Η μεγάλη εικόνα είναι μία: ότι κάποιος/κάποιοι επιμένουν να μην κάνουν τη δουλειά τους. Από φόβο; Από ανικανότητα; Από ατολμία; Απ' όλα τα παραπάνω;

Λίγο-πολύ όλοι ήξεραν τι συνέβαινε στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Οπως όλοι ξέρουν τι συμβαίνει και στα κτίρια του ΑΠΘ, του ΕΜΠ, της πρώην ΑΣΟΕΕ, σε φοιτητικές εστίες της Πάτρας και πάει λέγοντας. Αυτό προκύπτει άλλωστε από τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών μετά την εξάρθρωση των σκληρών συμμοριών, που χρησιμοποιούσαν τις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου ως ορμητήριο. Για τρίτη φορά έκανε επιχείρηση η αστυνομία στην ίδια φοιτητική εστία – λέει ο ένας. Μας προσβάλλει όλους που ένας ολόκληρος όροφος διαφεντεύονταν από εγκληματικές συμμορίες – λέει ο άλλος. Υπήρχε για πολλά χρόνια ανοχή, παραδέχεται ένας τρίτος. «Η εστία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ορμητήριο εγκληματικότητας, τώρα αποδίδεται στους φοιτητές» απαντούν τα – πλέον αρμόδια – υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Και ξαφνικά αρχίζει από το μηδέν η γνωστή ανταλλαγή κατηγοριών («όταν κυβερνούσατε εσείς δεν κάνατε τίποτα», «ούτε εσείς που κυβερνάτε τώρα και γνωρίζατε επί τρία χρόνια την κατάσταση κάνατε κάτι»). Αρχίζει ξανά η αντιπαράθεση για το αν, το πώς και το πού θα περιπολούν οι ομάδες της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το πού και το πότε θα μπουν τουρνικέ στις εισόδους των πανεπιστημιακών χώρων, το γιατί δεν εφαρμόζονται νόμοι και κανόνες.

Η μεγάλη εικόνα είναι μία: ότι κάποιος/κάποιοι επιμένουν να μην κάνουν τη δουλειά τους. Από φόβο; Από ανικανότητα; Από ατολμία; Απ’ όλα τα παραπάνω; Μοιραία οι απαιτήσεις του μετώπου της «λογικής» – αυτού στο οποίο διαμηνύει ότι απευθύνεται η κυβέρνηση της ΝΔ – είναι μεγαλύτερες από εκείνους που προεκλογικά και μετεκλογικά είχαν «σημαία» τους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του φαινομένου της βίας στα πανεπιστήμια.

Το σχέδιο, δυστυχώς, κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά αν οι νυν, οι κυβερνητικοί, επιμένουν να κρατούν στο χέρι το μπαλάκι των ευθυνών απλώς και μόνο για να μπορούν στα δύσκολα να το πετάξουν στους προηγούμενους. Το σχέδιο δεν θα ολοκληρωθεί όσο κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά στο νομικό πλαίσιο υπό τον φόβο του κόστους. Και ίσως να μην αλλάξει τίποτα αν δεν κινητοποιηθούν αποφασιστικά όλοι οι συναρμόδιοι. Πρώτα τα στελέχη της κυβέρνησης και βεβαίως οι πανεπιστημιακές αρχές, καθηγητές και φοιτητές. Χωρίς άλλη ολιγωρία, πόσω μάλλον αστείες δικαιολογίες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr