Από την πλατεία Ομονοίας μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης, το Μεταξουργείο και τον Άγιο Παύλο, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και αποτελούν εδώ και χρόνια σημεία συνάντησης του αθηναϊκού αστικού πολιτισμού, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη γιορτή πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις, με θέμα «Το 1922, πυλώνας στο σήμερα» ξεκινούν σήμερα 29 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν 10 ημέρες, μέχρι τις 9 Οκτωβρίου. H συμμετοχή καλλιτεχνών μεγάλη, αφού θα ξεπεράσουν τους 500. Ένα αφιέρωμα στη μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με πηγή έμπνευσης το πολιτισμικό μωσαϊκό της Σμύρνης και της Ανατολικής Μεσογείου, αναγνωρίζοντας το αποτύπωμά του στην ταυτότητα της σημερινής Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Μυστήριο_13 Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία: Μια περιπατική παράσταση με πρωταγωνιστές τους κατοίκους της Ελευσίνας

Το πολιτισμικό μωσαικό της Σμύρνης είτε στη μουσική είτε σε άλλες τέχνες αποτέλεσε σημείο αναφοράς της Ανατολίας αλλά και της Μεσογείου. Ο απόηχος του είναι υπαρκτός ως τις μέρες μας και φτάνει από τη μέση Ανατολή μέχρι τα βάθη της Ευρώπης.

Οι καλλιτέχνες, οι εκδηλώσεις και τα σημεία συνάντησης

Στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης και του πνεύματος που κάποιος μπορεί να δει στο επίσημο site του φεστιβάλ mikroparisi.eu.

Όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει και να αξιοποιεί δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους όπως π χ Εθνικό Ωδείο, Πολυχώρος Αγγέλων Βήμα, μουσική σκηνή Lux πρώην Ακροβάτης, χώροι εστίασης Μπυράκι και Τυπογράφος, galerie Matchpoint, κεντρική βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, πάρκο Πετάνκ, πρώην σιδηροδρομικός σταθμός Αθηνών-Πελοποννήσου, πλατεία Καραϊσκάκη, πλατεία Αγίου Παύλου, πεζόδρομος Μαιζώνος πλ.Βάθη, πλατεία Δουρούτη, μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής, 51ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών κλπ.

Το φεστιβάλ που μπολιάζει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, για το 2022 συνδιοργανώνεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, την Περιφέρεια Αττικής και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Οι εκδηλώσεις θα είναι καθημερινές από τις 09.00 έως τις 22.00.

Το πρόγραμμα

-Ανοιχτές συναυλίες και άλλες δράσεις δρόμου για παιδιά και μεγάλους σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση.

-Συναυλίες σε κλειστούς χώρους με μικρό εισιτήριο

-Θεατρικές παραστάσεις

-Εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις

-Διαλέξεις-στρογγυλά τραπέζια

-Τουρνουά Freestyle football για νέους

-Τουρνουά πετάνκ

-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά σχετικό με τη Σμύρνη και την ιστορία της

-Ζωγραφική δρόμου – murals που αναπτύσσουν το παζλ που κληροδοτεί το μικρό Παρίσι στην Αθήνα