Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεσπίζεται επιτέλους η διάθεση προφυλακτικής αγωγής για τον HIV στην Ελλάδα

Θεσπίζεται επιτέλους η διάθεση προφυλακτικής αγωγής για τον HIV στην Ελλάδα

Η PrEp έρχεται και στη χώρα μας. Τι προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Υγείας

Ένα σημαντικό «όπλο» στη μάχη κατά του HIV αποκτά η Ελλάδα.

Με το άρθρο 6 της τροπολογίας, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο για τη σύσταση και οργάνωση της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπεία, θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιικών/αντιρετροϊκών φαρμάκων («προφύλαξη πριν από την έκθεση», «Pre-Exposure Prophulaxis», PrEp) σε άτομα αρνητικά στον ιό ανοσοανεπάρεκιας του ανθρώπου (HIV), που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο επιμόλυνσης.

Το σχέδιο νόμου συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής και η ψήφισή του αναμένεται σήμερα.

Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ένα σημαντικό κενό στην προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του ιού HIV στη χώρα.

Την αγωγή θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν όσοι τη δικαιούνται, βάσει των προδιαγραφών που θα ανακοινωθούν, ενώ αναμένεται να είναι διαθέσιμη και για τους μη δικαιούχους, χωρίς να αποζημιώνεται.

Τι είναι η PrEP

Φορείς που μάχονται για την εξάπλωση του HIV έχουν επανειλημμένα ζητήσει της διάθεση της προφυλακτικής αγωγής, η οποία διατίθεται ήδη σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως στη Γαλλία, τη Νορβηγία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Κένυα, την Ταϊλάνδη.

Η PrEP είναι αγωγή κατά την οποία λαμβάνεται ένα χάπι συνήθως καθημερινά, από κάποιον που είναι αρνητικός στον HIV, και τον προστατεύει σε ποσοστό περίπου 99%. Έτσι όταν εκτεθεί στον ιό, αυτός δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού του και να αντιγραφεί.

O Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία θεσπίζεται η διάθεση της προφυλακτικής αγωγής στην Ελλάδα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του:

H PrEP είναι αγωγή με χάπια που λαμβάνεται είτε καθημερινά είτε πριν και μετά από κάποια σεξουαλική επαφή σε συγκεκριμένη δοσολογία, και παρέχει – για όσο διαρκεί η λήψη της – πλήρη προστασία απέναντι στον ιό, αποτρέποντας την μετάδοσή του σε οροαρνητικά στον HIV άτομα. Η προληπτική αγωγή έχει εγκριθεί από το 2016 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και διατίθεται επί σειρά ετών μεταξύ άλλων στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την μείωση των νέων μολύνσεων HIV.

Το 2017-2018 η «Θετική Φωνή», τα Κέντρα Πρόληψης και Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», υπό την εποπτεία της Δρ. Μήνας Ψυχογιού, υλοποίησαν σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα, πιέζοντας προς την ίδια κατεύθυνση. Μετά απο διαχρονικά αιτήματα του Συλλόγου για δωρεάν διάθεση της PrEP, και πολλαπλές εξαγγελίες και καθυστερήσεις, με την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας, κ. Αθανάσιου Πλεύρη, παρέχεται πλέον η πρόσβαση στο πιο αποτελεσματικό όπλο στη φαρέτρα της καταπολέμησης του HIV/AIDS.

Όπως έχει αποδειχθεί από πολλές κλινικές δοκιμές, καθώς και από την πολυετή πλέον χορήγηση της PrEP σε πολλά κράτη, η συγκεκριμένη αγωγή είναι απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική στην αποτροπή της έκθεσης στον HIV και, κατ’ επέκταση, στην μείωση των νέων μολύνσεων.

Με τη θέσπιση αυτή υλοποιείται ακόμα μία από τις προτάσεις της Έκθεσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Μία από τις σημαντικότερες διαστάσεις των προκαταλήψεων και των θεσμοποιημένων διακρίσεων έναντι των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έχει να κάνει με τον HIV. Η PrEP ενδείκνυται για συνταγογράφηση και αποζημίωση σε άτομα που έχουν υψηλό ρίσκο σεξουαλικής έκθεσης στον HIV. Ένας από τους πληθυσμούς αυτούς, που πλήττεται δυσανάλογα από τον ιό, είναι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ). Η χορήγηση της αγωγής, λοιπόν, έχει ιδιαίτερη – ιατρική και κοινωνική – σημασία και θα συμβάλει στην καταπολέμηση του στίγματος που υφίσταται ο εν λόγω πληθυσμός .

Ταυτόχρονα, η διαθεσιμότητα της PrEP αποτελεί μια επιπλέον δυνατότητα προφύλαξης και μετατοπίζει το κέντρο βάρους στην πρόληψη, αντί για τη θεραπεία, όπως ενδείκνυται για όλα τα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Η «Θετική Φωνή» εκφράζει τη βαθύτατη ικανοποίηση της για την εξέλιξη αυτή, η οποία ήταν μια υπόσχεση χρόνων, την οποία μέχρι τώρα η Πολιτεια δίσταζε να υλοποιήσει.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024