα, καπνογόνα και βεγγαλικά την ομάδα μπορώ και να το καταλάβω – μολονότι δεν είναι του γούστου μου. Για κάποιον λόγο στα ελληνικά γήπεδα τα πανηγύρια είναι ταυτισμένα με τις φωτοβολίες και τα καπνογόνα και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αλλά το να υπάρχει διεξαγωγή δευτέρου ημιχρόνου παιχνιδιού μέσα σε ένα σύννεφο από καπνούς δεν είναι σίγουρα εικόνα ποδοσφαιρικού πολιτισμού γηπέδου και μάλιστα καινούργιου. Το καταλάβαινες από τις συνεχείς παραινέσεις του εκφωνητή, που επί ματαίω παρακαλούσε τα «παιδιά» να σταματήσουν. Αλλά γιατί να σταματήσουν; Για πολλά από αυτά τα παιδιά το νέο γήπεδο έγινε για να κάνουν ό,τι γουστάρουν με τα χειροκροτήματα της ελληνικής αθλητικογραφίας που μιλά για «υπέροχες στιγμές», «ανατριχίλα», «καταπληκτική ατμόσφαιρα» κι άλλα αντίστοιχα πολλά. Που βέβαια μόλις γίνει η πρώτη στραβή κι έχουμε διακοπή αγώνα από ρίψεις βεγγαλικών (ελπίζω όχι κι από κανέναν τραυματισμό…) θα μιλά υποκριτικά για «απαράδεκτες συμπεριφορές», «κακές συνήθειες», «ελλείψεις ελέγχων» και άλλα τέτοια.

Ελεγχος

Γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος; Για τους γνωστούς λόγους: κανένας έλεγχος δεν γίνεται από μόνος του κι αν δεν υπάρχει κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά ποτέ δεν θα γίνει τίποτα. Οκτώ μήνες πριν, τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες η παρέμβαση του κράτους στο ζήτημα της οπαδικής και της γηπεδικής βίας.

Είχαμε συνέντευξη Τύπου δύο υπουργών (του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα) κι ενός υφυπουργού, του απαραίτητου στην ιστορία Λευτέρη Αυγενάκη. Μας είπαν τότε ότι θα κλείσουν οι σύνδεσμοι που δεν θα αδειοδοτηθούν και άλλα πολλά. Κάποιοι σύνδεσμοι ενδεχομένως να έκλεισαν – δηλαδή να έκλεισαν τα γραφεία τους, διότι η ύπαρξή τους εξακολουθεί να υφίσταται και η δράση τους παραμένει.

Θα έπρεπε, με βάση τον νόμο, να δημιουργηθεί κι ένα Μητρώο για την καταγραφή και την αδειοδότησή τους που θα γινόταν μέσω των ομάδων που θα αναλάμβαναν την ευθύνη της λειτουργίας τους. Εξ όσων γνωρίζω σεβάστηκαν τις διαδικασίες ο Ολυμπιακός, ο Αρης, ο ΟΦΗ και κάποιες ομάδες ακόμα. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό: είναι ότι επί της ουσίας οι νόμοι που ψηφίστηκαν (και ψηφίζονται ασταμάτητα…) καταλήγουν ανενεργοί διότι δεν προβλέπουν το παραμικρό σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ομάδων και οπαδών!

Αναβάθμιση

Επειτα από την ψήφιση των νόμων δεν άλλαξε απολύτως τίποτα! Είχαμε την επιτυχημένη προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μην έρθουν οπαδοί της Μαρσέιγ στη Θεσσαλονίκη στο ματς με τον ΠΑΟΚ για να μη γίνουν φασαρίες και τιμωρηθεί η ελληνική ομάδα, τα ατιμώρητα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου όπου υπήρχαν οργανωμένες μετακινήσεις, την κανονικότατη διάθεση εισιτηρίων με μειωμένες τιμές σε συνδέσμους μη αδειοδοτημένους και την απόλυτη ανοχή απέναντι σε εκδόσεις εμετικών ανακοινώσεων από οργανωμένους, που έχουν στόχο προσωπικά τον Πρωθυπουργό! Δεν θα μου έκανε εντύπωση να υπήρχε και κάποιος υπουργός που να άναβε καπνογόνα στην ΟΠΑΠ Αρίνα τη Δευτέρα συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του πρωταθλήματος…

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024