Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλβανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα ζητά βοήθεια από την Αλβανία λόγω έλλειψης εποχικών εργαζομένων

Αλβανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα ζητά βοήθεια από την Αλβανία λόγω έλλειψης εποχικών εργαζομένων

Στην έλλειψη εργατικών χεριών στην Ελλάδα για τη συγκομιδή των γεωργικών προϊόντων της αναφέρονται αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι ζητείται βοήθεια από την Αλβανία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ορισμένες περιοχές της Ελλάδας αναζητούν εποχικούς εργάτες από την Αλβανία για ν’ αντεπεξέλθουν στη συγκομιδή των φθινοπωρινών γεωργικών καλλιεργειών (φωτογραφία, επάνω, από gazetashqiptare.al).

Προκλήσεις για τους έλληνες αγρότες

Ο ερχομός της περιόδου συγκομιδής, ειδικά της ελιάς, έχει αυξήσει τις προκλήσεις για τους έλληνες αγρότες που δεν βρίσκουν πλέον εργατικό δυναμικό λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος των μεταναστών να εργαστούν στα ελληνικά αγροκτήματα εξαιτίας των χαμηλών μισθών και των κατώτερων συνθηκών διαβίωσης.

Δείτε ακόμα – Αλβανικά ΜΜΕ: Το 61% των αλλοδαπών στην Ελλάδα είναι Αλβανοί – Φεύγουν τώρα για άλλες χώρες

Ενας άλλος παράγοντας που επηρέασε φέτος, σύμφωνα με έλληνες ειδικούς, είναι η αποχώρηση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού σε άλλες χώρες, κυρίως τη Βόρεια Ευρώπη ή τη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τις τοπικές ελληνικές αρχές, η μεγαλύτερη ζήτηση για εποχικούς εργαζόμενους υπάρχει στην περιοχή της Βέροιας και της Ημαθίας, όπου κάθε χρόνο απασχολούνται εκατοντάδες Αλβανοί από την Κορυτσά και το Ελμπασάν.

Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ημαθίας ανακοίνωσε ότι είχε συνάντηση αυτό το Σαββατοκύριακο με αλβανική αντιπροσωπεία από δήμους της ανατολικής Αλβανίας καθώς και με τους νομάρχες των περιφερειών Κορυτσάς και Ελμπασάν αλλά και εκπροσώπους του αλβανικού υπουργείου Γεωργίας.

Σύμφωνα με την Ενωση, οι συζητήσεις περιλάμβαναν την προώθηση της εποχικής απασχόλησης και τη διευκόλυνση της συνοριακής μετακίνησης αλβανών μεταναστών για εποχική εργασία στην Ελλάδα καθώς και αγροτική συνεργασία μεταξύ των περιφερειών.

Στο μεταξύ, η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, με επιστολή της την Παρασκευή σε αρκετούς υπουργούς όπως Μετανάστευσης, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εξέφρασε την ανησυχία της, κάνοντας λόγο για έκτακτη κατάσταση λόγω έλλειψης εποχικών εργαζομένων.

Βοήθεια στις αλβανικές οικογένειες

Η απασχόληση θεωρείται βοήθεια για την οικονομία των αλβανικών οικογενειών σε ορισμένες παραμεθόριες περιοχές με την Ελλάδα.

Πριν δύο χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε τη χορήγηση αδειών σε 65.000 εποχικούς εργάτες στη γεωργία και περίπου 10.000 στην κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη των ελληνικών αρχών για το 2021, υπήρχαν περίπου 18.000 νέες θέσεις εργασίας στη γεωργία και άλλες 10.000 στην κτηνοτροφία, ενώ φέτος οι ανάγκες σε εποχικούς εργαζομένους έχουν αυξηθεί.

Πηγή: gazetashqiptare.al/echedoros-a.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024