Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έντι Ζεμενίδης: Η κίνηση της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν αναμενόμενη - Τα επόμενα βήματα

Έντι Ζεμενίδης: Η κίνηση της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν αναμενόμενη – Τα επόμενα βήματα

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Έντι Ζεμενίδης και στο ζήτημα της τουρκικής κοινής γνώμης και την προσπάθεια Ερντογάν να δημιουργήσει ένα αφήγημα εναντίον της Ελλάδας

Δεν μπορεί κανείς να πει ότι ξαφνιάστηκε, από την κίνηση της Άγκυρας να προχωρήσει στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου με την Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες, αυτό που δεν ήταν σαφές ήταν η χρονική στιγμή που έγινε αυτό, σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council), Έντι Ζεμενίδης σε συζήτηση με δημοσιογράφους που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Σημείωσε δε ότι ήταν αναμενόμενο η Άγκυρα να επιχειρήσει με κάποιο τρόπο να αναβαθμίσει τις προκλήσεις της στο πεδίο της Λιβύης. Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Τουρκίας προς τη Λιβύη, εκτίμησε ότι η Άγκυρα επιχείρησε να δημιουργήσει με την υπογραφή του νέου μνημονίου έναν αντιπερισπασμό, προκειμένου να αντιμετωπίσει άλλες κρίσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Βαρύ το κλίμα για τον «σουλτάνο» μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού «μνημονίου»

Αναφέρθηκε δε και στις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν ακόμα και στο εσωτερικό της Λιβύης μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας με την Άγκυρα.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα δήλωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Έντι Ζεμενίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την υπογραφή του μνημονίου, στο οποίο σημειώνεται ότι η η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ενώ την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε ότι το περιεχόμενο του κειμένου δεν είναι ακόμα γνωστό, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξει και νέα δήλωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα.

Στο ερώτημα αν η Τουρκία είναι δυνατό να βγάλει ένα ερευνητικό στην περιοχή που αφορά η νέα συμφωνία, ο Ζεμενίδης εκτίμησε ότι αυτό είναι πιθανό. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό αναμένεται να κινηθεί πολύ κοντά στη Λιβύη. Όπως το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» αγκυροβόλησε κοντά στις ακτές της Τουρκίας. Αν υπάρξουν πιο απειλητικές κινήσεις ο κ. Ζεμενίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το HALC να προτείνει και νομοσχέδιο που θα ζητά μέτρα και απέναντι στη Λιβύη.

Το ζήτημα της κοινής γνώμης

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Έντι Ζεμενίδης και στο ζήτημα της τουρκικής κοινής γνώμης και την προσπάθεια Ερντογάν να δημιουργήσει ένα αφήγημα εναντίον της Ελλάδας. Όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν το πετυχαίνει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο εάν οι παράγοντες όπως η οικονομική κρίση και όχι μόνο εξαλειφθούν και συνεχιστεί αυτή η ρητορική, αποδίδοντας αποτελέσματα, τότε θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Και υπογράμμισε «Εγώ φοβάμαι πιο πολύ ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας με τη ρητορική της μπορεί να αλλάξει την κοινή γνώμη».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας ότι ήταν πολύ σημαντικό όταν ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα

Για τον Έντι Ζεμενίδη είναι εξίσου σημαντικό να μιλάμε και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, καθώς και για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται και οι Τούρκοι πολίτες. Και αναφέρθηκε ειδικά στην υπόθεση του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά.

Επεσήμανε δε ότι «αν δεν μιλάμε γι’ αυτό, δε βοηθάμε να οδηγηθεί η Τουρκία προς τη δημοκρατία. Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης της δημοκρατίας στο εσωτερικό της».

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024